Wijndal verdient vaste basisplaats bij Oranje

Foto: Wijndal verdient vaste basisplaats bij Oranje

Het Nederlands elftal maakte woensdagavond bepaald geen sterke indruk. In het eerste oefenduel met Schotland kwam Oranje niet verder dan een 2-2 gelijkspel en had het grote gedeeltes van de wedstrijd moeite om de controle te houden. Toch zag Frank de Boer eveneens enkele positieve onderdelen in het spel van zijn team.



De bondscoach heeft een duidelijke weg ingeslagen richting de eerste poulewedstrijd op het Europees kampioenschap tegen Oekraïne. De hoofdtrainer vindt dat het Nederlands elftal niet sterk genoeg is om met vier verdedigers aan te treden en volgt daarom de lijn van Louis van Gaal, die in 2014 ervoor koos om steeds met vijf verdedigers te beginnen. Het is echter een tactiek die maar weinig teams in Europa hanteren, waardoor het voor de spelers een behoorlijke cultuuromslag is om in slechts een paar weken aan te leren.

De drie centrale verdedigers moeten bij Oranje voor de nodige rust zorgen in de restverdediging. Met zijn verleden bij Ajax is De Boer echter niet van plan om op het EK alleen maar te verdedigen. Daarom probeert de bondscoach op het middenveld met Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong aan het voetballen te komen, terwijl Marten de Roon voor de balans op het middenveld moet zorgen. Om echter diepgang in de opbouw te behouden is het van cruciaal belang dat de twee vleugelverdedigers in balbezit veel meters naar voren maken.


Voorlopig kiest De Boer voor Denzel Dumfries en Owen Wijndal op die posities. Waar beide spelers nog geen ervaring hebben op een eindtoernooi, maakte Dumfries al veel mee bij PSV. De geboren Rotterdammer is aanvoerder van zijn team en weet daarom als geen ander hoe het is om in het topvoetbal mee te doen. Aan de andere kant zorgt de trainer met Wijndal wel voor een verrasing. Ronald Koeman maakte eerder geen gebruik van de linksback van AZ, maar De Boer blijkt meer vertrouwen te hebben in het talent.

Talent Wijndal

De linksback maakte in het verloren duel met Mexico (0-1) zijn debuut voor het Nederlands elftal. Hoewel Wijndal met een fout was betrokken bij de nederlaag van Oranje, maakte de verdediger over het algemeen een goede indruk in deze wedstrijd. De defensieve kracht was simpelweg nog niet gewend dat de tegenstander zo sterk was dat deze vrijwel elke fout zou afstraffen en moest daarom wennen aan het nieuwe niveau. Wijndal paste zichzelf echter razendsnel aan, waarmee hij liet zien hoe groot zijn talenten zijn.

De bondscoach raakte steeds meer overtuigd van zijn voetballende kwaliteiten en zette hem in november driemaal als basisspeler binnen de lijnen. Ondertussen bleef Wijndal zichzelf in de kijker spelen bij AZ en verbeterde hij zijn niveau steeds verder, waardoor hij ook in maart weer onderdeel was van de selectie van het Nederlands elftal. De prestaties van het team waren in de eerste drie WK-kwalificatieduels niet altijd even goed, maar Wijndal toonde zichzelf in de wedstrijden tegen Turkije (4-2 verlies), Letland (2-0 winst) en Gibraltar (0-7 winst) een man.


De groeiende interesse van Nederlandse topclubs en verenigingen uit buitenlandse topcompetities toonde het gelijk van De Boer aan, want na het competitieseizoen ligt de wereld voor Wijndal aan zijn voeten. Er was daarom vrijwel geen twijfel over mogelijk dat hij in de definitieve selectie van De Boer zou zitten en een goede kans zou maken op een basisplaats. Wijndal heeft namelijk niet alleen zijn beste seizoen uit zijn jonge loopbaan achter de rug, maar heeft bij het Nederlands elftal eveneens weinig concurrentie om zich zorgen over te maken.

Diepgang



Wijndal begon tegen Schotland direct in het basisteam en liet zich daarin zien. Het Nederlands elftal had veel moeite om aan het voetballen te komen en de ruimtes te vinden, omdat het door de extra verdediger in het elftal voorin een mannetje minder had om aan te spelen. Zelfs De Jong, die bij Barcelona gewend is om in kleine ruimtes de juiste beslissing te maken, moest zichtbaar zijn best doen om de bal na ontvangst van een verdediger vooruit te spelen en daarmee voor het nodige gevaar voor Oranje te zorgen.

Toch waren er spelers die enig risico durfden te nemen. Waar Dumfries zich regelmatig achter zijn directe tegenstander verstopte, zorgde Wijndal steeds wel ervoor dat hij vrijstond en De Jong de bal bij hem kwijt kon. Het leverde vanaf de linkerkant van het speelveld enkele gevaarlijke voorzetten op, waaruit het Nederlands elftal een aantal grote kansen kreeg om een treffer te maken. Onder meer Wout Weghorst en Luuk de Jong waren echter niet gelukkig in de afronding, waardoor het gestichte gevaar van Wijndal weinig resultaat opleverde.

De talentvolle verdediger liet met zijn optreden zien dat Oranje met hem aan het voetballen komt. Voorlopig is het nog even wennen voor Wijndal, zo legde De Boer na de wedstrijd aan de NOS uit. Wijndal is simpelweg gewend om in een 4-3-3 formatie te spelen, waarmee hij normaliter een linksbuitenspeler voor zich heeft staan. Het geeft hem de mogelijkheid om een loopactie langs de aanvaller te maken om vervolgens de bal te ontvangen, waarna hij direct de voorzet kan geven. Dat is in een 5-3-2 systeem vrijwel onmogelijk.

Transfergekte



Wijndal is tijdens het EK vrijwel verzekerd van een basisplaats, waardoor hij zichzelf de komende weken zal richten op het eindtoernooi met Oranje. Daarna wacht hem echter een van zijn belangrijke beslissingen uit zijn spelersloopbaan. De linksback lijkt deze zomer bij AZ te vertrekken en kijkt daarom om zich heen naar de mogelijkheden. Naar verluidt heeft Ajax interesse in de jongeling wanneer Nicolás Tagliafico uit Amsterdam vertrekt, maar de Alkmaarders lieten de laatste weken duidelijk merken dat het Wijndal niet aan de concurrent wil verkopen.


Max Huiberts liet dat deze week bij Voetbal International eveneens blijken. De voetbaldirecteur van AZ gaf aan dat hij het zichzelf niet kon voorstellen dat Wijndal niet naar het buitenland zou verkassen. “Waarom zou Owen bij een andere club opnieuw in de Eredivisie willen spelen? Hij speelt al twee jaar met groot gemak al zijn wedstrijden, heel bijzonder. Het level Eredivisie heeft hij wel uitgespeeld.” De Alkmaarse club lijkt daarmee aan te sturen op een vertrek uit de Nederlandse competitie, al heeft Wijndal daar eveneens een stem in.

Vooralsnog is het afwachten welke keuze Wijndal maakt, maar een goed eindtoernooi kan zijn clubkeuze behoorlijk vergroten. De voortekenen zijn vooralsnog goed: Wijndal is in vorm, past goed in het voetbal dat De Boer wil spelen en laat zien voor het team te willen werken. Anderzijds maakt de druk in wedstrijden het spanningsveld soms groter en maken jonge spelers dan sneller fouten. De komende wedstrijden is het daarom interessant hoe Wijndal met het verwachtingspatroon omgaat, maar het vertrouwen van De Boer heeft hij nu al.

Hoort Owen Wijndal in het basisteam van Oranje?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
122+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:14
25+
‘Koeman-paniek voor EK’
18:12
0+
Update: AZ-keepster Femke Liefting ontslagen uit ziekenhuis
18:02
1006+
Snelle Eredivisie-terugkeer Memphis Depay?
17:48
390+
‘Arsenal: 70 miljoen voor Oranje-speler’
17:29
241+
‘Hakim Ziyech-nieuws voor Ajax’
17:10
12297+
‘Erling Haaland maakt transfer van 175 miljoen’
17:00
292+
‘Gigabedrag voor Dávid Hancko’
16:46
12+
Ancelotti: ‘Ik ben nog geen verdrietige fans tegengekomen’
16:26
23+
‘Ian Maatsen-transfer van 40 miljoen’
16:16
156+
‘Ajax-schandaal met eigen spelers’
16:00
176+
Grote Ajax-namen keren terug: “Zet een ambulance klaar”
15:55
74+
‘Ryan Gravenberch-drama in Liverpool’
15:41
19+
‘Summerville is de beste vleugelaanvaller in de Championship’
15:35
270+
‘Arne Slot-shock bij grootmacht’
14:48
229+
‘Nederlandse opvolger Ten Hag bij Manchester United’
14:34
52+
‘Ajax 1 altijd mijn droom, doe er alles aan om het werkelijkheid te maken’
14:21
38+
Kraaij hekelt ‘achterlijke, debiele actie’: “Hoe haal je dit in je hoofd?”
14:04
135+
Schöne: “Als ik een glaasje wijn wilde, dan dronk ik dat”
13:49
260+
Mikautadze doet bizarre Ajax-onthulling
13:33
580+
‘VI-duo Hélène Hendriks en Noa Vahle maakt transfer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie