Luis Suarez: Afgedankt bij Barcelona, held in Madrid

Foto: Luis Suarez: Afgedankt bij Barcelona, held in Madrid

Na het doelpuntloze gelijkspel afgelopen weekend tussen Barcelona en Atletico Madrid is de titelstrijd in de Spaanse competitie nog altijd ongekend spannend. Uitgerekend de man die vier keer de landstitel wist te winnen met FC Barcelona, gaat nu in Madrid een grote rol spelen in de titelrace. 


We hebben het natuurlijk over oud-Ajacied Luis Suarez. De inmiddels 34-jarige Uruguayaan heeft na zijn vertrek bij Barcelona vorige zomer bewezen nog steeds een echte killer te zijn. Met 19 doelpunten uit 30 wedstrijden is de spits topscorer van de Madrilenen, die na het gelijkspel van stadsgenoot Real Madrid bij Sevilla (2-2) op koers liggen om kampioen te worden.




Geen vertrouwen van Koeman  


Toen Ronald Koeman vorige zomer aangesteld werd als nieuwe trainer van Barcelona werd al snel duidelijk dat Suarez niet meer in de plannen voor zou komen. Best opvallend, want in zijn laatste seizoen voor Barcelona maakte hij 16 doelpunten en gaf hij 8 assists in 28 wedstrijden. Collega spits Antoine Griezmann kwam dat seizoen in 35 duels tot 9 doelpunten. Toch kon de spits, die voor Barcelona goed was voor 144 competitiedoelpunten in 6 seizoenen, op zoek naar een andere club. Na een gefraudeerde taaltoets ketste een transfer naar Juventus af, waarna Suarez besloot om in Spanje actief te blijven. 


Atletico Madrid zal de gefaalde taaltest, maar toch ook rivaal Barcelona enorm dankbaar zijn. De werklust die Suarez zijn hele carrière al heeft gehad past goed bij de ploeg van Diego Simeone, en in vergelijking met de vorig jaar vertrokken Diego Costa en Alvaro Morata is de spits een stuk effectiever voor het doel. Dat bewees hij al bij zijn competitiedebuut voor Atlético, toen hij als invaller twee keer scoorde in een thuiswedstrijd tegen Granada.




Huidige vorm  


Op het moment verkeert de spits niet in grootse vorm. In zijn laatste twaalf competitiewedstrijden wist El Pistolero maar drie keer het net te vinden. Ook tegen zijn oude club speelde hij het afgelopen weekend niet geweldig. Daarbij speelt mogelijk ook de blessure die hij in april opliep een rol, want sinds hij daar van is hersteld is de Uruguayaan nog niet de oude. En die oude Luis Suarez moet snel terugkomen om de titel binnen te slepen voor Los Rojiblancos. 


Atlético Madrid zou voor Suarez de derde club zijn waarmee hij landskampioen wordt. De goalgetter presteerde dat eerder bij FC Barcelona en het Uruguayaanse Nacional, waarmee hij in het seizoen 2005-2006 kampioen werd in zijn debuutjaar. Suarez doorliep voor die tijd ook de jeugd
opleiding van Nacional. Na het kampioensjaar bij Nacional kwam hij naar Nederland toe om te gaan voetballen bij FC Groningen, en een jaar later maakte hij de overstap naar Ajax, waarmee hij in vier seizoenen tijd geen kampioen wist te worden.

Suarez zal een herhaling van zijn seizoen in 2013-2014 willen voorkomen. Toen speelde hij voor Liverpool dat, net als Atletico Madrid dit seizoen, vrijwel heel de competitie koploper was geweest. Op de valreep gaf Liverpool de titel toch nog uit handen en moest het toekijken hoe Manchester City kampioen werd. Suarez werd dat seizoen topschutter in de Premier League met 31 doelpunten uit 33 duels. Het jaar daaropvolgend zou de spits naar FC Barcelona verkassen.




Goede voetballer, slechte gewoontes  


Bij meerdere clubs waar Suarez gespeeld heeft kwam de spits in opspraak vanwege opmerkelijke gebeurtenissen op het veld. In zijn beginperiode bij Ajax ging het naast zijn voetballende kwaliteiten vaak over de neiging van Suarez om voor het minste of geringste te gaan liggen op de grond. Iets wat Suarez nog steeds niet helemaal verleerd is, bleek uit de wedstrijd van afgelopen weekend tegen Barcelona, toen hij als een stervende zwaan naar de grond ging nadat Barca keeper Ter Stegen hem licht tegen zijn hoofd raakte. 


Verder kwam de spits meerdere malen in het nieuws nadat hij een hap uit tegenstanders probeerde te nemen op het veld. Dit gebeurde voor het eerst tijdens Ajax-PSV in 2010, toen Suarez tijdens een opstootje PSV’er Otman Bakkal in zijn nek beet. Er volgde een schorsing van zeven wedstrijden voor de Uruguayaan, die dit kunstje bij Liverpool in 2013 nog eens herhaalde. Toen was Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic de gebeten hond. Dit keer werd Suarez gestraft met een schorsing van tien wedstrijden en een hoge geldboete vanuit zijn club. Een jaar later, op het WK in Brazilië, beet Suarez Italiaan Giorgio Chiellini in zijn schouder en werd nu voor vier maanden geschorst. 


In zijn tijd bij Liverpool raakte de spits ook in opspraak vanwege een racistische opmerking die hij tijdens een wedstrijd gemaakt zou hebben tegen Manchester United-speler Patrice Evra. De tuchtcommissie van de Engelse voetbalbond schorste Suarez voor acht wedstrijden vanwege deze gebeurtenis.


Sinds Suarez in Spanje actief is, is hij zich beter gaan gedragen en hoe ouder hij wordt, hoe minder hij in opspraak lijkt te raken vanwege rare gedragingen. Gelukkig maar, want van de voetballende kwaliteiten van El Pistolero kunnen we allemaal genieten. 




Ontknoping La Liga  
Met nog drie competitiewedstrijden te gaan staat Atletico twee punten boven Barcelona en Real Madrid. Mocht laatstgenoemde op punten gelijk eindigen met Atletico in de competitie, dan is Real Madrid op basis van onderling resultaat kampioen. Als Atletico Madrid en Barcelona in punten gelijk eindigen, is die regel in het voordeel van Atletico.  


Woensdag neemt Atletico het in eigen Wanda Metropolitano op tegen Real Sociedad, dat keurig op de vijfde plaats in La Liga staat. Na deze op papier lastige wedstrijd speelt de club van Simeone zondag een thuiswedstrijd tegen Osasuna en die week later sluit het de competitie af op bezoek bij Real Valladolid.

Had FC Barcelona Suarez niet weg moeten doen?

  • Nee, hij moest blijven!
  • Ja, kon prima vertrekken!
157+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie