Doorgestroomd Ajax-talent zit kroonjuweel in de weg

Foto: Doorgestroomd Ajax-talent zit kroonjuweel in de weg

Ajax won donderdagmiddag kinderlijk eenvoudig van VVV-Venlo. Hoewel de Amsterdammers al twee wedstrijden kampioen zijn, lukte het Ajax alsnog om scherp genoeg te zijn om de Limburgers opzij te zetten. Erik ten Hag grijpt het vervroegde kampioenschap aan om enkele bankzitters in het basisteam te zetten. Dat was onder meer positief voor Noussair Mazraoui die tegen Feyenoord weer in het basisteam verscheen.


De vleugelverdediger mocht afgelopen weekend beginnen tegen de Rotterdammers. Nicolás Tagliafico liep in het kampioensduel tegen FC Emmen namelijk tegen een gele kaart aan, waardoor hij een schorsing moest uitzitten. Ten Hag besloot daarom om Devyne Rensch naar de linksbackpositie te halen, waardoor Mazraoui de mogelijkheid kreeg om aan de rechterkant van het speelveld voor gevaar te stichten. Aan alles was te merken dat de Marokkaan al maandenlang staat te trappelen om weer minuten in een wedstrijd te maken.

Een exemplarisch voorbeeld kwam uit de eerste helft, toen de brilstand nog op het scorebord stond. Mazraoui kreeg aan de zijlijn de bal van Jurriën Timber en had een aantal Feyenoorders voor zich. Hij liet zich echter niet afbluffen en worstelde zichzelf met hard werken langs twee tegenstanders, waarna hij de bal zomaar kon voorgeven. Het resulteerde uiteindelijk in een hoekschop voor de bezoekers, waaruit Ajax op een voorsprong kwam door een eigen doelpunt van Marcos Senesi. De aanval begon echter door de Amsterdamse bluf van Mazraoui.

Voor de Marokkaanse rechtsback zat het seizoen wederom niet mee. De verdediger moest de competitiewedstrijden van december laten schieten vanwege een blessure en kwam begin dit kalenderjaar wederom in de lappenmand te zitten. Mazraoui kreeg last van een oogblessure die hij opliep op bezoek bij Heracles Almelo. Waar artsen in eerste instantie ervan uitgingen dat Mazraoui snel weer zou terugkeren in het basisteam, was niets minder waar. Uiteindelijk duurde het voor Mazraoui bijna twee maanden om weer op het veld te verschijnen.

Grote toekomst


Mazraoui liet twee seizoenen geleden al zien hoeveel kwaliteiten hij in zich heeft. Gedurende het succesjaar in de Champions League en het winnen van de eredivisie en KNVB Beker was hij een van de smaakmakers aan de rechterkant van het veld. Samen met landgenoot Hakim Ziyech bracht hij veel dynamiek op de vleugel, waarnaar Ten Hag bij Ajax op zoek is. Mede door zijn tomeloze inzet en kwaliteiten om ijzersterk te verdedigen lukte het de Amsterdammers om het seizoen tot een groot succes te maken.

In het Champions League-seizoen liet hij op bezoek bij Real Madrid waarschijnlijk de meeste indruk achter. Mazraoui ging het duel aan met zijn directe tegenstander en leek de bal over de zijlijn de glijden, maar de arbitrage besloot om het spel door te laten gaan. Vervolgens belandde de bal vlak voor het zestienmetergebied bij Dusan Tadic, die verwoestend uithaalde en Ajax op een veilige 0-3 voorsprong zette. Het was de genadeklap voor Real Madrid, dat uiteindelijk met een 1-4 nederlaag in Madrid achterbleef.

Ook tegen Juventus en Tottenham Hotspur maakte Mazraoui een grote indruk, waardoor een droomloopbaan in de lucht hing. Evenals bij andere spelers was de interesse van buitenlandse topclubs in Mazraoui hevig te noemen, maar hij besloot voor een langer verblijf bij Ajax te gaan. De Nederlandse recordkampioen had de wind namelijk mee en leek het seizoen erop wederom in Europa een grote kans te maken op succes. Het liep echter anders voor Mazraoui, die vanaf dat moment te maken kreeg met een reeks blessures.

Opgelopen blessures


De Marokkaanse International dacht zijn goede vorm het seizoen erna mee te nemen, maar door een reeks blessures kwam hij in het seizoen 2019/2020 nauwelijks in actie. Mazraoui moest achtereenvolgens herstellen van knielachten en een voetblessure. In de tussentijd stroomde Sergino Dest vanuit de jeugdopleiding door naar het eerste team, waardoor Mazraoui een extra concurrent tegenover zich had. Dest maakte een uitstekende indruk op Ten Hag. De oefenmeester besloot daarom om Mazraoui voornamelijk op de bank te houden.

Het vertrek van Dest naar Barcelona leek voor Mazraoui de oplossing te zijn, want eindelijk kon hij weer rekenen op een vaste basisplaats. De rechtsback speelde een lange reeks wedstrijden, maar moest in december alsnog afhaken door een aantal blessures. Ten Hag besloot om jeugdspeler Rensch een kans te geven in het eerste team, die zijn rol aan de rechterkant uitstekend invulde. Ook het laten doorstromen van Jurriën Timber bleek een schot in de roos te zijn, waardoor Mazraoui wederom een plaats op de reservebank kreeg toegewezen.

Mazraoui bleef hard vechten en werd beloond, want in februari kreeg hij weer een basisplaats van Ten Hag. Wederom wierp een slepende blessure hem terug in het bereiken van vorm. Mazraoui kreeg last van een kwetsuur aan zijn oog, dat maar niet wilde herstellen. Ajax moest daarom maandenlang afwachten totdat Mazraoui weer klaar was om minuten te maken in het eerste team. Aan het einde van het seizoen waren de posities echter al ingevuld, waardoor Mazraoui vanaf de bank moest toezien hoe zijn teamgenoten het kampioenschap veroverden.

Werken aan toekomst


Rensch heeft zich inmiddels ogenschijnlijk voldoende bewezen om volgend seizoen opnieuw een basisplaats te krijgen in het eerste team, waardoor het de vraag is hoe Mazraoui zijn toekomst ziet. Hoewel Ajax elk seizoen voldoende wedstrijden afwerkt om aan spelen toe te komen, wil elke voetballer tijdens de mooiste wedstrijden op het veld staan. Voorlopig lijkt Rensch een streepje voor te hebben in die duels. Daardoor moet Mazraoui bovenal hopen dat zijn directe concurrent volgend seizoen voor een langere periode uit de roulatie is.

Voor beide partijen kan het deze zomer eveneens een interessante optie zijn als Mazraoui naar het buitenland vertrekt. De speler heeft een marktwaarde van ongeveer 17 miljoen euro, waardoor hij in de huidige coronacrisis een mooi bedrag kan opleveren. Het is echter de vraag welke Europese (sub)topclub interesse heeft in een verdediger die de laatste twee jaar nauwelijks aan spelen toekwam en bovendien kampte met een reeks blessures die hem voor een langere periode langs de kant van het veld hielden.

Mazraoui zal deze zomer met de technische staf van Ajax om de tafel gaan om te kijken wat zijn toekomst bij de club is. De Amsterdammers vinden het ongetwijfeld prettig om voldoende concurrentie op de rechtsbackpositie te hebben, maar Mazraoui moet bovenal aan zijn eigen carrière denken. Diverse teamgenoten uit het seizoen 2018/2019 speelden dit voetbaljaar in een Europese topcompetitie. Mazraoui liet al eerder zien dat hij ook die kwaliteiten in huis heeft, maar hij moet die wel weer op het Europese strijdtoneel kunnen etaleren.

Moet Ajax Noussair Mazraoui volgend seizoen in het basisteam zetten?

  • Ja, absoluut
  • Nee, Rensch is beter
  • Nee, Mazraoui is niet goed genoeg
415+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie