Feyenoord moet ‘nieuwe Deco’ een kans geven

Foto: Feyenoord moet ‘nieuwe Deco’ een kans geven

Feyenoord speelde zondagmiddag teleurstellend tegen rivaal Ajax. De thuisploeg had de mogelijkheid om de plotselinge nederlaag tegen ADO Den Haag van zich af te spelen, maar slaagde er niet in om de zwaktes van Ajax te vinden. Zelfs na de rode kaart van Edson Álvarez lukte het Feyenoord niet om tot grote kansen te komen, waardoor de club zich moet opmaken voor de play-offs.

De ploeg van Dick Advocaat heeft deze week nog maar weinig om voor te spelen. De nummer vijf van de eredivisie staat vijf punten voor op FC Utrecht, dat een plaats onder Feyenoord staat. Bovendien heeft de club een evenzo grote achterstand op nummer vier Vitesse, waardoor het voor Feyenoord vrijwel onmogelijk is om nog van plaats te wisselen. Het betekent dat Advocaat zich met zijn team moet opmaken voor de play-offs voor de UEFA Europa Conference League, dat vanaf komend seizoen onderdeel uitmaakt van een Europese week.

Het team moet de komende weken dan wel een aantal stappen voorwaarts zetten. Met de huidige geld- en kwaliteitsverschillen in de eredivisie is het logisch dat Ajax in een goede vorm van Feyenoord kan winnen, maar in de Klassieker van afgelopen zondag wist de club vrijwel niets tegenover het spel van Ajax te zetten. Waar Feyenoord normaliter sterk is in het ontregelen van Ajax door veel druk op het middenveld te zetten en hen niet te laten voetballen, mocht de ploeg van Erik ten Hag zondag frank en vrij zijn eigen spel spelen.


Daarnaast hielp Feyenoord nog mee door twee eigen doelpunten op het scorebord te zetten. Marcos Senesi kreeg in de eerst helft de bal tijdens een hoekschop ongelukkig tegen zijn benen aan, waaraan de verdediger weinig kon doen. Het eigen doelpunt van Ridgeciano Haps, die zonder een man in zijn rug de bal zomaar over de doellijn werkte, riep echter meer vraagtekens op. De linksback had namelijk geen Ajacied in zijn rug, waardoor hij alle tijd had om de bal aan te nemen, te draaien en weg te werken. Desondanks vielen ook een aantal positieve zaken op.

Creativiteit Teixeira



Het grootste probleem bij Feyenoord is de creativiteit op het middenveld. Jens Toornstra, Mark Diemers en Leroy Fer zijn uitstekende spelers die goed op het middenveld van Feyenoord passen, maar ze zijn niet bepaald complementair aan elkaar. Zo hebben Toornstra en Diemers vaak de neiging om een loopactie naar voren te maken, terwijl de club geen speler heeft om de pass op de twee voetballers te geven. Daardoor raakt Feyenoord de bal vaak op een gevaarlijke positie kwijt en mist het veel spelers voor de tegenaanval.

Het is dan ook niet voor niets dat Advocaat met Feyenoord vaak kiest voor een verdedigende speelstijl, want dat voorkwam dit seizoen al een hoop tegendoelpunten. Hoewel Advocaat in de afgelopen decennia nooit een aanvallende coach was, speelt hij met Feyenoord het liefst met veel druk naar voren. Hij kwam de laatste anderhalf jaar echter tot de conclusie dat zijn team niet vast genoeg aan de bal is, waardoor Feyenoord moet rekenen op veel balverlies en tegenaanvallen om af te stoppen.


João Carlos Teixeira liet tegen Ajax zien dat het ook anders kan. De creatieve middenvelder speelt sinds dit seizoen in de Kuip en kon door een kuitbeenbreuk maandenlang niet op het veld verschijnen. Inmiddels is hij weer terug en mocht hij zondagmiddag weer voor het eerst in het basisteam verschijnen. Hij verving Toornstra die tegen ADO Den Haag een rode kaart kreeg en in de Klassieker een schorsing uitzat. Teixeira liet tijdens de wedstrijd zien dat creativiteit het Rotterdamse spel een volledig nieuw elan kan geven.

Openingsfase



De Portugees zorgde in de openingsfase direct voor dreiging aan de kant van Feyenoord. Na acht minuten spelen kwam de bal op de rand van het strafschopgebied van Ajax. Lutsharel Geertruida maakte op dat moment aan de rechterkant een loopactie die Teixeira zag. De middenvelder gaf de bal precies op de juiste snelheid en kreeg deze een aantal seconden later weer terug. Teixeira kreeg vervolgens de mogelijkheid om zijn eerste doelpunt voor Feyenoord te maken, maar daar slaagde hij niet in. Hij miste de bal en zag Bryan Linssen eveneens niet raakschieten.

Nadat Feyenoord op een achterstand kwam, liet Teixeira zich binnen een half uur spelen opnieuw uitstekend zien. Hij ontving op ongeveer twintig meter van het doel de bal en had Álvarez tegenover zich. Teixeira besloot echter niet om de Mexicaan te omspelen, maar gaf een prachtig wippertje over de verdediging van Ajax heen. Hij bereikte daar net geen teamgenoot mee, maar een aantal seconden later kreeg Róbert Boženík alsnog de mogelijkheid om Feyenoord op gelijke hoogte te zetten. Deze keer was het echter buitenspel.

De Portugese middenvelder kon tijdens het duel ver weinig meer uitrichten, maar er was na een 0-2 achterstand ook geen eer meer voor hem te behalen. De Amsterdammers waren een stuk sterker en zijn teamgenoten wisten Teixeira steeds minder te bereiken. Desondanks liet hij in de wedstrijd tegen Ajax zien dat hij de komende weken nog van waarde kan zijn mits Advocaat hem op de juiste manier inzet. De hoofdtrainer lijkt met zijn ervaring en voetbalkennis slim genoeg om de kwaliteiten van Teixeira te herkennen en daar gebruik van te maken.

Sleutelrol



Feyenoord komt in de play-offs ogenschijnlijk eerst tegenover stadsgenoot Sparta te staan. De ploeg van Henk Fraser staat bekend als een tactisch sterk team dat vanuit een verdedigende organisatie opereert. Het is voor Feyenoord daarom zaak dat het voldoende beweging op het middenveld heeft om Sparta te verslaan en zo een plaats in de volgende ronde te bemachtigen. Met Teixeira op het middenveld moet het Feyenoord lukken om deze beweging te creëren en het de achterhoede eenvoudiger te maken om op te bouwen.


Voor komend seizoen wacht de ‘nieuwe Deco’, een bijnaam die hij in zijn thuisland kreeg, een belangrijke rol om Feyenoord te redden. Zijn nieuwe hoofdtrainer Arne Slot liet bij AZ zien dat hij van veel creativiteit en voetballend vermogen houdt. Waar Francesco Antonucci een van de spelers moet zijn die Feyenoord naar een hoger niveau brengt, weet Slot van Teixeira dat hij voldoende ervaring heeft om direct te doen wat de trainer van hem verwacht. Daarom lijkt Teixeira na de zomer voor Feyenoord de sleutel tot succes.

De 28-jarige middenvelder moet zich echter eerst richten op dit seizoen. Ondanks zijn blessure liet hij zichzelf al positief zien in de Kuip en lijkt hij klaar voor de slotfase van het seizoen. Tegelijkertijd maakte hij vooralsnog geen enkel doelpunt voor Feyenoord, terwijl een middenvelder op zijn positie en met zijn ervaring voor minimaal tien doelpunten per seizoen zou moeten zorgen. Teixeira heeft kortom nog voldoende om aan te werken om daadwerkelijk een revelatie te zijn. Tot die tijd draagt hij met zijn creativiteit echter al voldoende bij.

Moet Teixeira in het basisteam blijven staan?

  • Ja, hij brengt veel creativiteit
  • Nee, hij is niet goed genoeg
721+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:50
3+
‘PSV trekt de knip voor peperduur tweetal’
10:35
22+
Benaderde Ajax Pascal Jansen al? “Met Slot ook gedaan”
10:20
20+
Toch EK voor Ajacied? “Zit in mijn achterhoofd”
10:02
59+
‘Schokkend: Hélène Hendriks en Noa Vahle gemanipuleerd’
09:44
286+
‘Bliksemtoptransfer lonkt voor Diant Ramaj’
09:28
105+
Ramaj deelt sneer uit aan Steijn: “Je ziet het…”
09:13
59+
Selecteren Wijnaldum ‘discutabel’: “Keuze voor het geld”
08:59
139+
‘Veronica Offside-slappeling door het stof’
08:40
105+
Derksen ziet maar één speler die leuk is voor de camera: ‘Veerman en Bergwijn niet’
08:25
515+
‘Transferbeleid Ajax op de schop’
08:10
513+
Van der Meijde en Sneijder halen uit: “Arrogant, bloedirritant”
07:52
869+
‘Vandaag Inside-rel krijgt staartje’
07:35
40+
Sierhuis schittert: “Nog niet de polonaise lopen”
07:20
754+
‘Ajax gaat voor oude bekende’
23:42
124+
Uitgefloten Taylor: “Ajax-supporters altijd achter me”
23:30
219+
Gullit wijzigt Van Dijk-opinie: “Meer vraag ik niet”
23:25
484+
Antony verklaart wederopstanding bij United
23:14
279+
Brenet uit onvrede na PSV: “Twaalf tegen elf”
23:03
604+
“Nijhuis kutscheidsrechter eerste klas”
22:46
180+
“Ajax-kampioenschap in 2025 niet realistisch”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie