Grote problemen op komst voor Feyenoord

Foto: Grote problemen op komst voor Feyenoord

Feyenoord plaatste zich gisteren in een onderling duel met FC Utrecht (2-0) voor de tweede voorronde van de UEFA Conference League. Ondanks die Europese kwalificatie zal het deze zomer, zal het volgend seizoen moeilijk worden om de prestaties van dit seizoen te evenaren. Helemaal wanneer de sleutelspelers in de selectie hun vertrek wereldkundig maken, zal de druk op Arne Slot alleen maar groter worden. 

Feyenoord verzekerde zich in De Kuip onder toeziend oog van 6500 toeschouwers op het laatste moment voor Europees voetbal. De Rotterdammers lagen lange tijd op koers voor een ticket voor de voorronde van de Europa League (plek vier in de Eredivisie, red.), maar de prestaties in de tweede seizoenshelft zorgden ervoor dat de Rotterdammers die plek verloren aan Vitesse. Daardoor moest Feyenoord alsnog in de Play-Offs een ticket in voor Europa veiligstellen, wat zondag in de laatste wedstrijd van Dick Advocaat voor de Rotterdammers uiteindelijk lukte. 

Feyenoord onder Dick Advocaat

Daarmee kwam er voor Feyenoord alsnog een positief einde aan een turbulent seizoen. Tegen de verachtingen in tekende Dick Advocaat aan het einde van vorig seizoen, waar de ervaren oefenmeester de taken van Jaap Stam overnam bij Feyenoord. De Rotterdammers verloren in het eerste jaar onder Advocaat niet in de Eredivisie, maar de ongeslagen reeks van ruim één jaar zorgde dat de problemen bij de Rotterdammers voor lange tijd verbloemd werden door de resultaten. Op het moment dat Vitesse een einde maakte aan die reeks door in eigen huis te winnen van de Rotterdammers, kwamen de eerste grote scheuren in het Feyenoord-geheel dat Advocaat bouwde aan de oppervlakte. 


Na het eerste halfjaar leek het nog allemaal koek en ei voor de Rotterdammers. Het spel was onder Advocaat niet altijd om naar huis te schrijven, maar de punten stroomden binnen en in het eerste gedeelte van het jaar wist Feyenoord teams zoals Ajax, PSV en AZ bij te benen in de strijd om de bovenste plekken van de Eredivisie. Na de wedstrijd tegen Vitesse die verloren werd, werden ook topduels met Ajax en AZ zonder resultaat afgesloten. De Rotterdammers waren alleen in eigen huis te sterk voor PSV, waarmee het voor de beslissende fase van het seizoen al de uitzicht op de bovenste plaatsen verloor. 

Dat had als gevolg dat de spanningen binnen de selectie soms hoog opliepen. Het leek erop dat het algemene karakter van de selectie, met spreekbuis en aanvoerder Steven Berghuis voorop, niet meer overeen kwam met de werkwijze van Advocaat. De 73-jarige oefenmeester staat bekend als resultaattrainer en kiest daarom vaak voor terughoudende tactieken, iets wat hem in het verleden een hoop succes opleverde. Het hedendaagse voetbal vraagt andere accenten van een trainer, zo bleek in het afgelopen halve seizoen. 

Er vonden meerdere gesprekken plaats tussen de aanvoerder van de Rotterdammers en diens trainer. Vooral de manier waarop Advocaat zich uitliet in de pers over de spelers van Feyenoord, was tegen het zere been van de Rotterdammers. Advocaat beloofde verbetering, maar na een aantal weken ging het weer mis en zo cirkelden de partijen in een verstandshouding richting het einde van het seizoen. 

Vertrekkende sterkhouders

Toch kunnen Feyenoord-fans volgend seizoen nog wel eens met weemoed terugdenken aan het afgelopen seizoen. De Rotterdammers bevinden zich, helemaal in vergelijking met andere Nederlandse topclubs, in een benarde financiële situatie. De Rotterdammers leidden extra onder de corona-crisis en ondervonden zowel sportief als zakelijk veel hinder van de lege stadions en uitblijvende horeca- en merchandisinginkomsten. Daar komt nu ook nog bij dat de Conference League nóg minder premies opbrengt dan de Europa League, waar de opbrengsten in vergelijking met de Champions League kleingeld zijn. Maar die financiële gevolgen zijn niet het grootste hoofdpijndossier voor de Feyenoord-leiding deze zomer. 


Ondanks het wisselvallige seizoen van de Rotterdammeers zijn er een paar lichtpunten aan te wijzen. Aanvoerder Steven Berghuis kwam een aantal keer negatief in het nieuws door doldwaze acties op het veld, maar had met achttien doelpunten en veertien assists in 31 wedstrijden een groot aandeel in de productie van de Rotterdammers. Na het competitieslot tegen FC Utrecht wilde Berghuis nog niet over een vertrek praten. “Ik heb nog een contract voor een jaar, dus een vertrek is niet aan de orde”, vertelde de aanvoerder na afloop van de Play-Off-finale. Daar kan echter wel snel verandering in komen: de clausule voor een buitenlandse club staat deze zomer op vier miljoen euro. Berghuis wil graag naar een Champions League-club, maar is de vraag of deze categorie ook geïnteresseerd is in een speler van het kaliber Berghuis. 

De aanvoerder staat niet als enige op de nominatie om te vertrekken. Net als vorig seizoen wordt er ook dit jaar aan Marcos Senesi getrokken. De Argentijnse verdediger, die ook over de Italiaanse nationaliteit beschikt, was vorig seizoen op weg naar Napoli en zou deze zomer zomaar naar AC Milan kunnen vertrekken. Volgens FeyenoordTM hebben de Italianen inmiddels geïnformeerd naar de beschikbaarheid van de Argentijn, die tot 2023 onder contract staat in De Kuip. Feyenoord en de Argentijn waren in gesprek over een nieuw contract, maar de eisen van de verdediger waren te gortig voor de Rotterdammers om aan te kunnen voldoen. 

Naast Berghuis en Senesi vielen ook Lutsharel Geertruida en Orkan Kökçü dit seizoen in positieve zin op. Net als bij Senesi probeerde Feyenoord de afgelopen weken het contract van Geertuida open te breken en te verlengen, maar waren ook zijn eisen te gortig. De enige speler voor wie Feyenoord wél volle bak kan cashen, heet Kökçü. De Turks international tekende vorig seizoen een contract tot de zomer van 2025, waardoor Feyenoord een hoge transfersom kan vragen voor het nog vier jaar doorlopende contract van het product uit eigen jeugdopleiding. 

Transfersommen niet voor spelersgroep

Als er bepaalde spelers voor miljoenen vertrekken, dan ga je er snel van uit dat die bedragen (voor een groot deel) opnieuw in de spelersgroep geïnvesteerd worden. Die situatie ligt bij Feyenoord anders: de Rotterdammers zullen een groot deel van de inkomende transferopbrengsten gebruiken om de operationele verliezen uit het corona-jaar op te vangen voordat het geld in de spelersgroep gestoken kan worden. 


Daarnaast speelt er nog steeds het scenario dat de Feyenoord voor een deel in handen komt van een externe investeerder. Om dat überhaupt mogelijk te kunnen maken, zal Feyenoord dertig miljoen euro moeten overmaken naar de ‘Vrienden van Feyenoord’, een organisatie die in 2010 Feyenoord met een injectie van dertig miljoen euro van een faillissement redde. Als Feyenoord geld wil zien van de externe investeerder, zal het dat aandelenpakket weer in handen moeten krijgen. Anders toucheren de Vrienden van Feyenoord de miljoenenwinst en is Feyenoord afhankelijk van extra investeringen van deze externe financier. 

Doordat het geld eerst naar andere kostenpotten zal gaan voordat de selectie versterkt kan worden, neemt dat een extra druk mee voor Arne Slot. De oud-trainer van AZ staat vanaf volgend seizoen voor de groep van Feyenoord. Slot staat, met de wijsheid van nu, voor een immense opdracht: de trainer zal met een lege portemonnee zijn selectie moeten versterken en kan zijn sleutelspelers niet opvolgen met een nieuwe, grote aanwinst. Daardoor zal Slot er met zijn tactiek voor moeten zorgen dat het sportieve gat met de rest van de Nederlandse top niet groter wordt, ondanks dat de kwaliteit in de selectie met een uitgaande transfer hoe dan ook omlaag gaat.

Slot gaat het beter doen dan Advocaat bij Feyenoord

  • Ja, zelfs zonder versterkingen
  • Ja, maar met versterkingen
  • Nee, Advocaat is onderschat
  • Nee, Feyenoord is niet goed genoeg
1237+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
128+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
60+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
37+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
21+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
325+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
127+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
36+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
180+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
77+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
103+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
516+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
223+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
314+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
1083+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
181+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8634+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
2000+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3341+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
692+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
1013+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie