Feyenoord hangt gigantisch terugkerend probleem boven het hoofd

Foto: Feyenoord hangt gigantisch terugkerend probleem boven het hoofd

Nederland maakt zich op voor het Europees kampioenschap, maar ondertussen zijn de voetbalclubs alweer hard bezig met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Ajax, PSV, AZ, Vitesse en Feyenoord weten dat ze Europa ingaan, waardoor de club een extra taak hebben om de selectie goed samen te stellen. Zeker de Rotterdammers moeten daarvoor flink aan de slag.


Technisch directeur Frank Arnesen neemt sinds zijn komst in de Kuip de gehele club onder de loep en probeert zo nodig aanpassingen te doen aan de structuur. De Rotterdamse club doet mede door het torenhoge verwachtingspatroon al jaren een gooi naar de landstitel, maar steeds heeft de club te weinig kwaliteit in de selectie om daadwerkelijk tot het einde van het seizoen mee te doen. Het is de taak van Arnesen om de club weer naar een dermate gestructureerd niveau te brengen dat Feyenoord de komende twintig jaar vooruit kan.

Arne Slot moet een belangrijke schakel zijn binnen dat geheel. De hoofdtrainer, die vanaf aankomend seizoen voor de groep staat, weet als geen ander hoe het is om met jonge spelers te werken en hen daadwerkelijk beter te maken in de vaardigheden op het veld. Bij AZ werkte hij onder meer samen met Calvin Stengs, Myron Boadu en Teun Koopmeiners, waarbij hij altijd voor een bepaalde rust zorgde om de jongens in alle ontspannenheid te laten ontwikkelen en op deze manier beter te maken. Het resultaat was dat de spelers de club voor veel geld verlieten.

Feyenoord merkte al eerder de meerwaarde van jonge spelers. Toen de club meer dan tien jaar geleden bijna failliet was en noodgedwongen naar de jeugdopleiding moest teruggrijpen, bleek er voldoende talent in die opleiding te zitten om binnen een mum van tijd weer omhoog te kijken in de competitie. Bovendien verdween een gedeelte van die spelers richting een buitenlandse topclub, waardoor de club een gedeelte van de schulden kon aflossen. Op korte termijn moest Feyenoord dan even slikken, maar na een paar jaar was het financieel een stuk gezonder.

Kampioenschap


De club uit de havenstad begon zich begin jaren ’10 steeds verder te ontwikkelen, maar bleek niet in staat om daadwerkelijk de aansluiting te vinden bij Ajax en PSV. Dat veranderde toen Ronald Koeman aan het roer kwam te staan en hij met stellige overtuiging vertelde dat Feyenoord voor de bovenste plaatsen ging meestrijden. Hoewel ook Koeman in het begin overduidelijk hard moest werken om van het team een geheel te maken, bleek de oefenmeester met het nodige geluk in staat om Feyenoord naar de tweede positie te leiden.

Koeman liet zijn spelersgroep voelen dat het goed genoeg was om het op te nemen tegen de topclubs, maar bleek niet in staat om daadwerkelijk voor het kampioenschap mee te strijden. Feyenoord beschikte destijds simpelweg over te weinig kwaliteitsspelers, maar na de komst van Giovanni van Bronckhorst als trainer en Dirk Kuyt als speler maakte de club ook die stap. Kuyt spoorde zijn teamgenoten aan om het hoogst haalbare uit zichzelf te halen en gaf vertrouwen aan de groep, waardoor de club een wereldseizoen doormaakte.

Het seizoen 2016/2017 was er namelijk eentje waar veel supporters nog altijd van smullen. Onder het aanvoerderschap van Kuyt lukte bij Feyenoord alles en bleek het sterker te zijn dan concurrent Ajax, dat in dat seizoen de finale van de Europa League bereikte. Na het kampioenschap kwam er een vloot met geld richting de Kuip, maar dat bleek niet structureel te helpen om Feyenoord op een hoog niveau te houden. De club wil zich de komende jaren dan ook weer richten op jonge spelers die de club sportief en financieel verder helpen.

Middenveld

Vooral op het middenveld kan Feyenoord een speler gebruiken met kwaliteiten. Jens Toornstra, Leroy Fer en Mark Diemers zorgen voor veel loopvermogen en snelheid in de middenlinie, maar zijn allerminst spelers met veel overzicht op het veld. Wanneer de tegenstander druk zet op de opbouw van Feyenoord en de aanvallers isoleert, komt Feyenoord er simpelweg voetballend niet meer uit en lijdt het veel balverlies. Het zorgt ervoor dat de verdediging veel meters naar achteren moet maken, terwijl het daar vaak aan snelheid ontbreekt.

Daarom is Slot voor volgend seizoen hard op zoek naar middenvelders die in staat zijn om de bal in ontvangst te nemen, open te draaien en vooruit te spelen. Vooralsnog zijn Orkun Kökçü en João Carlos Teixeira de enige twee spelers bij Feyenoord die deze pass kunnen geven, maar beide spelers stelden afgelopen seizoen teleur. Waar Teixeira wederom maandenlang buitenspel stond met een slepende blessure, bleek Kökçü niet te kunnen omgaan met het hoge verwachtingspatroon dat over hem in Rotterdam heerste.

Met Guus Til heeft de club in ieder geval een speler in huis die als aanvallende middenvelder voor goals kan zorgen. Wil Feyenoord zijn aanvallers komend seizoen echter in staat stellen om meer doelpunten te maken dan de 64 treffers die de club afgelopen voetbaljaar maakte, dan moet de club ook op zoek gaan naar spelers met de nodige creativiteit. Daarvoor heeft Feyenoord verschillende spelers op het verlanglijstje staan om volgend seizoen naar Rotterdam te halen, waaronder een talentvolle speler van Sporting Kansas City.

Gianluca Busio

De Rotterdamse vereniging heeft naar verluidt interesse in Gianluca Busio. De creatieve middenvelder is pas 19 jaar, maar laat in Amerika wekelijks zien over veel talent te beschikken. Het zorgt ervoor dat Busio niet alleen bij Feyenoord interesse wekt, maar dat in Nederland eveneens PSV achter hem aanzit. Daarnaast zijn er verschillende buitenlandse clubs die de Amerikaan goed in de gaten houden. Hoewel het voor Feyenoord zo lastig is om hem binnen te halen, moet de club met de naam en status zeker een goede kans maken.

De aanvallend ingestelde Busio zorgt voor de nodige diepgang in het spel van Sporting Kansas City. Wanneer hij de bal krijgt aangespeeld, dan heeft hij de neiging om snel open te draaien en een teamgenoot voor hem uit te kiezen. Dat maakt het spel van de vereniging gelijk een stuk directer en zorgt voor de nodige ruimte voor de voorhoedespelers. Arnesen weet dan ook als geen ander dat Busio een ideale versterking is voor Feyenoord, dat de komende jaren voor een groot gedeelte met jongelingen wil gaan werken.

Tegelijkertijd wacht Feyenoord eveneens een Kudus-scenario. Mohammed Kudus stond afgelopen seizoen namelijk hoog op het verlanglijstje van Feyenoord en leek naar de Kuip te komen, maar toen Ajax zich in de strijd mengde veranderde dat. Kudus besloot om naar Amsterdam te verkassen en Feyenoord bleef met lege handen achter. De club moet zich in de strijd om Busio daarom hard opstellen en alles in het werk stellen om het talent naar Feyenoord te halen. Het kan net het verschil maken voor de toekomst van de club.

Moet Feyenoord zich richten op jonge spelers?

  • Ja, want die hebben de toekomst
  • Nee, versterkingen moeten er direct staan
220+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie