Brobbey-soap begint weer opnieuw bij Ajax

Foto: Brobbey-soap begint weer opnieuw bij Ajax

Brian Brobbey gaf toe dat Ajax bezig was om hem terug te kopen. De spits tekende een aantal maanden terug een contract bij RB Leipzig. Na het vertrek van Julian Nagelsmann (naar Bayern Mücnhen, red.) werd Ajax weer een mogelijkheid. Voor Brobbey lijkt het niet uit te maken waar hij speelt, zo lang hij maar minuten maakt. 

Brian Brobbey hield de gemoederen het afgelopen halve voetbaljaar goed bezig. De 19-jarige aanvaller van Ajax was sinds de zomermaanden met de Amsterdammers in gesprek over contractverlenging. De jonge spits liet meerdere malen ontvallen dat hij graag bij de Amsterdammers zou blijven, maar daar volgde de verlossende handtekening onder een nieuw contract maar niet op. Een bijzondere samenloop van omstandigheden leidde er uiteindelijk toe dat Brobbey een contract bij RB Leipzig tekende. Vooral Erik ten Hag liet zich in de laatste periode van het seizoen nog steeds hoopvol over een langer verblijf van de 19-jarige spits in de Johan Cruijff ArenA. 

Brian Brobbey en Ajax

Brobbey staat al jaren bekend als één van de grotere talenten van De Toekomst. De 19-jarige spits begon het afgelopen seizoen bij Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. Ondertussen was het management van de jonge aanvaller, met superzaakwaarnemer Mino Raiola als kopstuk, met Marc Overmars in gesprek over een nieuw contract. Naarmate die gesprekken minder goed gingen, speelde Brobbey beter en diende er zich kansen aan in het eerste elftal van Erik ten Hag. Tegen die tijd was het echter al te laat voor een contractverlenging. Daar had Ten Hag echter niet (direct) iets mee te maken. 

Brobbey kreeg te horen dat de Amsterdammers geen spits wilde kopen in de winterstop. De aanvaller liet Bij Andy in de auto weten dat hij lange tijd getwijfeld heeft of die claim waarheid was. Op het moment dat Ajax een recordsom van 22,5 miljoen euro voor Sébastien Haller neertelde, bleek dat voorgevoel juist. Overmars gaf echter in de media aan dat de besluiteloosheid van de aanvaller wel een reden was geweest om de Franse spits van West Ham United over te nemen. Door de vertrekwens van Klaas Jan Huntelaar en zijn latere transfer naar Schalke 04 had er uiteindelijk alsnog een spits moeten komen. 

Dat Ajax geen vervanger aantrok voor Huntelaar, zegt echter wel wat over het vertrouwen dat er binnen de club was/is in de kunsten van de spits. De Amsterdammers hadden met Brobbey ook nog Lassina Traoré in huis, maar de international van Burkina Faso kwam er in de tweede helft niet meer aan de pas. Brobbey schoof na de winterstop door in de pikorde naar tweede spits achter Haller. Wat er gebeurd was als Brobbey deze kans aan het begin van het seizoen had gekregen, blijft altijd gissen. Feit blijft wel dat Brobbey als tweede spits van Ajax direct indruk maakte. Vooral na zijn doelpunt tegen Lille leek een ommekeer in de maak en zou Brobbey zijn contract verlengen bij Ajax, zo vertelde hij tegen Marc Overmars. 

Marc Overmars

De Directeur Spelerszaken van Ajax reisde na de boodschap van Brobbey af naar Monaco om te onderhandelingen met Mino Raiola af te ronden. Wat er precies mis ging tijdens die gesprekken is onduidelijk en daar schepte Brobbey Bij Andy in de auto geen duidelijkheid over. Dat die mislukte onderhandelingen in Monaco het nekschot waren voor de contractverlenging waren, werd duidelijk toen RB Leipzig aankondigde dat Brobbey een vierjarig contract in Duitsland had ondertekent. 

Overmars liet weten teleurgesteld te zijn in de beslissing van Brobbey. Tegen alle verwachtingen in kon de Directeur Spelerszaken een paar weken geleden toch weer aan de slag met de 19-jarige aanvaller. De technische leiding van RB Leipzig vertrok, waardoor de belangrijkste invloeden voor Brobbeys keuze nog voor de eerste training weg zijn bij de Duitse topploeg. Ajax ruikt daardoor bloed en begon eigenlijk weer waarmee het na de aankondiging van de stukgelopen contractonderhandelingen mee was gestopt: een charme-offensief om Brobbey alsnog te verleiden tot een langer verblijf in de Johan Cruijff ArenA. 

Vooral Ajax-trainer Erik ten Hag weigerde in de laatste weken van het seizoen uit te luisten dat Brobbey ook volgend jaar bij Ajax speelde. Inmiddels lijkt er ook aan het perspectief voor de 19-jarige spits gewerkt te worden: de belangrijkste concurrent Lassina Traoré is op weg naar Shakhtar Donesk daarmee heeft Brobbey alleen Haller nog als concurrent voor de spitspositie. In die hoedanigheid zou hij, met het oog op het volle programma van volgend seizoen, genoeg speelminuten kunnen maken in het eerste van Ajax. Eerst als tweede man achter Haller, maar later wellicht als eerste spits. Haller liet al ontvallen dat hij Ajax niet per se als zijn eindstation ziet en hoopt nog een stap hogerop. Brobbey zou bij een terugkeer bij Ajax in dat gat kunnen springen. 

RB Leipzig

Dat trainer Julian Nagelsmann per 1 juli op de hoofdtrainersstoel van Bayern München zit, betekent echter niet dat er geen speelkansen zijn bij Leipzig. De club is onderdeel van een wereldwijd Red Bull-voetbalnetwerk en bij al deze clubs staat talentontwikkeling hoog in het vaandel. In Europa heeft Red Bull naast een club in Leipzig ook een club in Salzburg. De trainer die daar de afgelopen jaren aan het roer stond, de Amerikaan Jesse Marsch, stapt nu over naar Leipzig. 

Brobbey liet al weten dat hij meerdere malen met de trainer heeft gesproken. Volgens de 19-jarige aanvaller heeft de Amerikaan, die ook coachte bij New York Red Bulls, plannen met de Nederlander. Marsch is door zijn verleden meer dan bekend met de manier van werken bij het RB-concern en weten ook dat een spits als Brobbey een potentiële goudmijn is. Bij Leipzig heeft de international van Jong Oranje geduchte concurrentie een combinatie van ervaren spelers zoals Yussuf Poulsen, oud-Groningen Alexander Sörloth, Hee-chan Hwang en jonge talenten als Hugo Novoa. 

Ajax opnieuw aan zet 

Brobbey gaf aan dat dat het “zeker geen bullshit” was dat Ajax bezig was om hem terug te kopen van Leipzig. Of Brobbey daar serieuze interesse in heeft, kwam niet echt naar voren, maar dat de aanvaller een speciale band heeft met de club waar hij 11 jaar speelde, mag inmiddels wel duidelijk te zijn. Volgens Brobbey was het (opnieuw) aan Overmars om Brobbey de keuze te bieden. 

Het zegt echter wel dat Brobbey de deur niet meteen dichtsmijt. Daardoor lijkt de hele Brobbey-soap van het afgelopen half jaar, weer vanaf de meet te beginnen. De bal ligt opnieuw bij Ajax, dat zeven miljoen euro over zou hebben om Brobbey terug te kopen. De twijfel lijkt opnieuw te regeren bij de jongeling, die er voorlopig wel vanuit kan gaan dat hij zich aan het begin van volgende maand in Duitsland moet melden voor de voorbereiding.

Waar speelt Brobbey volgend jaar?

  • Bij Ajax
  • Bij RB Leipzig
  • Bij andere club
2566+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:52
98+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
11+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
54+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
13+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
52+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
51+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
31+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
154+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
30+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
95+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:12
1445+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
1313+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
118+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
1049+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1830+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
13:18
781+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
12:35
664+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
679+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
414+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
113+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie