Vertrekkende Wijnaldum hangt Klaassen-scenario boven het hoofd

Foto: Vertrekkende Wijnaldum hangt Klaassen-scenario boven het hoofd

Liverpool verzekerde zich afgelopen weekend van de Champions League. De ploeg van Jurgen Klopp moest zich maandenlang zorgen maken over het bereiken van het Miljardenbal, maar dankzij een uitstekende 2-0 overwinning op Crystal Palace slaagde de Engelse topclub daar alsnog in. Na afloop vloeiden er echter voornamelijk tranen over de wangen van de supporters.



Georginio Wijnaldum kondigde aan dat het zijn laatste wedstrijd voor Liverpool was. De middenvelder ligt uitstekend bij de fans en club, maar de onderhandelingen van de laatste maanden liepen op niets uit. Naar verluidt vroeg Wijnaldum een bedrag dat Liverpool hem niet wilde betalen, waardoor hij uiteindelijk besloot om na het seizoen een deurtje verder te kijken. Het betekent dat wederom een speler bij Liverpool vertrekt die de club de laatste jaren opbouwde tot een succesvol team dat grote prijzen in de wachten sleepten.

Voordat Klopp en Wijnaldum bij Liverpool terechtkwamen, had de club al jarenlang geen hoofdprijs veroverd. Nadat de club in 2005 de Champions League won door in de finale een overwinning te boeken op AC Milan, konden de supporters van de vereniging uitsluitend nog juichen voor het winnen van de FA Cup en League Cup. Het bestuur was zich ervan bewust dat het iets moest doen om Liverpool weer op de kaart te zetten en besloot om Klopp te verleiden naar de stad te komen. Zijn komst bleek een van de beste beslissingen uit de clubhistorie.


Klopp staat voor het Gegenpressing-voetbal dat hij bij Borussia Dortmund eveneens hanteerde. Simpelweg komt het erop neer dat zijn ploeg na balverlies juist ervoor moet zorgen dat twee of drie spelers druk zetten op de man met de bal en daardoor niet in de val trappen om achteruit te lopen. De oefenmeester wist echter als geen ander dat hij op het middenveld spelers nodig had die de aanvallende manier van spelen konden hanteren. Wijnaldum, die net een geweldig seizoen bij Newcastle United achter de rug had, was daarvoor de ideale man.

Controlerende Wijnaldum



Wijnaldum speelde bij Feyenoord, PSV en Newcastle United voornamelijk als aanvallende middenvelder, waarvoor hij het absolute loopvermogen had. De aanvallende middenvelder heeft de gave om in het strafschopgebied aan te voelen waar hij moet lopen en is daarom vrijwel altijd eerder bij de bal dan zijn directe tegenstander. Opvallenderwijs zag Klopp een volledig andere taak voor hem in het verschiet liggen. De hoofdtrainer besloot hem als controlerende middenvelder te gebruiken. Dat bleek hij nog beter te hanteren.

De Oranje-international is als aanvallende middenvelder goed te gebruiken, maar in zijn controlerende rol bleek hij pas echter het verschil te kunnen uitmaken. Wijnaldum was bij Liverpool degene die bij zijn ploeggenoten moest aangeven wanneer hij team moest druk zetten. Bovendien was hij vaak een van de eerste middenvelders die daadwerkelijk een sprint voorwaarts trok, waardoor hij vaak een van de spelers was die de meeste balveroveringen op zijn naam zette. Daarmee zette hij de afgelopen jaren veel Engelse aanvallen op.


Deze manier van spelen resulteerde de laatste jaren in verschillende grote prijzen. Gedurende het seizoen 2018/2019 won het in de finale van de Champions League van Tottenham Hotspur, dat in de halve finale Ajax versloeg. Gedurende hetzelfde seizoen beleefde de club een geweldig jaar in de Premier League door maar liefst 97 punten binnen te slepen. Liverpool had echter de pech dat Manchester City eveneens een wereldjaar beleefde en erin slaagde om 98 punten binnen te halen. Het jaar erop won de club echter ook de Premier League.

Besluit voor vertrek

De komende jaren leek Liverpool de te kloppen ploeg, maar niets was minder waar. De Engelse topclub beleefde in het seizoen 2020/2021 een uitermate stroef jaar en zag de titelkansen langzaamaan verdwijnen. Ook in de Champions League kon Liverpool geen vuist maken en moest het zijn meerdere erkennen in Real Madrid. Hoewel de spelersgroep aan het einde van het seizoen voldoende energie bleek over te hebben om de Champions League veilig te stellen, voelde iedereen dat de gouden jaren ten einde waren.

Wijnaldum twijfelde intussen maandenlang over het verlengen van zijn contract. De 30-jarige Rotterdammer heeft het nog altijd goed naar zijn zin bij Liverpool, maar realiseerde zich eveneens dat het zijn laatste kans was voor een mooie transfer. Na het duel met Crystal Palace kondigde hij aan te vertrekken. “Ik vecht tegen de tranen. De mensen in Liverpool hebben me vijf jaar lang zoveel liefde gegeven. Ik ga de mensen hier missen. Ik had nog graag jaren voor deze club gespeeld, maar helaas is het anders gelopen. Ik ga een nieuw avontuur starten”, aldus Wijnaldum tegenover Sky Sports.

Klopp sprak na de wedstrijd zijn waardering voor Wijnaldum uit en gaf zelfs aan om hem te willen helpen aan zijn nieuwe werkgever. “Elke club die geïnteresseerd is in ‘Gini’, moet mij bellen”, stelde hij tegen hetzelfde Sky Sports. “En dan nemen ze hem zeker, want ik kan alleen maar positieve dingen zeggen over wat hij hier heeft gedaan. Het is ongelooflijk. Hij was niet alleen altijd beschikbaar, hij speelde ook bijna altijd heel, heel goed. Het is niet altijd spectaculair, maar hij snapt het spelletje. En hij heeft een paar enorm belangrijke goals voor ons gemaakt.”

Mogelijke clubs



De middenvelder moet zich de komende weken richten op het Europees kampioenschap dat eraan komt, maar vervolgens moet hij snel een nieuwe club vinden. Wijnaldum heeft door zijn harde werken aan interesse geen gebrek, want naar verluidt willen zowel Barcelona als Bayern München hem hebben. De Duitsers laten al jarenlang zien zeer stabiel te zijn en over een uitstekend bestuur te beschikken, waardoor de club een goede kans lijkt te maken op zijn komst. Met Julian Nagelsmann aan het roer blijft de club eveneens werken aan de toekomst.


Ronald Koeman lijkt hem graag naar Spanje te halen, maar Wijnaldum zal zich ongetwijfeld de vraag stellen of dat een slimme zet is. De hoofdtrainer staat in de Spaanse media en bij het bestuur al maandenlang onder druk en is voorlopig niet zeker van zijn baan. Wanneer Wijnaldum bij Barcelona tekent en Koeman na twee maanden de club verlaat, dan hangt eenzelfde scenario boven zijn hoofd als wat Davy Klaassen bij Everton overkwam. De huidige speler van Ajax tekende in 2017 bij de Engelse suptopper en zag Koeman snel vertrekken, waarna hij op de bank belandde.

Wijnaldum heeft nog een aantal jaren om op het hoogste Europese niveau mee te kunnen, waardoor hij bovenal bij een club moet tekenen die hem de garantie geeft op speelminuten. Met zijn loopvermogen lijkt hij het beste bij Bayern München te passen, al kan het risico bij Barcelona eveneens goed uitpakken. Wijnaldum zal zijn zaakwaarnemer de opdracht geven om hem tijdens het EK vooral niet te storen en hem zijn nodige concentratie te gunnen. Dan kan hij hopelijk met een goed gevoel aan zijn nieuwe uitdaging beginnen. 

Voor welke club moet Georginio Wijnaldum kiezen?

  • Barcelona
  • Bayern München
  • Een andere club
610+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:24
13+
Onthuld: ‘Hélène Hendriks gespot met 22-jaar oudere vlam’
09:09
30+
‘Ajax-blunder met AZ-toptalent’
08:55
50+
Wilfred Genee doet boekje open over ‘Vandaag Inside-blaag’
08:40
22+
Perez tipt Koeman: “Gek om hem op te roepen als back”
08:25
147+
‘Frenkie de Jong-drama voor Ronald Koeman’
08:10
31+
‘Megaklap voor Ryan Gravenberch’
23:44
230+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
116+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
68+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
36+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
446+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
173+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
43+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
243+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
86+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
130+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
660+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
311+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
342+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
1576+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie