Ihattaren redt loopbaan met stunttransfer

Foto: Ihattaren redt loopbaan met stunttransfer

Mohamed Ihattaren sloot het seizoen 2020/2021 in dubieuze stijl af. Waar de 19-jarige aanvallende middenvelder vorig seizoen de show stal bij PSV, schitterde het wonderkind het afgelopen seizoen vooral buiten de lijnen. Het werd daardoor een jaar vol pijnlijke lessen voor de jongeling, die niet veel tijd krijgt om te leren van de situatie van dit voetbaljaar. 

Aan het begin van de voorbereiding kwam Mohamed Ihattaren voor de camera van PSV TV het trainingsveld opgelopen voor de eerste oefensessie van het jaar. “Gütenmorgen”, zei de toen nog achttienjarige aanvallende middenvelder, verwijzend naar de naderende kennismaking met de voetbalstof van de nieuwe trainer Roger Schmidt. De jongeling oefende zijn Duits nog een aantal keer om een goede eerste indruk te maken, al lukte hem dat met een karrevracht aan Duitse volzinnen waarschijnlijk nog niet eens. 

Mohamed Ihattaren en PSV

De Duitse oefenmeester leek vanaf het begin van de samenwerking met Ihattaren een vergrootglas op de jongeling te hebben gelegd. Schmidt gaf in het begin van het seizoen al aan dat hij de 19-jarige aanvallende middenvelder aan de bal niets meer kon leren. Het voetbal dat Schmidt voor ogen heeft, staat echter op andere pilaren dan de fabelachtige techniek die Ihattaren in zijn eerste seizoen als PSV-speler tentoon stelde. Dat daar ook nog eens bij kwam dat een ander belangrijk aspect van het spel van Schmidt, het fysieke, bij Ihattaren niet in orde was – de jongeling kwam te zwaar terug van zijn coronabreak – leek het eerste hoofdstuk van een doemscenario geschreven. 


Ten minste, daar leek het in eerste instantie op. Schmidt leek de jongeling echter wel zijn kansen te geven. In de eerste fase van het seizoen had Ihattaren zelfs een basisplaats onder Schmidt, die Ihattaren mede door het aantrekken van Mario Götze verloor. Naast de stevige concurrentie om de plekken in de voorhoede, kwam al snel naar voren dat het speelsysteem van Schmidt niet goed aansluit bij de kwaliteiten van Ihattaren. De Nederlandse Marokkaan heeft vrijheid in het veld nodig om zijn acties te kunnen maken, maar werd door Schmidt aan de rechterflank volgestopt met instructies hoe hij moet lopen en wanneer hij druk moet zetten – het al eerder genoemde spel zonder de bal. 

Dat Ihattaren op dat gebeid van het spelletje weinig kaas heeft gegeten, en simpelweg niet fit genoeg is, bleek wel uit de afgelopen maanden. En dan bedoelen we met ‘fit’ niet alleen het fysieke. De 19-jarige aanvallende middenvelder werd dit seizoen vooral met zijn neus op het feit gedrukt dat Ihattaren de afgelopen jaren volledig op zijn talent teerde en te maken kreeg met een trainer die daar doorheen prikte en andere zaken eiste van het voormalige troetelkind van Eindhoven. Ihattaren moest daardoor doen wat hij in zijn PSV-tijd nog nooit hoefde te doen: in het gareel lopen. En over welke wonderbaarlijke talenten Ihattaren ook mag beschikken, dat laatste is er géén van. 

Harde keuzes 

Op het moment dat je dan een trainer treft die mentaliteit belangrijker acht dan voetballende kwaliteiten, zit je al snel in de situatie waarin Ihattaren zich nu bevindt. Het voetballen is hij ongetwijfeld nog niet verleerd, het komt er alleen door de manier van spelen én het ontbreken van het volledige vertrouwen van een trainer simpelweg niet uit. Schmidt geeft nu eenmaal de voorkeur aan een speler die graag vuile meters maakt dan iemand die met een dribbelactie zijn man kan uitspelen en daarmee ruimte kan creëren voor zijn medespelers. 


Daardoor vind je de laatste tijd Yorben Vertessen vaker in de basis dan Ihattaren. De jonge Belg kreeg in de tweede seizoenshelft (veel) meer speelminuten dan Ihattaren, die ook op dezelfde posities uit de voeten kan. Het grootste verschil tussen Ihattaren en Vertessen zit ‘m in de focus tijdens het spel: Ihattaren is altijd bezig om zelf te creëren, terwijl Vertessen met zijn loopvermogen ervoor zorgt dat hij het zijn teamgenoten gemakkelijker maakt. Vanuit het perspectief van Schmidt, die als geen ander weet hoe belangrijk het spel zonder bal is op de posities waar Ihattaren kan spelen, is het dus wel te begrijpen waarom de voorkeur uitgaat naar mentaal sterke spelers in plaats van voetballend sterke spelers. 

Dat die keuzes niet altijd lekker uitpakten dit seizoen, heeft óók te maken met het beoogde spel dat Schmidt voor ogen heeft. Op het moment dat je mentaliteit boven voetballende kwaliteit verkiest, is het ook logisch dat je aan de bal moeite hebt om een opening te vinden. Je kunt zonder bal nog zo veel loopacties maken; op het moment dat de tegenstander zichzelf ingraaft op eigen helft, creëer je zo niet de ruimtes die nodig zijn om een aanval uit te kunnen spelen en de spitsen op de juiste posities voor de goal te zetten. 

Toekomstperspectief Ihattaren 

Je zou dus kunnen stellen dat zowel Ihattaren als PSV een groot nadeel ervaren van het feit dat de jongeling niet door één deur kan met zijn trainer. Er zijn dit seizoen voldoende momenten geweest dat de Eindhovenaren een type Ihattaren nodig hadden om een wedstrijd open te breken en net zo vaak kreeg Ihattaren op dat moment niet de kans of speelde hij zonder vertrouwen, waardoor hij zijn niveau van zijn debuutjaar nimmer haalde het afgelopen voetbaljaar. Daarmee is Ihattaren dus voor een groot deel verantwoordelijk voor zijn dramatische seizoen, maar heeft dat meer te maken met de manier waarop hij op tegenslagen reageerde het afgelopen voetbaljaar dan dat hij het voetballen verleerd is. 


Het is voor de Nederlander te hopen dat er nog clubs in Europa zijn die vorig seizoen nog op hun netvlies hebben staan. Hoewel het talent van Ihattaren buiten kijf staat, is het nog allerminst een zekerheid dat Ihattaren bij zijn volgende club weer ‘gewoon’ zijn spelletje gaat spelen. De specifieke kwaliteiten van Ihattaren komen alleen tot zijn recht in een team dat aanvallend voetbal speelt, waardoor veel middenmoters uit de Europese topcompetities al automatisch afvallen. Dat lijken echter wel de enige clubs waar Ihattaren in het buitenland kan krijgen waar hij naar op zoek is: vertrouwen in zijn kwaliteiten en de daarbij behorende speeltijd. 

Een zomers vertrek lijkt inmiddels wel onafwendbaar. Ihattaren heeft nog een contract tot volgende zomer, waardoor PSV de komende maanden zaken moet gaan doen om nog een transfersom over te houden aan het jeugdproduct. Een transfer naar Ajax, Feyenoord of zelfs AZ lijkt daarmee de meest logische keuze voor Ihattaren, al is het maar de vraag of de Eindhovenaren één van hun spelers naar de directe concurrent willen zien vertrekken. Een degelijke stuntdeal is echter wel de enige manier om de carrière van Ihattaren nog te redden: op het moment dat hij op de bank komt te zitten bij een buitenlandse club, dan zullen de compilatiefilmpjes van Ihattarens debuutseizoen bij PSV zijn grootste prestaties blijven.

Waar ligt de toekomst van Ihattaren?

  • Bij PSV
  • Bij Ajax
  • Bij AZ
  • Bij Feyenoord
  • Bij buitenlandse club
10479+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:29
0+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
9+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
74+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
20+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
55+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:12
1328+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
991+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
99+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
717+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1671+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
13:18
673+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
12:35
622+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
598+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
353+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
103+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
11:50
152+
Vink waarschuwt Koeman: ‘Daar hebben we niet de spelers voor’
11:30
54+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
11:15
230+
‘Ten Hag hengelt topverdediger binnen’
10:50
90+
Oranje-international droomt van terugkeer naar FC Groningen
10:30
36+
Cannavaro baalt van missen trainersklus: ‘Had het gratis gedaan’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie