‘De Stofzuiger’: ‘Oranje is beter af zonder De Roon’

Foto: ‘De Stofzuiger’: ‘Oranje is beter af zonder De Roon’

Het Nederlands elftal is beter af zonder Marten de Roon. Dat stelt Willy van de Kerkhof, die als speler van PSV en Oranje de bijnaam ‘De Stofzuiger’ verdiende. De Roon verdient die eretitel (nog) niet, vindt hij.

“Ik zie ‘stofzuiger’ als een eretitel en die moet je wel eerst verdienen. Op dit moment vind ik dat De Roon dat nog niet heeft gedaan”, zegt Van de Kerkhof tegen De Telegraaf. “Een echte stofzuiger is een speler die de trainer samen met de keeper als eerste op het opstellingenformulier zet. Die het hele team beter laat functioneren en onmisbaar is, zoals N’Golo Kanté bij Frankrijk. Die status heeft De Roon nog helemaal niet bij Oranje.”

Bondscoach Frank de Boer benadrukte al meermaals hoe belangrijk De Roon in zijn ogen is. De speler van Atalanta Bergamo liet zelf bovendien weten alle kritiek wel zat te zijn. Toch ziet Van de Kerkhof een belangrijk pijnpunt. “Het gaat niet alleen om duels winnen of ballen afpakken, maar vervolgens moet je de ballen ook naar de goede kleur spelen. Dat heeft De Roon de afgelopen wedstrijden niet goed gedaan.”

De PSV-icoon zou zeker in een 5-3-2 systeem kiezen voor een ‘voetballende middenvelder’ voor de verdediging. “Ik zou daarom veel liever Frenkie de Jong of Ryan Gravenberch zien op die plek. In wedstrijden tegen sterkere tegenstanders zou je wel weer voor een type als De Roon voor de verdediging kunnen kiezen, maar voorlopig is Oranje beter af zonder.”

Goed gesproken?

  • Ja, vind ik wel
  • Nee, vind ik niet
189+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie