Ajax kan terugkeer verloren zoon vergeten

Foto: Ajax kan terugkeer verloren zoon vergeten

Ajax hoopt deze zomer haar selectie te kunnen versterken en volgens De Telegraaf was Steven Bergwijn één van de belangrijkste targets van de Amsterdammers. De Nederlandse buitenspeler, die de definitieve EK-selectie niet haalde, lijkt echter muurvast te zitten in het Tottenham Stadium. 

Dat de naam van Steven Bergwijn in verband gebracht werd met Ajax verbaasde eigenlijk niemand. De 23-jarige buitenspeler van Tottenham Hotspur speelde als jonge jongen voor de jeugdelftallen van Ajax, maar haalde de uiteindelijke schifting niet. Het talent van Bergwijn ging echter niet verloren voor het Nederlandse voetbal. PSV nam de buitenspeler over, nam hem op in de jeugdopleiding en Bergwijn beschaamde dat gegeven vertrouwen niet en stoomde door naar het eerste elftal, waar hij op het moment na de transfer van Memphis Depay (naar Manchester United, red.) langzaam uitgroeide tot sterkhouder van het Phillips Stadion. 

Steven Bergwijn

De buitenspeler werd na 149 wedstrijden in het shirt van PSV, waarin Bergwijn 31 doelpunten maakte en 41 assists gaf, op de één na laatste dag van de winterse transfermarkt in 2019 weggekocht door Tottenham Hotspur. De Engelse subtopper betaalde destijds dertig miljoen euro om Bergwijn los te weken bij PSV. Bij Tottenham haalde hij in zijn eerste half jaar het niveau dat we kenden van PSV, maar in zijn tweede seizoen leek de klad er een beetje in te komen bij de buitenspeler.

 

Bergwijn kwam dit seizoen toch nog tot 35 wedstrijden in het shirt van Tottenham Hotspur, maar startte slechts één derde van die wedstrijden als basiskracht. De Nederlandse buitenspeler kreeg onder trainer Mauricio Pochettino nog voldoende kansen. Op het moment dat Bergwijn José Mourinho als trainer kreeg, veranderde dat perspectief. De Portugese manager, die aan het einde van het seizoen zijn congé kreeg wegens tegenvallende prestaties, deed zo weinig een beroep op Bergwijn dat de buitenspeler zijn kansen bij het Nederlands elftal zag slinken. 

Met het EK 2020 in het achterhoofd, heeft Bergwijn een dramatisch half jaar achter de rug. De oud-PSV’er was onder Ronald Koeman een vaste waarde in de selectie van Oranje, maar Frank de Boer kiest anders. Bergwijn haalde de voorselectie van Oranje nog wel, maar moest afhaken op het moment dat de definitieve spelerslijst voor het EK werd bekendgemaakt. 

Dat leidde natuurlijk meteen tot geruchten over de toekomst van Bergwijn. Volgens Mike Verweij van De Telegraaf staat de naam van de Oranje-international nog steeds bovenaan het wensenlijstje van de Amsterdammers. Kijkend naar de ontwikkeling in de marktwaarde van Bergwijn, is de negatieve spiraal in diens carrière ook te zien: op het moment dat Bergwijn voor Tottenham tekende noteerde hij een marktwaarde van 35 miljoen euro, tegenwoordig noteert de oud-speler van Ajax en PSV een marktwaarde van 25 miljoen euro. Met andere woorden: bijna één derde van zijn waarde verdampte sinds hij bij Tottenham speelt. 

Ajax

Dat is meestal het signaal voor Ajax om eens te gaan babbelen met een Nederlandse speler die bij een buitenlandse club speelt. Toch lijkt Bergwijn een te hoge transferwaarde te hebben om ook echt een realistische target te zijn voor de Amsterdammers. Bergwijn ligt nog tot de zomer van 2025 vast in Londen, weet nog niet wat zijn perspectief volgend seizoen is omdat Spurs nog geen nieuwe trainer heeft aangesteld na het gedwongen vertrek van Mourinho en kostte Tottenham amper een jaar geleden nog dertig miljoen euro. 


Hoewel Ajax de afgelopen jaren goed geboerd heeft, liet Marc Overmars al weten dat de Amsterdammers geen grote bedragen neer gaat tellen voor nieuwe spelers. Bedragen zoals betaald werd voor Sébastien Haller (22,5 miljoen euro, red.) zijn dus uitgesloten deze zomer en daarmee lijkt er ook meteen een streep te gaan door de transfer van Bergwijn naar Ajax. Een huurovereenkomst behoort nog altijd tot de mogelijkheden, maar dat is vanuit het perspectief van de Amsterdammers niet de meest ideale situatie. 

Overmars liet het ook al ontvallen: de Amsterdammers moeten jaarlijks voor zo’n vijftig miljoen euro aan transfers doen om de boel draaiende te houden in de Johan Cruijff ArenA. In dat opzicht is het niet heel handig om geld uit te geven aan een huurspeler. Als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld bij de huur van Oussama Idrissi van Sevilla, is het huren van een speler nog een meerwaarde voor de Amsterdammers, maar een definitieve versterking voor het eerste elftal lijkt desalniettemin toch de voorkeur krijgen in Amsterdam. 

Kamaldeen Sulemana 

Om die reden lijkt op dit moment ook de voorkeur van de Amsterdammers naar een andere speler gaat. Marc Overmars werd onlangs al op de tribune in Denemarken gespot terwijl hij naar de kunsten van FC Nordsjaelland-buitenspeler Kamaldeen Sulemana keek. De Ghanese buitenspeler maakte in die wedstrijd een doelpunt en bevestigde niet veel later dat de Amsterdammers daadwerkelijk een bod gedaan hebben op de pijlsnelle buitenspeler, die qua speelstijl wordt vergeleken met de Braziliaanse superster Neymar Jr. 


De kansen om Sulemana definitief over te nemen zijn wat rooskleuriger dan het perspectief op een meerjarig contract dan Bergwijn. De Amsterdammers leken vooral rekening moeten houden met de interesse van Engelse grootmacht Manchester United, maar de Premier League-gigant richt zijn pijlen inmiddels op een andere speler: na een jarenlange flirt moet Jadon Sancho (Borussia Dortmund) deze zomer écht de overstap maken naar Old Trafford. Vorig seizoen was de Engelse buitenspeler, die zijn jeugdopleiding bij Manchester City genoot, al dicht bij een overgang naar United. 

Daardoor ligt de weg voor Sulemana naar de Johan Cruijff ArenA. De Amsterdammers zouden al een bod uitgebracht hebben van vijftien miljoen euro, maar verder dan dat lijken de onderhandelingen nog niet gevorderd. Volgens De Telegraaf zijn de Amsterdammers wel druk bezig om de transfer definitief af te ronden voordat de voorbereiding op het nieuwe seizoen begint. 

Streep door terugkeer verloren zoon

Met de naderende komst van Sulemana lijkt er ook definitief een streep te gaan door de terugkeer van Bergwijn in de Johan Cruijff ArenA. De Amsterdammers hebben in Dusan Tadic een absolute eerste keuze als linksbuiten (in de Eredivisie). Het perspectief voor een linksbuiten bij Ajax is dus duidelijk: je begint op het tweede plan achter Tadic, en daarvoor lijkt een speler als Bergwijn op dit moment niet te paaien: na een half jaar tussen bank en basis bij Spurs zal hij Engeland niet verruilen voor eenzelfde situatie in Amsterdam. 


Voor Sulemana is de situatie bij Ajax juist positief. De aanwezigheid van ervaren spelers zoals Tadic kunnen hem helpen in zijn ontwikkeling, zelfs zonder dat de Ghanees wekenlang achter elkaar in de basis staat. Daarnaast valt de komst van de talentvolle buitenspeler mogelijk samen met het vertrek van David Neres. De Braziliaanse buitenspeler staat op de nominatie om te vertrekken uit Amsterdam, maar ook mét de aanwezigheid van Neres zal de komst van Sulemana zowel sportief als financieel op dit moment een rendabelere optie zijn dan een (tijdelijke) transfer van Bergwijn. De komst van de Nedrelandse buitenspeler kost tientallen miljoenen en het is maar de vraag of je hem ook voor een dergelijk bedrag weer kunt doorverkopen. En hoewel je nooit zekerheid hebt in het voetbal, lijkt de kans op dikke winst op de verkoop van Sulemana veel groter.

Voor wie moet Ajax gaan?

  • Steven Bergwijn
  • Kamaldeen Sulemana
  • Geen van beide
  • Geef jeugd een kans
2066+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie