Van Bommel verzorgt Oranje-revolutie bij Wolfsburg

Foto: Van Bommel verzorgt Oranje-revolutie bij Wolfsburg

Mark van Bommel is de nieuwe trainer van VfL Wolfsburg. De oud-coach van PSV heeft na zijn congé in Eindhoven nieuw emplooi gevonden in de competitie waar hij als speler de beste tijd van zijn carrière beleefde. In Duitsland kan Van Bommel gaan bouwen aan een Nederlandse enclave in Wolfsburg, waar de lessen uit zijn PSV-tijd wellicht ook nog van toepassing worden. 

De aanstelling van Mark van Bommel bij VfL Wolfsburg kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Toch werd er vanuit Nederland met verbazing gereageerd op het moment dat de subtopper uit de Bundesliga de komst van de Nederlandse oud-middenvelder aankondigde. Van Bommel heeft daarmee het vervolg van zijn trainerscarrière, die met een ontslag bij PSV een valse start kende. Dat de Limburger uiteindelijk (weer) in de hoogste Duitse voetbalklasse eindigt, mag eigenlijk helemaal geen verrassing heten. 

Mark van Bommel en VfL Wolfsburg

Met een dienstverband bij Wolfsburg keert Van Bommel terug in de competitie waar hij zijn beste voetbal speelde. Van Bommel maakte als speler van Fortuna Sittard en PSV indruk bij de grootste clubs van Europa. Uiteindelijk koos de Nederlandse middenvelder met een transfervrije overgang naar FC Barcelona voor een stap naar de Europese top, maar kon in Catalonië geen basisplaats veroveren. Bayern München zag op dat moment wél brood in de komst van de middenvelder, die in Beieren uitgroeide tot aanvoerder en een groot aandeel had in de prijzenregen van de Duits recordkampioen. 


Toch koos Van Bommel ervoor om zijn trainerscarrière in Nederland op te starten. De voormalig middenvelder maakte na een aanloopperiode als jeugdtrainer van PSV in 2019 de overstap naar het eerste elftal. Van Bommel wist destijds al dat hij aan een moeilijke opdracht begon: de Eindhovenaren floreerden onder Phillip Cocu en regen de landskampioenschappen aan elkaar. Het was voor Van Bommel vrijwel onmogelijk om het beter te doen dan zijn voorganger. In zijn eerste jaar als PSV-trainer kreeg Van Bommel het elftal echter niet aan de praat en werd hij tegen het einde van het voetbaljaar vervangen door interim-trainer Ernest Faber, die later opgevolgd werd door Roger Schmidt. 

Ondanks het gedwongen vertrek bij PSV bleef Van Bommel wel in de picture bij verschillende clubs. Op het moment dat John van de Brom vertrok bij FC Utrecht werd de oud-international lang genoemd als mogelijke opvolger, maar zag dat de Utrechters uiteindelijk ervoor kozen om langer door te gaan met interim-trainer René Hake. Met de wijsheid van nu is dat misschien maar goed ook: met Wolfsburg heeft Van Bommel niet alleen een grotere club aan zich weten te binden, de mogelijkheden in de Bundesliga zijn, helemaal voor een trainer zoals Van Bommel, veel groter dan in de Eredivisie. 

Bundesliga-coach

Het spel dat Van Bommel liet zien als trainer van PSV heeft veel weg van de manier waarop hij zelf speelde. De coach liet zijn elftal inzakken op eigen helft, wachtend op dat ene moment van verslapping bij de tegenstander, waarna de ploeg van Van Bommel als een malle toeslaat uit de omschakeling. Dat bleek in de tijd dat Cocu trainer was bij de Eindhovenaren dé succesformule, maar onder Van Bommel bleek de houdbaarheidsdatum te zijn verstreken. De teams in de Eredivisie kende het spelletje van PSV inmiddels en wisten zich te wapenen tegen het befaamde spelletje, waardoor de resultaten uitbleven en PSV uiteindelijk besloot een cultuurverandering door te voeren door Roger Schmidt aan te stellen als hoofdcoach. 


Dat gezegd hebbende is het tegenovergestelde ook waar. Van Bommel kwam op het moeilijkste moment binnen bij PSV en heeft als trainer een speelstijl die niet uitgaat van dominantie, maar de basis legt in het spel zonder de bal en vanuit die positionering de aanval te zoeken. Een dergelijke speelstijl werkt in Nederland misschien niet, maar in de Bundesliga is dat het uitgangspunt voor een groot deel van de ploegen in de competitie, waardoor de spelopvattingen van Van Bommel bij onze Oosterburen heel anders uit de verf kunnen komen dan in de Eredivisie.
Desalniettemin lijken de prestaties van Van Bommel als trainer van PSV niet de leidraad te zijn voor Wolfsburg. Van Bommel is een grote naam in Duitsland en dankt zijn job bij Wolfsburg voor een groot deel aan die staat van dienst in de Bundesliga. Of hij als trainer net zo succesvol kan zijn als speler in de hoogste Duitse voetbalklasse, moeten we natuurlijk nog afwachten. Maar Van Bommel heeft al wel in zijn hoofd zitten welke spelers hem daarbij kunnen helpen. 

Oranje-invasie

Wolfsburg heeft in Wout Weghorst al een Nederlander onder contract staan – Jeffrey Bruma dit seizoen ook nog, maar zijn contract werd niet verlengd. De komende maanden zullen er voldoende berichten in de media verschijnen dat de Limburgse trainer dit aantal wil gaan uitbreiden aankomende zomer. Wesley Sneijder gaf al aan dat hij het wel zag zitten om Van Bommel te assisteren. Daar blijft het niet bij. Sterker nog: de eerste twee transfertargets van de Nederlandse coach liggen al op straat. 

Volgens Nederlandse én Duitse media gaat Wolfsburg als eerste proberen om Mohamed Ihattaren los te weken bij PSV. De 19-jarige aanvallende middenvelder brak onder Van Bommel door bij PSV, ligt vaak in de clinch met Schmidt en heeft nog een eenjarig contract, waardoor een transfer aankomende zomer waarschijnlijk lijkt. PSV zou naar verluidt zo’n vijftien miljoen euro verlangen voor het talent, een bedrag dat een Champions League-club als Wolfsburg geen problemen zou mogen opleveren. Ter illustratie: bij wijzen van spreken zou Wolfsburg Ihattaren kunnen contracteren van de startpremie van het Miljardenbal (15 miljoen euro, red.). Er is echter wel concurrentie in de strijd om de handtekening van de 19-jarige middenvelder: Ajax is nog altijd in de race en zaakwaarnemer Mino Raiola zal aankomende zomer zijn best doen om Ihattaren bij grote(re) clubs te slijten. 


Voor Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis speelt er op dit moment veel minder. De 29-jarige rechtsbuiten heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij graag nog een buitenlands avontuur aangaat en ziet met Wolfsburg zijn gewenste Champions League-team aan de horizon verschijnen. Volgens Feyenoord Transfermarkt hebben de Duitsers inmiddels geïnformeerd naar de status van de aanvoerder van Feyenoord, die voor vier miljoen euro weggekocht kan worden door een buitenlandse club.

Van Bommel past beter bij Bundesliga dan Eredivisie

  • Nee, hij past bij geen van beide
  • Nee, hij past beter in Eredivisie
  • Ja, Bundesliga is top voor hem
  • Ik moet het nog zien…
720+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:26
2+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
197+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
43+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
22+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
148+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
325+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
103+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
128+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
42+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
251+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
8+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
283+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
158+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
17:50
31+
Opstellingen Heerenveen en PSV: Bosz wijst vervanger van Dest aan
17:37
29+
Kind van de club verlengt bij Feyenoord tot 2025
17:30
160+
‘Hij is zeker geschikt om Slot op te volgen bij Feyenoord’
17:10
95+
Slot nu al geconfronteerd met opdringerige Engelse journalisten
17:00
135+
Liverpool IDEAAL voor Geertruida | Stalen Snor #55
16:50
103+
KNVB komt met update over geblesseerde Frenkie de Jong
16:30
29+
Akkoord op komst: EK-deelnemers mogen 26 spelers meenemen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie