ADO Den Haag en VVV-Venlo degraderen uit Eredivisie

Foto: ADO Den Haag en VVV-Venlo degraderen uit Eredivisie

Op donderdagmiddag is het doek officieel gevallen voor ADO Den Haag en VVV-Venlo, die volgend seizoen door de nederlagen tegen respectievelijk Willem II (1-4) en Ajax (3-1) in de Keuken Kampioen Divisie spelen. FC Emmen zou op zijn beurt nacompetitievoetbal zelfs nog kunnen ontlopen.

Ajax – VVV-Venlo 3-1



VVV had dan ook wel een hele moeilijke wedstrijd te spelen, uit tegen Ajax in de Johan Cruijff ArenA. In het afgelopen weekend had het eigenlijk moeten gebeuren voor de ploeg van coach Jos Luhukay, maar toen werd het 3-3 tegen RKC Waalwijk… 

In Amsterdam ging het al héél erg snel mis voor de Limburgers, want al na tien minuten spelen kwam de Eredivisie-landskampioen op voorsprong: na goed teamspel (een hakballetje van Davy Klaassen, waarna David Neres aflegde) maakte Devyne Rensch er 0-1 van. Ajax was niet in geweldige doen en VVV kreeg best kansjes: Maarten Stekelenburg moest bijvoorbeeld een keer redding brengen bij een goede mogelijkheid voor topscorer Georgios Giakoumakis.

Nog voor rust kreeg oefenmeester Erik ten Hag te maken met een domper, want Klaassen kon niet verder door een blessure. De middenvelder werd vervangen door het jonge talent Kenneth Taylor, maar die kreeg al vrij vroeg in de tweede helft een directe rode kaart na een charge op Danny Post en inmenging van de VAR. Met tien man was Ajax echter óók nog sterker dan zijn tegenstander, en via Sébastien Haller werd het 2-0. Giakoumakis maakte nog wel de aansluitingstreffer, maar na de 3-1 van Mohammed Kudus was het duel in de ArenA wel gespeeld.

Scoreverloop: 1-0 (10′) D. Rensch, 2-0 (57′) S. Haller, 2-1 (76′) G. Giakoumakis, 3-1 (78′) M. Kudus


ADO – Willem II 1-4



Na overwinningen op Feyenoord (3-2) en PEC Zwolle (0-1) ging men er bij ADO Den Haag in geloven dat lijfsbehoud tóch nog mogelijk was, maar de Hagenaars kwamen op donderdag van een koude kermis thuis. In het Cars Jeans Stadion was Willem II namelijk veel te sterk.

Al in de vijfde minuut van het duel werd het 0-1 voor de gasten: John Goossens raakte eerst nog de binnenkant van de paal, maar Vangelis Pavlidis stond goed op te letten en scoorde wel. En slechts een kwartiertje later maakte de Griekse spits ook al zijn tweede doelpunt van de middag, al zorgde die treffer wel voor enige consternatie. Willem II viel aan, maar de grensrechter stond met zijn vlag in de lucht, waar een aantal spelers van ADO op reageerden. Pavlidis maakte echter de 0-2 en de VAR bepaalde dat het een geldige goal was.

Nasser El Khayati kreeg dé mogelijkheid om het nog spannend te maken, maar hij miste zijn strafschop. Toen Kwasi vlak daarna de 0-3 scoorde was het pleit eigenlijk wel beslecht voor ADO. Dat maakte in de tweede helft nog wel de 1-3 via Michiel Kramer, maar in een mum van tijd stond het al weer 1-4 (Ché Nunnely).

Scoreverloop: 0-1 (5′) V. Pavlidis, 0-2 (22′) V. Pavlidis, 0-3 (40′) K. Wriedt, 1-3 (69′) M. Kramer, 1-4 (71′) C. Nunnely


FC Emmen – sc Heerenveen 3-1

Bij FC Emmen wisten ze dat ze hoe dan ook goede zaken zouden doen bij een overwinning op sc Heerenveen, en het lukte de ploeg van trainer Dick Lukkien ook nog om van de Friezen te winnen. Daarbij kregen de Drenten wél wat hulp van de arbitrage.

De 1-0 werd namelijk gemaakt door Sergio Peña uit een strafschop, door scheidsrechter Bas Nijhuis gegeven na een overtreding van Ibrahim Dresevic op Michael de Leeuw. Vlak daarna was er wéér gejuich te horen rond De Oude Meerdijk (waar de supporters van Emmen zich verzameld hadden), want Lasse Schöne kreeg voor het eerst in 590 officiële duels een rode kaart, na een overtreding op Jari Vlak.

En in de tweede helft moest Nijhuis wéér naar de stip wijzen, omdat de VAR hands van Jan Paul van Hecke. De arbiter stond hoofdschuddend naar zijn monitor te kijken en leek het er niet helemaal mee eens te zijn, maar toch werd het dus een tweede strafschop, die weer benut werd door Peña. Een paar minuten voor het laatste fluitsignaal completeerde de Peruviaanse middenvelder zijn hattrick. Benjamin Nygren maakte nog een eretreffer en in extremis kreeg ook Syb van Ottele nog een rode kaart.

Scoreverloop: 1-0 (21′) S. Peña, 2-0 (53′) S. Peña, (82′) S. Peña, 3-1 (88′) B. Nygren

Ga jij VVV en ADO missen?

  • Ik wel
  • Ik niet
151+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:22
8+
Noa Lang met Nederlands elftal mee naar EK?
15:51
52+
Leipzig-trainer komt met dringend Simons-advies voor Koeman
15:36
116+
Nieuwe dreun voor Calvin Stengs
15:21
32+
Drama voor Botman: “Dat probleem heeft hij nu verergerd”
15:05
290+
‘Eredivisie-terugkeer voor Kevin Strootman’
14:48
302+
‘Promes beleeft loodzware tijd in gevangenis Dubai’
14:31
111+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
71+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
60+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
323+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
187+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
164+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
215+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
267+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
143+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
108+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
93+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
198+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
33+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
20+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie