Frank de Boer neemt groot risico bij Oranje

Foto: Frank de Boer neemt groot risico bij Oranje

Het Nederlands elftal begon maandagochtend aan het trainingskamp op weg naar het Europees kampioenschap van komende maand. Oranje neemt het dan in ieder geval op tegen Oostenrijk, Oekraïne en Noord-Macedonië, waarna het hoopt op meer duels. Na het zware coronaseizoen is het voor de bondscoach bekijken welke spelers in vorm zijn.



De Boer krijgt het de komende weken niet eenvoudig om zijn ideale elftal samen te stellen. De bondscoach beschikte deze week over een spelersgroep van 34 spelers die in juni allemaal wilden meedoen aan de poulewedstrijden in de Johan Cruijff Arena. Gelukkig voor De Boer en de spelersgroep mocht het Nederlands elftal dit EK niet de gebruikelijke 23, maar 26 spelers meenemen. Het betekende dat de oefenmeester nog maar acht namen hoefde uit te kiezen die niet mochten meedoen aan het eindtoernooi.

Daley Blind mag voorlopig mee. Mocht hij echter niet op tijd fit zijn, dan is de Ajacied alsnog een afvaller bij De Boer. De centrale verdediger raakte uitgerekend in het met 0-7 gewonnen duel met Gibraltar zwaar geblesseerd, waardoor hij de rest van het seizoen aan zich voorbij moest laten gaan. Bovendien vreesden menigeen voor zijn afwezigheid tijdens het EK. Blind herstelde zich de afgelopen maanden echter razendsnel en lijkt een goede kans te maken op deelname, al zal het de komende weken een race tegen de klok worden.


Rick Karsdorp, Anwar El Ghazi, Marco Bizot, Kenny Tete, de geblesseerde Hans Hateboer, Tonny Vilhena, Jeremiah St. Juste en Steven Bergwijn kregen voorlopig te horen dat ze niet mee mochten naar het EK. Het is een logisch besluit van De Boer die in zijn voorlopige selectie over verschillende spelers beschikte die redelijk inwisselbaar waren. Zo lijken Steven Bergwijn en Quincy Promes in hun voetbalstijl behoorlijk op elkaar. Al moest de bondscoach de laatste dagen twee keer nadenken voordat hij voor Promes koos.

Ernstig incident



Wie Promes in het seizoen 2019/2020 bij Ajax zag spelen, had nooit verwacht dat de Oranje-international snel bij de club zou vertrekken. De linksbuiten beschikte over een uitstekende klik met smaakmaker Hakim Ziyech, waarvan de Amsterdammers meermaals profiteerden. Het recept was duidelijk. Ziyech kapte vanaf de rechterkant naar binnen en legde de bal met gevoel feilloos achter de verdediging van de opponent. Op dat moment startte Promes met zijn loopactie, liep hij uit de rug van zijn directe tegenstander en kopte raak.

De aanvaller leek na een aantal mindere seizoenen zijn draai weer gevonden te hebben, maar niets bleek minder waar. Waar Promes half december voor Ajax nog een doelpunt maakte tegen PEC Zwolle, ging het de volgende dag mis. De politie pakte hem op voor betrokkenheid bij een ernstige steekpartij, waarbij een familielid van hem betrokken was. Het incident zou eind juli hebben plaatsgevonden in een loods in Abcoude. Hoewel Promes de gebeurtenis vooralsnog blijft ontkennen, hangt de zaak nog altijd boven zijn hoofd.


De problematiek rondom Promes zat Ajax niet bepaald lekker. Waar de Amsterdammers met de uitschakeling in de Champions League en teleurstellende resultaten in december al voldoende aan zichzelf hadden, konden ze de zaak-Promes er niet bij hebben. Directeur voetbalzaken Marc Overmars besloot razendsnel een andere club voor hem te zoeken. Aangezien zijn oude club Spartak Moskou het wel zag zitten om Promes terug te halen naar Rusland en Ajax geen hoog bedrag vroeg, was de deal behoorlijk snel beklonken.

Uit vorm



Zijn terugkeer naar Rusland leek hem goed te doen, want in zijn tweede duel liet Promes direct zijn meerwaarde zien. Spartak Moskou speelde op dat moment tegen het Krasnodar van Tony Vilhena, dat in de wedstrijd alle hoeken van het veld kreeg te zien. De thuisploeg won met maar liefst 6-1 en Promes was de grote man met een doelpunt en een assist. Het leek een opmaat naar veel doelpunten, maar vooralsnog lukte het Promes uitsluitend in de duels met Oral Jekaterinenburg en Akhmat Grozny om een treffer te maken. Ook leverde hij nog twee assists af.

De mindere vorm van Promes heeft ongetwijfeld te maken met de rechtszaak die nog altijd boven zijn hoofd hangt. Peter R. de Vries stelde in maart tegenover Voetbaltijd dat het niet goed voor Promes eruit ziet. “Er zal op enig moment een rechtszitting komen en dan is de vraag of hij daar naartoe komt. Komt hij niet, dan kan hij bij verstek veroordeeld worden. Als dat onherroepelijk is, betekent dat dat hij vanaf dat moment niet meer kan reizen. Een voetballer die niet meer kan reizen, dat is niet te doen. Dus er hangen hem echt nog moeilijke tijden boven het hoofd.”

Bij een veroordeling is het voor de geboren Amsterdammer vrijwel onmogelijk om zijn straf te ontlopen. Hoewel hij voetballer is van Spartak Moskou en daarom in Rusland woonachtig is, kan hij dan niet meer vrij reizen door Europa. Daardoor zou het niet te doen zijn om nog voor Oranje uit te komen. Aangezien voor het incident een gevangenisstraf van maximaal vier jaar staat, kan het de voetbalcarrière van Promes volledig ontwrichten. Het is voor de speler daarom niet eenvoudig om het veelbewogen seizoen van zich af te zetten. 

Oranje-kansen

Ondanks het seizoen van Promes besloot De Boer hem in zijn definitieve selectie op te nemen. Het heeft waarschijnlijk alles met het verleden van de speler te maken. Hoewel hij dit jaar in een beduidend mindere vorm verkeerd, toonde hij de laatste jaren veelvuldig aan dat hij van meerwaarde kan zijn voor het Nederlands elftal. Promes maakte verschillende belangrijke doelpunten voor zijn ploeg en zette zich bovendien altijd voor de volle honderd procent in. De Boer is ongetwijfeld benieuwd of Promes nog altijd hetzelfde kan brengen.


Toch neemt De Boer ook een groot risico met zijn keuze voor Promes. De speler kan namelijk eveneens voor een hoop onrust zorgen tijdens het toernooi. Mocht er bijvoorbeeld schot in de zaak komen en er plotseling nieuws komen over de rechtszaak van Promes, dan kan dat de volledige concentratie van het Nederlands elftal in de war schoppen. De bondscoach kan dat zeker niet gebruiken wanneer hij met de talentvolle spelersgroep op reis gaat. Daarom is het voor de hoofdcoach te hopen dat verdere problemen uitblijven.

Het moet blijken of De Boer hem goed genoeg vindt om in zijn basisteam neer te zetten. Aangezien hij al de keuze heeft gemaakt om Promes mee te nemen, moet De Boer de komende weken uitsluitend kijken naar zijn voetbalkwaliteiten. Wanneer Promes meer dan een ander in staat is om Oranje in de kwartfinale van het toernooi naar de overwinning te leiden, dan moet De Boer simpelweg voor Promes kiezen. Het Oranje-publiek mag vooralsnog dan wel sceptisch zijn, maar een belangrijk doelpunt zal de zweer ongetwijfeld omdraaien.

Is het terecht dat Quincy Promes meegaat?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
346+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
9+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
7+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
10+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
9+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
171+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
65+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
27+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
124+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
47+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
67+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
398+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
175+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
265+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
685+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
159+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8603+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1922+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3227+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
516+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
953+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie