Ajax kiest tussen drie toptransfertargets

Foto: Ajax kiest tussen drie toptransfertargets

Ajax verzekerde zich al ruim voor het einde van het kampioenschap in de Eredivisie. De Amsterdammers willen ook volgend seizoen hun dominantie voortzetten, maar weten ook dat daar versterkingen voor nodig zijn. Voor de positie van buitenspeler gaan er drie namen de ronde, elk met hun eigen reden. Wie van de drie wordt het voor Ajax? 

Ajax raakte vooral na de winterstop in de Eredivisie op stoom. De Amsterdammers verloren in de tweede seizoenshelft niet één keer van een tegenstander in de vaderlandse competitie en werd met een straatlengte voorsprong landskampioen van Nederland. De Amsterdammers hebben daarmee hun abonnement op de Eredivisie-schaal opnieuw met een jaar verlengd. Als het aan de Amsterdammers ligt, blijft dat voorlopig ook zo. Helemaal als je nagaat welke namen er mogelijk naar de Johan Cruijff ArenA trekken deze zomer. 

Ajax en de transfermarkt

Toch moeten we meteen een kanttekening plaatsen. De geruchten die spelers naar Ajax leiden zijn de afgelopen weken niet aan te slepen. De een is realistischer dan de ander: de kans dat Ajax twintig miljoen euro neer zou gaan tellen om een Braziliaanse doelman over te nemen, lijkt nihil. Dat geldt echter niet voor aanvallers die op dit moment de belangstelling van de landskampioen van Nederland genieten: rondom die posities is zóveel rook te zien dat er wel vuur móét zijn bij Ajax. Dat de Amsterdammers deze zomer op zoek gaan naar een nieuwe buitenspeler, ligt in de lijn der verwachting. Ajax haalde in de winterstop Oussama Idrissi (Sevilla) op huurbasis naar de Johan Cruijff ArenA, de oud-speler van AZ en FC Groningen kwam vooral als invaller binnen de lijnen in de tweede seizoenshelft en lijkt ook niet te hoeven rekenen op een langer verblijf in Amsterdam.


Daardoor komt er ruimte voor een nieuwe buitenspeler deze zomer. Als eerste zullen de Amsterdammers naar de eigen jeugd kijken, waar spelers zoals Naçi Ünüvar (17) al op piepjonge leeftijd in de Keuken Kampioen Divisie minuten maken. Voor aankomende zomer geldt echter hetzelfde als afgelopen winter: Ajax zal wel iemand als back-up voor aanvoerder Dusan Tadic willen hebben die er meteen kan staan. Een zeventienjarig talent de kans geven valt te prijzen, in bepaalde wedstrijden zal zo’n speler een minder constant niveau halen dan iemand die al een paar jaar op het hoogste niveau in zijn benen heeft. 

Ajax-target 1: Kamaldeen Sulemana

Dat laatste was ook de reden dat Ajax in de winterstop ervoor koos om Idrissi op huurbasis aan te trekken. De Amsterdammers waren ook nadrukkelijk geïnteresseerd in de diensten van Kamaldeen Sulemana, een Ghanese buitenspeler die op dit moment voor het Deense FC Nordsjaelland uitkomt. De negentienjarige aanvaller wordt omschreven als een speler met dezelfde speelstijl als de Braziliaanse vedette Neymar, maar werd in de winterstop dus nog overgeslagen door Ajax omdat er rekening gehouden wordt met een aanpassingsperiode voor de jonge Ghanees. 

Aankomende transferperiode lijkt de Ghanees echter de hoogste prioriteit te krijgen bij Ajax. Marc Overmars was onlangs in Denemarken om de potentiële aanwinst live in actie te zien, in een wedstrijd waar Sulemana ook het openingsdoelpunt voor zijn rekening nam. Naast Ajax is ook Manchester United concreet voor de buitenspeler, die onlangs bevestigde dat alleen Ajax nog een officieel bod heeft uitgebracht bij Nordsjaelland. De Amsterdammers zouden geopend hebben met een bod van vijftien miljoen euro, wat volgens diverse media rond de vraagprijs van de Deense topclub ligt. 


De tweevoudig international van Ghana maakte dit seizoen in 20 competitiewedstrijden vier doelpunten en zes assists. De vleugelspeler, die net als Kudus van het Ghanese Right to Dream komt, lijkt daarmee Overmars te hebben overtuigd om het talent naar Amsterdam te halen. Hoewel de onderhandelingen op dit moment dus plaatsvinden, hoeven we volgens Telegraaf-journalist Mike Verweij niet op een snel akkoord te rekenen. Dat Ajax en Nordsjaelland nu al in onderhandeling zijn, zegt wel iets over de intenties van Ajax om Sulemana tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen al bij de selectie te hebben. 

Ajax-target twee: Steven Bergwijn

Naast Sulemana blijft ook de naam van Steven Berghuis door de Amsterdamse wandelgangen suizen. De Oranje-international speelde in zijn jeugd voor de Amsterdammers maar moest vertrekken uit de jeugdopleiding, waarna hij bij concurrent PSV alsnog doorbrak in het Nederlands voetbal en een 30 miljoen euro kostende transfer naar Tottenham Hotspur afdwong. In Engeland is het leven echter nog niet zo goed als in Eindhoven: Bergwijn was onder José Mourinho vaak reservespeler, tijdelijke opvolger Ryan Mason doet vaker een beroep op hem, maar Bergwijn zal de plannen van de nieuwe Tottenham-trainer moeten afwachten om zijn werkelijke perspectief in Engeland te achterhalen. 

Ajax zou de ontwikkelingen rondom de international van Oranje met bovengemiddelde interesse blijven volgen. Volgens De Telegraaf is Ajax nog altijd geïnteresseeerd om Bergwijn over te nemen, zoals dat het destijds bij zijn transfer naar Spurs ook was. Of een dergelijke overgang ook realiteit wordt, ligt dus zoals gezegd voor een groot deel aan de trainer. Daarnaast kan je niet vergeten dat Tottenham dertig miljoen euro neertelde voor Bergwijn en in ieder geval een groot deel van dat bedrag terug wil verdienen. 


Daar ligt dan ook meteen het grootste probleem met de Bergwijn-overgang: Overmars gaf in een eerder stadium al aan dat Ajax geen Haller-achtige bedragen (22,5 miljoen euro, red.) op tafel gelegd werden aankomende zomer. De verwachting is dat er voor Bergwijn minimaal 20 tot 25 miljoen moet worden betaald, waardoor een definitieve transfer al bij voorbaat lijkt uitgesloten – mits er niets veranderd in de selectie van Ajax. Een huurtransfer van Bergwijn zou echter wel tot de mogelijkheden kunnen behoren, mogelijk ook met een koopoptie in dat contract. 

Ajax-target drie: Steven Berghuis

Als laatste voegt Steven Berghuis zich nog bij de lijst. Het aantrekken van een linksbenige buitenspeler heeft door de aanwezigheid van linkspoten als Dusan Tadic, David Neres en Antony minder de voorkeur dan het aantrekken van een rechtsbenige buitenspeler. Daarom lijkt een overgang van Steven Berghuis, die naar verluidt óók voor vier miljoen euro naar een Eredivisie-ploeg kan overstappen, voorlopig niet aan de orde. 

Wil Ajax Berghuis écht graag hebben, dan zal het wel haast moeten maken. De interesse voor de aanvoerder van Feyenoord zwelt aan, met PSV en VfL Wolfsburg, waar Mark van Bommel onlangs werd aangesteld als eindverantwoordelijke, als belangrijkste bestemmingen. Bij PSV is het nog niet zeker dat Berghuis zijn gewenste Champions League-voetbal kan spelen, bij Wolfsburg en Ajax is dat wél een zekerheid.

Wie vertrekt er naar Ajax?

  • Kamaldeen Sulemana
  • Steven Bergwijn
  • Steven Berghuis
  • Andere buitenspeler
  • Geef de jeugd een kans!
5416+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie