Wijnaldum staat voor enorm droomtransferdilemma

Foto: Wijnaldum staat voor enorm droomtransferdilemma

Het leek lange tijd een publiek geheim dat Georginio Wijnaldum deze zomer zijn transfervrije overgang naar FC Barcelona zou afronden. De 30-jarige middenvelder kondigde vorige week zijn vertrek bij Liverpool aan, waarna het wachten was op de aankondiging uit Catalonië. Paris Saint-Germain probeert de deal echter te kapen, en dat zou ze zomaar kunnen lukken ook. 

Georginio Wijnaldum heeft zich in de meest ideale uitgangspositie gespeeld. De dertigjarige middenvelder kwam via Feyenoord, PSV en Newcastle United uiteindelijk bij Liverpool terecht. Bij de Engelse topclub groeide Wijnaldum uit tot één van de meest stabiele middenvelders uit de Premier League, en misschien wel op de hele Europese velden. De Nederlandse middenvelder speelde zich na zijn komst (2016), waar The Reds 27,5 miljoen euro voor overhad, direct in de basis van trainer Jürgen Klopp. 

Georginio Wijnaldum

Vier jaar later deed de Duitse trainer er ook alles aan om duidelijk te maken dat hij Wijnaldum het liefst niet ziet vertrekken. Vanaf het begin van het afgelopen seizoen greep Klopp zo’n beetje elk mediamoment aan om te benadrukken dat hij hoopte dat Wijnaldum bij Liverpool zou blijven. De trainer liet dat ook merken in de wedstrijden: Wijnaldum miste bijna geen pot voetbal dit seizoen en kwam in zijn laatste Liverpool-jaar tot 51 wedstrijden in alle competities. Tot op het laatste moment bleef Klopp hopen op een langer verblijf van Wijnaldum, een optie die door de houding van Liverpool al in een vroeg stadium van vorig seizoen een utopie leek. 


De looptijd van Wijnaldums nieuwe Liverpool-contract was het grootste struikelblok op weg naar een langere samenwerking. De Nederlandse middenvelder wilde graag een contract voor drie jaar en een hoger salaris, maar daar wilde Liverpool niet aan. De onttroonde landskampioen van Engeland kwam daar in het loop van het seizoen nog op terug, maar destijds had Wijnaldum zijn zinnen al gezet op een transfervrije overgang naar FC Barcelona. 

Medio januari wees Wijnaldum definitief het contractvoorstel van Liverpool van de hand en leek het er dus op dat hij zijn biezen zou pakken. De aanvoerder van Oranje het aankomende EK – Wijnaldum is tweede aanvoerder achter de geblesseerde Virgil van Dijk – heeft volgens Spaanse media al jaren een zwak voor Barcelona en de aanwezigheid van Ronald Koeman zouden de aantrekkingskracht van de Catalaanse grootmacht, ondanks de financiële situatie, groter dan ooit maken. 

FC Barcelona

FC Barcelona was vanaf het moment dat Ronald Koeman bij de club tekende dé favoriet om Wijnaldum in te lijven. De 30-jarige middenvelder vertolkte een belangrijke rol op het middenveld van Koeman tijdens zijn tijd als bondscoach van het Nederlands elftal en als trainer van FC Barcelona heeft de Zaandammer eenzelfde rol voor Wijnaldum in zijn team in gedachten. In de zomerstop zou er al onderhandeld zijn, maar een overeenkomst werd er destijds niet bereikt omdat Barcelona maar een beperkt bedrag kon uitgeven op de zomerse transfermarkt. 


Barcelona besloot afgelopen zomer om Sergiño Dest van Ajax over te nemen. Daarmee kreeg de jonge Amerikaanse vleugelverdediger de voorkeur boven onder andere Wijnaldum en Memphis Depay (Olympique Lyon). Dat Barça al versterkte met een middenvelder vóór de entree van Koeman (Miralem Pjanic kwam over van Juventus, red.) hielp ook niet mee voor Wijnaldum, die daardoor geduld moest hebben en zijn laatste contractjaar bij Liverpool ‘gewoon’ uitdiende.
Het is inmiddels wel duidelijk dat Wijnaldum en Barcelona in onderhandeling zijn. De Catalanen richten zich in de eerste fase van de transfermarkt vooral op transfervrije versterkingen: de gratis overgangen van Sergio Agüero en Eric Garcia (beide Manchester City) werden onlangs al afgerond en er wordt ook snel witte rook verwacht met Memphis Depay en dus ook Wijnaldum. Al kan het binnenhalen van de 30-jarige middenvelder ná het EK toch nog een enorme klus worden. 

Paris Saint-Germain 

Nu de Barcelona-directie eruit is dat Koeman volgend seizoen ook voor de groep van Barcelona staat, wil voorzitter Joan Laporta haast maken met de wensspelers van de Nederlandse trainer. De onderhandelingen met Wijnaldum verliepen volgens Spaanse media soepel, maar mogelijk blijft Barcelona alsnog met lege handen achter doordat Paris Saint-Germain optimaal wil gebruik maken van de situatie waar Wijnaldum nu in zit. 

En nee, dan hebben we het niet over zijn transfervrije status. Wijnaldum bereidt zich met het Nederlands elftal op dit moment in Portugal voor op het aankomende EK. Bondscoach Frank de Boer liet al in een eerder stadium weten dat hij niet wilde dat spelers tussentijds het trainingskamp zouden verlaten om een medische keuring bij een nieuwe club te volbrengen. Daarmee brengt De Boer zijn oude club Barcelona in een lastig parket. 


Doordat Barcelona geen medische keuring kan doen, en dus de transfer van Wijnaldum niet kan afronden, heeft Paris Saint-Germain de kans gekregen om de Wijnaldum-deal te kapen. De Parijzenaren worden al een tijd gelinkt aan de Nederlandse middenvelder, maar tot nu toe leken al zijn pijlen op Barcelona gericht te zijn. Een laatste navraag van El Mundo Deportivo leverde de informatie op dat Wijnaldum nu juist naar een dienstverband in het Parc des Princes neigt. En ja: daar heeft hij een duidelijke reden voor. 

Keuze tussen hart en het verstand 

De financiële situatie in Parijs in een stuk rooskleuriger dan die in Barcelona, waardoor de Parijzenaren ook een (veel) hoger salarisaanbod hebben gedaan aan Wijnaldum. PSG hoopt volgens diverse media dat acht miljoen euro per jaar voor twee seizoenen (inclusief optie voor nog een jaar) genoeg twijfel zaait in het hoofd van Wijnaldum, iets wat logischerwijs ook gelukt is. Zonder een gewaardeerd international af te schrijven als een geldwolf: Wijnaldum zit in de fase van zijn carrière dat hij nog één dik contract kan tekenen bij een Europese topclub. Op zijn 33e is hij aanbeland in de herfst van zijn carrière en dan wordt Wijnaldum interessant voor vermogende clubs buiten Europa. 

Het is voor Wijnaldum nu te beslissen vooral hoe lang hij nog wil blijven voetballen. Daar ligt de grondslag voor de keuze die hij zal maken. Op het moment dat hij geen trek meer heeft in een avontuur buiten Europa en wil hij nog één keer cashen voordat hij zijn schoenen aan de wilgen hangt, dan is Paris Saint-Germain de beste optie voor de Nederlander. Met één contract speel je jezelf dan, voor zover dat nodig is, financieel onafhankelijk en kun je zorgeloos je voetbalpensioen ingaan op basis van de laatste jaren van je carrière. 

Kiest Wijnaldum voor FC Barcelona, dan kiest hij met zijn hart. De middenvelder liet al eerder weten dat Barcelona zijn droomclub is en hij graag weer met Koeman wilde werken, maar het is dus de vraag of die wensen sterker zijn dan de drang om de bankrekening nog één keer te vullen. En de historie verklapt: er zijn weinig spelers die in deze fase van hun carrière gegarandeerde miljoenen laat lopen, welke eer er voor de rest ook te halen valt.

Waar speelt Wijnaldum volgend seizoen?

  • FC Barcelona
  • Paris Saint-Germain
  • Andere club
562+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
148+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
68+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
46+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
27+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
351+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
135+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
38+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
191+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
80+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
108+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
534+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
235+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
320+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
1146+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
186+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8637+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
2011+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3363+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
728+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
1026+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie