Zorgen bij Ronald Koeman over toekomst

Foto: Zorgen bij Ronald Koeman over toekomst

Ronald Koeman leek Barcelona steeds meer op het juiste pad te krijgen. De hoofdtrainer veroverde na de uitschakeling in de Champions League met zijn selectie de Copa del Rey en had eveneens een goede kans op het landskampioenschap. Het venijn zit echter vaak in de staart, zo bleek ook dit seizoen. 



De Spaanse topclub was wedstrijden lang met Atlético Madrid en Real Madrid in gevecht om het kampioenschap. Met nog vijf wedstrijden te gaan leek het zelfs de goede kant op te vallen, maar niets was minder waar. Na het onverwachte verlies in eigen huis tegen Granada, verloor de ploeg van Koeman eveneens punten tegen Atlético Madrid (0-0), Levente (3-3) en Celta de Vigo (1-2). In vijf wedstrijden tijd wist Barcelona slechts eenmaal een overwinning over de eindstreep te trekken, waardoor de club afhaakte voor het landskampioenschap.

De hoofdcoach kan daarom terugkijken op een seizoen met ups en downs, waarbij het allemaal net niet was voor Barcelona. Waar de club in de heenwedstrijd tegen Paris Saint-Germain alle hoeken van het veld te zien kreeg, was het in Frankrijk precies andersom. Het ontbrak Barcelona echter aan geluk om voldoende doelpunten te maken en het Paris Saint-Germain lastig te maken, waardoor het de uitschakeling niet meer wist te voorkomen. Ook in de competitie kwam Barcelona behoorlijk ver, maar had het vaak weinig geluk in de afronding.


Koeman weet echter als geen ander dat de top van het voetbal hard kan zijn. Als voetballer maakte hij zichzelf onsterfelijk in Barcelona door de winnende treffer te maken in de Europa Cup I. Dertig jaar lang bleef zijn naam rondzingen in de Catalaanse stad, maar als trainer begon hij dit seizoen weer op nul. Hoewel Barcelona objectief gezien niet over de selectie beschikt om de torenhoge doelstellingen van de club waar te maken, zal voorzitter Joan Laporta naar verwachtingen niet bang zijn om Koeman na het seizoen op straat te zetten.

Moeilijk seizoen 



De Nederlander nam afgelopen zomer een groot risico door bij Oranje te vertrekken en een contract in Barcelona te tekenen. De club had net een flink pak slaag gekregen door met 8-2 te verliezen van Bayern München en stond daarom op omvallen. De oefenmeester twijfelde geen moment om de overstap te maken, omdat hij zichzelf realiseerde dat Barcelona hem anders niet snel nog een keer zou vragen. Hij kwam er echter al snel achter dat hij bepaald niet de eenvoudige uitdaging was aangegaan, want er waren voldoende problemen bij de club.

Lionel Messi gaf direct in de voorbereiding aan dat hij de club graag wilde verlaten en eraan dacht om naar Manchester City te vertrekken. Het was een grote schrik voor de technische staf en de directie, omdat vrijwel de gehele selectie om de kwaliteiten van de Argentijnse wereldvoetballer was heen gebouwd. Uiteindelijk wist Barcelona hem te behouden en kwamen de Spanjaarden door de managementstijl van Koeman in rustiger vaarwater terecht, maar met de bestuurswissel op komst was het een stilte voor de storm.


Na de stemmingen kwam Joan Laporta het vaakst in de stembus voor, waardoor hij zichzelf opnieuw president van de club mocht noemen. Het is een functie die hij eerder tussen 2003 en 2010 ook al vervulde. De president gaf aan dat hij de rest van het seizoen zou gebruiken om het een en ander binnen de vereniging te analyseren en op basis van die resultaten tot handelen zou overgaan. Met de teleurstellende resultaten van het einde van het seizoen moet Koeman voorlopig gespannen afwachten of hij onderdeel is van die veranderingen.

Mogelijk vertrek



Laporta liet afgelopen week in de Spaanse pers namelijk blijken dat hij niet tevreden is over de prestaties van dit seizoen. “We hebben de Copa del Rey gewonnen en daar we trots op, maar we werden al heel vroeg uitgeschakeld in de Champions League en haakten in de strijd om de landstitel naar mijn mening op een onbegrijpelijke manier af. Ik heb altijd gezegd dat ik aan het einde van het seizoen het team zal evalueren, in de zin van hoe er is gespeeld en wat de resultaten waren. En dat gaan we komende week bekendmaken.”

Mocht Laporta van plan zijn om afscheid te nemen van Koeman, dan zal dit voor hem bepaald niet eenvoudig worden. Koeman beschikt nog over een doorlopend contract, waardoor de president zijn verbintenis zou moeten afkopen. Dat is voor Barcelona in deze periode niet makkelijk. Niet alleen verloor de club de laatste jaren veel geld met het binnenhalen van dure spelers met hoge prijskaarten, ook heeft de vereniging veel last van de coronacrisis en heeft het nauwelijks geld om versterkingen naar de club te halen.

De situatie is daarom voorlopig in het voordeel van Koeman, maar een grootse toekomst lijkt Laporta niet voor de trainer te hebben weggelegd. De band tussen de president en oefenmeester is namelijk niet om over naar huis te schrijven. Laporta neemt naar verluidt met de hoofdcoach nauwelijks contact op en betrekt hem niet in de doelstellingen voor de lange termijn. Ook Koeman zelf lijkt rekening te houden met een kort dienstverband. “Mijn toekomst? Dat is geen vraag voor mij. Ik ga er niet over praten”, zo vertelde hij op de persconferentie.

Genoemde opvolgers



Wanneer Laporta erin slaagt om een einde te maken aan de samenwerking met Koeman, dan is het voor hem eveneens lastig om een opvolger te vinden. De meest genoemde naam is die van Xavi Hernández. De Spanjaard maakte jarenlang deel uit van het sterrenteam van Barcelona en doet het de laatste jaren als coach uitstekend in Qatar. Het is echter niet logisch dat Xavi vanaf komend seizoen voor de groep gaat staan, want de oefenmeester heeft net een nieuw contract ondertekent bij Al-Sadd en blijft daarom voorlopig in dat land. 


Een andere veelgenoemde naam is die van Pep Guardiola. De volgeling van Johan Cruijff speelde met Barcelona jarenlang het zogenoemde ‘tiki-taka voetbal’ en bereikte met de vereniging meerdere successen. Guardiola liet bij Bayern München en Manchester City zien dat hij gevoel heeft voor het binnenhalen van de juiste spelers en daarmee in staat is om een uitstekend team te bouwen. Ook Guardiola tekende echter eerder al een nieuw contract bij Barcelona, waardoor het eveneens onlogisch is dat hij naar zijn oude club vertrekt.

Jürgen Klopp lijkt daarmee de enige overgebleven persoon die Koeman kan opvolgen. De Duitser beschikt nog over een meerjarig contract, maar heeft een teleurstellend seizoen bij Liverpool achter de rug. Het lijkt daarom niet onlogisch dat het voor beide partijen goed is om na het seizoen een andere weg in te slaan. Met medewerking van de Engelse topclub zou het voor Barcelona haalbaar kunnen zijn om Klopp voor de groep te zetten. Het is echter de vraag hoeveel het aantrekken van Klopp bijdraagt aan het structureel teleurstellende beleid van de Spanjaarden. 

Moet Barcelona vertrouwen houden in Ronald Koeman?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, de club moet Jürgen Klopp halen
  • Nee, de club moet een andere trainer halen
232+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:32
750+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
17:15
263+
‘Arsenal: 70 miljoen voor Oranje-speler’
17:00
4+
LOUIS VAN GAAL IS DE BESTE | SN Voetbalquiz #2
16:30
3295+
’80 miljoen voor Ajax, 68 miljoen voor PSV’
16:18
34+
Nederlander hoopt op stunt tegen Manchester United: ‘Ik kijk ernaar uit’
16:18
415+
‘Frenkie de Jong-transfer na schande’
16:02
223+
Snelle Eredivisie-terugkeer Memphis Depay?
15:46
138+
‘Brobbey 80 miljoen waard na EK’
15:27
65+
‘PSV start nieuwe samenwerking met buitenlandse club’
15:14
97+
Real Madrid-held over penaltystop: ‘Puur geluk’
14:50
105+
Eredivisie-coach met opvallende carrièreswitch: ‘Chauffeur lijkt me leuk’
14:36
20+
Arteta wil veerkracht zien bij Arsenal: ‘Pijn gebruiken als drijfveer voor titel’
14:22
299+
‘Feyenoord ontvangt bod van 20 miljoen voor Hancko’
13:05
24+
‘Clublegende De Rossi gaat door bij AS Roma’
12:25
56+
‘Er is helemaal niks veranderd sinds het winnen van WK’
12:14
230+
Rodri haalt uit na CL-verlies: ‘Één team wilde voetballen’
12:00
398+
Waarom het mogelijke vertrek van Ziggo een ramp is voor Ajax
11:48
302+
‘Beoogde Vitesse-eigenaar staat reddingsoperatie in de weg’
11:35
138+
Eredivisie-held flirt met terugkeer naar PEC Zwolle
11:15
0+
Nederlandse zaalvoetballers plaatsen zich na kwart eeuw weer voor WK
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie