Duitsers schieten EK-droom Jong Oranje aan gort

Jong Oranje heeft de stunt tegen topfavoriet Jong Frankrijk geen vervolg gegeven. In de halve finale van het EK bleken de leeftijdsgenoten van Duitsland donderdagavond met 1-2 te sterk.

In de groepsfase stonden de buurlanden al tegenover elkaar op het jeugd-EK. De Duitsers wisten die avond pas in de slotfase langszij te komen, maar ditmaal sloeg het elftal al in de openingsfase keihard toe. Na slechts 29 seconden schoot Florian Wirtz de 0-1 achter doelman Justin Bijlow, die na acht minuten opnieuw kansloos werd gelaten door diezelfde Duitser.

Jong Duitsland had de mogelijkheid om het duel al in de eerste helft te beslissen, ware het niet dat Mërgim Berisha een vrije trap vol op de paal mikte. Feyenoorder Bijlow hield Wirtz bovendien van een hattrick af. Gedurende de eerste helft ontstonden er wel kansen voor Jong Oranje, maar Finn Dahmen wist de pogingen van Justin Kluivert en Myron Boadu te pareren. Dani de Wit schoot in kansrijke positie bovendien naast.

In de tweede helft bleef Jong Oranje in de wedstrijd, mede doordat Berisha voor de tweede en derde keer deze avond de paal trof. De Duitsers vergaten de halve finale in het slot te gooien en daar profiteerde de formatie van bondscoach Erwin van de Looi van. Ruim wintig minuten voor tijd schoot Ajax-verdediger met hulp van doelman Dahmen de 1-2 tegen de touwen.

Jong Oranje ging logischerwijs op jacht naar de gelijkmaker. AZ’er Myron Boadu, tegen de Fransen nog bepalend met twee goals, liet echter na om vrijwel meteen voor de 2-2 te zorgen. De spits van Jong Oranje wist de bal vlak voor tijd alsnog tegen de touwen te werken, maar een vlagsignaal van de assistent-scheidsrechter werd hem fataal. Ook voor Jong Oranje, dat in de resterende minuten niet alsnog de gelijkmaker forceerde.

Scoreverloop: 0-1 (1′) Florian Wirtz, 0-2 (8′) Florian Wirtz, 1-2 (67′) Perr Schuurs

Welk cijfer geef je Jong Oranje voor dit EK?