Weghorst krijgt na EK nog een toetje

Foto: Weghorst krijgt na EK nog een toetje

Wout Weghorst had moeite om zijn emoties in bedwang te houden na de laatste competitiewedstrijd van VfL Wolfsburg. De Nederlandse spits maakte zijn twintigste Bundesliga-treffer van het seizoen en had daarmee een groot aandeel in de Champions League-kwalificatie van zijn club. De vraag is echter wel of Weghorst het Miljardenbalavontuur van Wolfsburg zal meemaken… 

Wout Weghorst is een bijzondere verschijning in het internationale voetbal. De boomlange spits loopt niet over van het voetbaltalent, maar bewijst dat een sterke mentaliteit net zo belangrijk kan zijn als een paar bovengemiddeld balbehendige ledenmaten. Dat maakt van de spits van VfL Wolfsburg een speler die voor elke speelminuut heeft moeten knokken in zijn carrière, iets waar veel Nederlandse spelers die actief zijn (geweest) in Europese topcompetities in veel mindere maten mee in aanraken kwamen. Dat Weghorst na zijn twintigste doelpunt in de Bundesliga het voor de camera niet door hield toen een verslaggever vroeg naar zijn kansen op deelname aan het Europees Kampioenschap, sprak boekdelen over een zoektocht naar erkenning van een onderschatte aanvaller zoektocht naar erkenning van een chronisch onderschatte doelpuntenmaker. 

Wout Weghorst

Even moest Weghorst wegkijken. Een Duitse journalist stelde een vraag over zijn mogelijke deelname aan het EK 2021. Zo koel als de man uit Borne dit seizoen voor het doel bleek in de Bundesliga (20 doelpunten, red.), zo hoog liepen de emoties bij de boomlange aanvaller op toen het Europese eindtoernooi van Oranje ter sprake kwam. Tijdens de bekendmaking van de vorige selectie was Weghorst óók al de meest besproken Nederlandse voetballer. Dat was nog niet omdat hij zijn uitstekende seizoen in de Bundesliga een vervolg mocht geven met Oranje om zijn schouders. Destijds kreeg Luuk de Jong (Sevilla) nog de voorkeur van bondscoach Frank de Boer, nu zitten beide spitsen in de voorselectie van het Nederlands elftal. 


Voor Weghorst, die tot nu toe vier keer voor Oranje uitkwam, is de uitverkiezing voor Oranje nét wat specialer dan voor andere spelers. Het leek erop alsof die vraag van de Duitse journalist over het EK de spits weer even terugbracht naar de kleedkamer waar hij als speler van het tweede elftal van FC Emmen zat. In de begindagen van zijn carrière was Weghorst eigenlijk niet eens goed genoeg om voor de destijds Keuken Kampioen Divisie-ploeg te spelen. De spits zag het echter niet zitten om na een mislukt avontuur bij Willem II nu ook niet te slagen bij Emmen. 

Weghorst knokte zich uiteindelijk in het eerste elftal en werd na 66 wedstrijden en 21 doelpunten transfervrij opgepikt door Eredivisionist Heracles Almelo. In de Eredivisie ging Weghorst door met hetgeen dat hem een basisplek bij Emmen opleverde: doelpunten maken. De aanvaller schoot 24 keer raak in 73 wedstrijden voor de middenmoter en viel op in de (sub)top van de Eredivisie. Uiteindelijk was het AZ die de gok wel aandurfde: de Alkmaarders legden zo’n anderhalf miljoen euro op tafel om Weghorst naar het AFAS Stadion te halen. 

Bij AZ kende Weghorst een stroeve start. Wanneer de spits echter op zijn plek is in Alkmaar, blijkt de aankoop uit de zomer van 2016 één van de betere investeringen van de afgelopen seizoenen. Net als bij Emmen en Heracles speelt Weghorst twee seizoenen voor AZ: in 86 wedstrijden maakt hij 45 doelpunten en speelt zich daarmee in de kijker van teams uit grote Europese competities. Opnieuw koos Weghorst met VfL Wolfsburg voor de trap der geleidelijkheid en verlegde hij zijn plafond één stap verder. 

Weghorst & het Nederlands elftal

Dit seizoen was voor Weghorst ook een bijzondere. De aanvaller is sinds zijn komst in 2018 vrijwel onafgebroken basisspeler geweest bij de Bundesliga-club. Weghorst laat in zijn derde seizoen meer dan ooit zien waar hij goed in is: met 25 doelpunten in veertig wedstrijden (alle competities) kan hij terugkijken op zijn productiefste jaar in dienst van de Duitsers. In totaal maakte Weghorst tot nu toe 63 doelpunten in 119 wedstrijden voor Wolfsburg. Daarnaast gaf hij ook nog twintig assists. 


Die indrukwekkende statistieken waren tot voorkort geen reden om Weghorst een uitnodiging te sturen voor het Nederlands elftal. De aanvaller kwam pas tegen het einde van het seizoen écht in beeld bij Oranje, terwijl hij het hele jaar door de doelpunten in de Bundesliga aan elkaar reeg. Dat Frank de Boer tot nu toe voor zijn vaste spitsenduo Memphis Depay en Luuk de Jong koos, valt ook wat voor te zeggen

Daar komt bij dat een rol zoals Weghorst in Wolfsburg heeft, bij het Nederlands elftal eigenlijk niet bestaat. Bij de Duitsers is Weghorst hét eindstation en kan hij daar zijn energie inleggen. Bij het Nederlands elftal moet een spits, helemaal met een trainer zoals Frank de Boer aan het roer, naast doelpunten maken ook mee kunnen voetballen met de beste middenvelders en vleugelaanvallers van het land. Daardoor kreeg Luuk de Jong lang de voorkeur boven Weghorst; de 30-jarige spits van Sevilla heeft zich de afgelopen jaren bewezen als targetman bewezen een goede stand-in (of partner) te zijn van de zwervende spits Memphis. 

Als je met een afmaker speelt, de rol die Weghorst bij Wolfburg vertolkt, heeft dat een effect op de speelstijl van het hele team. Op het moment dat je de spits van Wolfsburg optimaal wilt benutten, moeten de buitenspelers en middenvelders in dienst van hem spelen en ervoor zorgen dat hij een constante aanvoer krijgt. Wanneer dat Oranje lukt, dan heb je met Weghorst een belangrijk wapen in de zestien. Lukt dat niet, dan loop je er als afmaker al snel verloren bij. 

Nóg een toetje

Toch kan De Boer na twintig Bundesliga-doelpunten eigenlijk niet meer om Weghorst heen voor het aankomende EK. De topschutter is niet alleen opgevallen bij de bondscoach van het Nederlands elftal. Weghorst heeft zich met zijn doelpuntenwoede ook op de radar van andere clubs geschoten. Waar er vorig seizoen geruchten waren over een overgang naar Tottenham Hotspur en Arsenal bestonden, zouden deze zomer Chelsea en Borussia Dortmund de 28-jarige aanvaller willen aantrekken.
Dat zou een lekker toetje zijn na een goed seizoen voor Weghorst. 


De Nederlandse spits kan zich met een mogelijk EK in het vooruitzicht bij nog grotere clubs in de kijker spelen, maar het is de vraag of de aanvaller van Wolfsburg aan dat niveau toe is. De aanvaller kent als geen ander zijn kwaliteiten en zal gezien zijn eerdere carrièrekeuzes eerder gaan voor een tussenstap bij de Europese subtop dan een transfer naar de Europese top – mocht die mogelijkheid zich voordoen.

Wie moet er in de Oranje-spits staan op het EK?

  • Memphis Depay
  • Luuk de Jong
  • Wout Weghorst
707+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:53
4+
‘Zéér controversiële Vandaag Inside-tafelgast op komst’
16:37
9+
Slot: “Niet het idee dat ik Dr. Phil voor hem hoef te spelen”
16:22
42+
Noa Lang met Nederlands elftal mee naar EK?
16:05
6+
Oosting treurt om ‘groot sportief verlies’ Twente: “Erg jammer”
15:51
79+
Leipzig-trainer komt met dringend Simons-advies voor Koeman
15:36
138+
Nieuwe dreun voor Calvin Stengs
15:21
39+
Drama voor Botman: “Dat probleem heeft hij nu verergerd”
15:05
331+
‘Eredivisie-terugkeer voor Kevin Strootman’
14:48
339+
‘Promes beleeft loodzware tijd in gevangenis Dubai’
14:31
120+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
75+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
65+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
396+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
206+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
168+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
223+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
278+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
147+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
110+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
97+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie