Ziyech neemt afscheid met een prijs

Foto: Ziyech neemt afscheid met een prijs

Hakim Ziyech kon zijn geluk niet op toen hij de Champions League-cup in zijn handen kreeg. De 28-jarige speler van Chelsea kwam niet in actie in de finale, maar toch kan deze trofee als de zijne omschreven worden. Met tien CL-wedstrijden achter zijn naam dit seizoen had Ziyech zeker zijn aandeel, ook al was zijn rol in de tweede seizoenshelft minder bepalend dan zijn eerste halfjaar. Ondanks de vreugde van de Champions League-overwinning, zal Ziyech zijn opties afwegen aankomende zomer. 

Hakim Ziyech verliet op relatief late leeftijd (27 jaar, red.) de Eredivisie om aan een buitenlands avontuur te beginnen. De Marokkaanse spelmaker stond al langere tijd open voor een vertrek bij Ajax, maar wachtte tot de juiste club zich meldde. Dat gebeurde afgelopen zomer met Chelsea, dat met manager Frank Lampard een bewonderaar van de Tovenaar van Amsterdam in huis had. Mede op basis van gesprekken met de oud-international van Engeland, besloot Ziyech dat Stamford Bridge de volgende halte was op zijn route naar de Europese top. De oud-Ajacied begon dit seizoen veelbelovend, maar maakte in zijn eerste jaar óók kennis met de andere kant van de buitenlandse voetbalmedaille. 

Hakim Ziyech en Chelsea

Ziyech is bij uitstek een speler met specifieke kwaliteiten. De Marokkaans international moet het hebben van zijn balbehendigheid, flexibiliteit, inzicht en passing en deed dat bij Ajax vooral als naar binnen komende rechtsbuiten. In die rol speelde Ziyech onder andere in de Champions League tegen Chelsea, waar hij op Stamford Bridge tot scoren kwam en zodoende definitief op de radar verscheen van de Londenaren, die destijds door een transferverbod geen nieuwe spelers mochten aantrekken. De optredens van Ziyech tegen Chelsea hadden desalniettemin indruk gemaakt: afgelopen zomer meldde Chelsea zich bij Ajax en betaalde de Londenaren uiteindelijk veertig miljoen euro om Ziyech weg te plukken uit de Johan Cruijff ArenA. 


Het eerste seizoen in de Premier League is er altijd een van aanpassen. Voor Ziyech ging die periode gepaard met blessures: tot twee keer toe raakte de Marokkaan in de eerste seizoenshelft geblesseerd, onder andere in de voorbereiding. Daarmee was de gifbeker nog niet leeg: op het moment dat Frank Lampard wegens tegenvallende resultaten het veld moest ruimen en Thomas Tuchel als vervanger werd aangesteld, zat Ziyech óók in de lappenmand. Daardoor maakte de Marokkaans international een valse start onder de nieuwe hoofdcoach, die daardoor andere spelers de kans gaf om een basisplaats, die onder Lampard nog voor Ziyech was, af te dwingen. 

Uiteindelijk kreeg Ziyech ook onder Tuchel de kans om zich te bewijzen. Je kunt echter nog niet stellen dat het gelukt is om de Duitse oefenmeester te overtuigen van zijn kwaliteiten. Tuchel koos in de competitiewedstrijd tegen Manchester City nog voor de Marokkaans international, die in dat duel ook tot scoren kwam (2-1 winst Chelsea, red.). Dat Tuchel in de finale van de Champions League ervoor koos om de Amerikaanse winger Christian Pulisic in te brengen, zegt genoeg over de pikorde van Tuchel in belangrijke wedstrijden. 

Tussen wal en schip

De hand van Tuchel is inmiddels te zien bij Chelsea. Dat levert voor Ziyech een bijzondere situatie op, een die hij juist wilde voorkomen door lang te wachten op de juiste club. Lampard stemde zijn tactiek af op de kwaliteiten van Ziyech. Tuchel legt echter andere accenten. De Duitse oefenmeester kiest overwegend voor een systeem zonder echte buitenspelers, maar met twee aanvallende middenvelders die, wanneer er ruimte ligt, naar de zijkanten uitwijken. Voor die twee posities gaf Tuchel in de Champions League-finale de voorkeur aan Kai Havertz en Mason Mount. Daardoor heeft het middenveld van Chelsea een mix van fysieke kracht, snelheid, diepgang zonder bal én voetballend vermogen. Ziyech speelde een aantal keer in die rol, maar moest het in veel van die duels afleggen tegen de fysiek sterke verdedigende middenvelders in de Premier League. Als Tuchel met een wissel iets wil veranderen in het aanvalsspel van zijn team, dan kiest hij er eerder voor om een speler met pure snelheid op die positie in te brengen dan een speler met de kwaliteiten van Ziyech, die vooral in de combinatie en met zijn crospasses vanuit die positie gevaarlijk kan zijn. 


Dat is een patroon van Tuchel dat je eerder terugzag in zijn tijd bij Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain. Daaruit blijkt dat deze trainer als aanvallende middenvelder, vleugelspeler én centrale middenvelder een ander type speler prefereert dan dat Ziyech is. Dat is zuur voor de Marokkaans international, maar dat leidt niet meteen tot een uitzichtloze situatie op Stamford Bridge. 

Transferzomer Chelsea

Dat betekent echter niet dat Ziyech zijn plek in de selectie voor volgend seizoen zeker is. Tuchel ziet wel degelijk iets in de Marokkaans international, anders geef je een speler geen invalbeurten en basisplekken. Het is wel de vraag of Ziyech in die minuten genoeg indruk heeft gemaakt om Tuchel ervan te overtuigen dat hij de transfermarkt niet op hoeft om een concurrent te halen. Chelsea smeet vorig seizoen met geld om de selectie te versterken en zal voor aankomende zomer ongetwijfeld plannen hebben om het succes van dit seizoen volgend voetbaljaar te herhalen. 

Het zal daarom nog een onzekere periode worden voor Ziyech. In de winterstop bestonden er geruchten over een (tijdelijke) transfer naar Juventus of AC Milan, maar het is onbekend hoe serieus deze interesse was. Het laat wel zien dat er altijd vraag is naar een speler met de kwaliteiten van Ziyech, die desalniettemin zal hopen op een rustige transferzomer bij de Londenaren. Of beter gezegd: een transferzomer waar de posities van centrale middenvelder, aanvallende middenvelder en buitenspeler worden overgeslagen. 


Wanneer Tuchel besluit dat Chelsea op één van die posities verstekring nodig heeft, dan zal deze potentiële zomeraankoop voor Ziyech in de pikorde binnenkomen. Niet per se omdat aankopen meer krediet krijgen in het begin bij een club, maar meer omdat die concurrent automatisch meer past in de filosofie van Tuchel dan Ziyech. Wanneer die situatie zich voortdoet, dan wordt het voor Ziyech een lastig verhaal om meer minuten te maken onder Tuchel dan dat hij nu doet. Op dat moment vertrekt Ziyech alsnog door de voordeur bij de Londenaren en neemt hij afscheid met de belangrijkste clubprijs in het Europese voetbal onder zijn arm.

Speelt Ziyech na de zomer nog voor Chelsea?

  • Ik denk het wel
  • Hij maakt een huurtransfer
  • Hij maakt definitieve transfer
1719+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:58
5+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
16+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
125+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
38+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
67+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
136+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
66+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
599+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
126+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
39+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
286+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
635+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
118+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
176+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
46+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
308+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
323+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
193+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
17:50
32+
Opstellingen Heerenveen en PSV: Bosz wijst vervanger van Dest aan
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie