PSV dreigt door beleid groot talent te verliezen

Foto: PSV dreigt door beleid groot talent te verliezen

PSV gaat een zware week tegemoet. Waar de Eindhovenaren het kampioenschap vroegtijdig moesten loslaten door de goede prestaties van concurrent Ajax, is de club ook nog lang niet zeker van de tweede plaats. De ploeg van Roger Schmidt staat drie punten voor op AZ en heeft daarom de beste papieren om de voorronde van de Champions League in te gaan, maar het venijn zit vaak in de staart.



De Noord-Brabanders investeerden aan het begin van het seizoen in hun spelersgroep en trokken onder meer Mario Götze en Eran Zahavi aan om de aanval van vers bloed te voorzien. Samen met de kwaliteiten van Donyell Malen en Mohammed Ihattaren konden de prestaties niet uitblijven, maar de successen bleven dit seizoen uit. Waar Malen en Zahavi met hun doelpuntenproductie niet volledig aan het hoge verwachtingspatroon konden voldoen, waren Götze en Ihattaren een groot gedeelte van het seizoen niet wedstrijdfit.

De concurrentie was dit seizoen moordend te noemen. Het viertal streed samen met Cody Gakpo, Noni Madueke, Maximiliano Romero, Joël Piroe en Yorbe Vertessen voor vier plaatsen in de aanval. Vanwege de uitschakelingen in de KNVB Beker en Europa League hoefden de Eindhovenaren maandenlang slechts een wedstrijd in de week te spelen en voerde Schmidt weinig wisselingen meer door in zijn basisteam. Daardoor kwamen verschillende talentvolle spelers dit seizoen op een dood spoor terecht.


Hoewel trainers doorgaans aangeven dat het in deze tijd belangrijk is om een brede selectie te hebben, heeft dit fenomeen eveneens zijn keerzijde. Zo kwam bij Ajax in het seizoen 2016/2017 met Peter Bosz een frisse wind door de selectie en moesten spelers als Kenny Tete, Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi plaatsmaken voor een concurrent. De spelers gingen vervolgens razendsnel naar een andere club, waardoor Ajax een groot gedeelte van het opgespaarde kapitaal moest afschrijven. Een dergelijk scenario hangt PSV ook boven het hoofd.

Geldverschillen



Het verschil tussen een kampioenschap en het behalen van de tweede plaats was vroeger uitsluitend het omhoog houden van een prijs, maar anno 2021 is dat wel anders. Waar Ajax een startbedrag van tussen de 40 en 50 miljoen euro krijgt om aan de Champions League mee te doen, moet de runner-up genoegen nemen met een mogelijkheid voor het bereiken van dat geld. Dan moet de club wel eerst een aantal voorrondes in het Miljardenbal overleven, terwijl de kampioen zich in alle rust kan voorbereiden op het nieuwe competitieseizoen.

Aan het begin van het seizoen realiseerde PSV zich dan ook dat het tijd was om het roer om te gooien en een aantal grote spelers naar de lichtstad te halen. Alleen met kwalitatief goede spelers dacht de club het Ajax lastig te maken, maar niets was minder waar. Hoewel Zahavi en Götze in het verleden lieten zien dat zij het niveau hebben om PSV boven zichzelf te laten uitstijgen, slaagde Schmidt er dit seizoen niet in om beide spelers in de benodigde vorm te krijgen. En dat had grote consequenties voor een aantal talentvolle spelers.


Met Gakpo, Madueke en Vertessen beschikt PSV namelijk over een trio dat een grote toekomst tegemoet kan zien. Zeker de eerste twee spelers hebben de kwaliteiten om over een aantal jaar naar een Europese topcompetitie te vertrekken, maar daarvoor hebben zij wel de nodige basisplaatsen nodig om zichzelf te ontwikkelen tot een belangrijke speler van de Nederlandse topclub. De concurrentie die zij op hun plaats in het veld hebben maakt het echter niet eenvoudig om vertrouwen in hun eigen kwaliteiten te krijgen.

Vertrek Madueke



Madueke liet dit seizoen zien daadwerkelijk een meerwaarde voor zijn ploeg te zijn. De aanvallende middenvelder speelde dit seizoen zeven competitiewedstrijden in het basisteam en kwam tot 16 invalbeurten, waarin hij zevenmaal doel trof en vier assists afgaf. Met het aantal invalbeurten in ogenschouw genomen zijn de cijfers van de 19-jarige PSV’er voorlopig uitmuntend. Schmidt kan komend seizoen dan ook niet meer om hem heen, al zijn er meer spelers die bij de hoofdtrainer aan de deur kloppen voor een basisplaats.

Schmidt lijkt zichzelf eveneens te beseffen dat Madueke toe is aan de volgende stap, maar weet eveneens dat hij de komende jaren nog aan verschillende verbeterpunten moet werken. “Hij is een speler die nog een mooie ontwikkeling kan doormaken en er is veel potentieel om zich voetballend en mentaal te verbeteren”, vertelde hij in gesprek met het Eindhovens Dagblad. “Ook tactisch zijn er ontwikkelpunten. Die kan hij hier allemaal leren en wij kunnen de ruimte creëren om hem een belangrijke speler voor PSV te laten worden.” 

Het is echter de vraag hoe groot het geduld van Madueke is. De aanvallend ingestelde speler kon in het verleden kiezen uit verschillende Europese topclubs, maar besloot om bij PSV aan de slag te gaan. Wanneer hij komend seizoen opnieuw geen onbetwiste basisspeler is, dan lijken deze clubs zich wederom te gaan melden bij PSV. “Hij wil absoluut meer speeltijd. Hij koos ooit voor PSV omdat hij zich wilde ontwikkelen in het eerste elftal. Die wil echt weg als hij niet gaat spelen”, stelde Voetbal International-clubwatcher Marco Timmer tijdens VI LIVE.

Belangrijk besluit



Hoewel PSV samen met AZ nog volop in strijd is voor de tweede plaats, kunnen de blikken rustig richting volgend seizoen. Schmidt gaf de laatste weken aan dat hij komend seizoen aan het roer blijft staan van PSV, waardoor hij de komende weken alvast kan nadenken over de voorbereiding op het nieuwe voetbaljaar. De technische staf kan concluderen dat PSV het dit seizoen niet slecht deed, maar dat het veel te weinig was om de concurrentie in Amsterdam te laten zweten. Daarom moet er komend seizoen bij PSV een stapje bij.


De hoofdtrainer zal met de technische staf de huidige spelersgroep onder de loep nemen en gaan afstrepen welke spelers hij niet meer denkt nodig te hebben. Waar de naam van Ihattaren waarschijnlijk op het vertreklijstje zal prijken, wil PSV ogenschijnlijk wel door met Madueke. Daarvoor is het echter nodig dat de Eindhovenaren hem een perspectief bieden voor de komende jaren. Ontwikkelen op de trainingen lijkt voor Madueke te weinig om bij de club te blijven: de speeltijd moet simpelweg snel omhoog gaan.

PSV krijgt het de aankomende maanden dan ook zwaar om de juiste keuzes in de selectie te maken, maar het positieve is dat de club over voldoende spelers beschikt met kwaliteiten. Het moet simpelweg de tijd nemen om de individuele spelers naast elkaar te zetten en harde conclusies te trekken. Wanneer de club de benodigde beslissingen weet te maken en Madueke de kans biedt in het eerste team, dan kan de vereniging op lange termijn flink profiteren van de besluitvorming van deze zomer. 

Moet Noni Madueke volgend seizoen in het basisteam?

  • Ja, hij is er klaar voor
  • Nee, hij is (nog) niet goed genoeg
293+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie