Vertrek jeugdexponent Ajax is onvermijdelijk

Foto: Vertrek jeugdexponent Ajax is onvermijdelijk

Ajax speelde in de historie zelden een Klassieker om des keizers baard. Waar de uitwedstrijd tegen Feyenoord normaliter vol spanning en sensatie zit, keken de voetbalfans zondagmiddag naar twee tamme ploegen. De bezoekers konden door twee eigen doelpunten van de ploeg van Dick Advocaat uiteindelijk met drie punten huiswaarts keren, maar een hoogstaand duel was het zeker niet.

De Amsterdammers zijn drie wedstrijden voor het einde van de competitie al zeker van het kampioenschap en hinken dan ook op twee gedachten. Erik ten Hag begon zondag niet voor niets met zijn sterkste opstelling, want de hoofdtrainer realiseerde zich dat een wedstrijd tegen Feyenoord een speciale is voor de supporters. Uitsluitend op de rechtsbackpositie bracht de oefenmeester verandering aan zijn basisteam, maar dat moest hij noodgedwongen doen door de schorsing die Nicolás Tagliafico tegen FC Emmen opliep.

Tegelijkertijd gaf Ten Hag voor het duel met Feyenoord aan dat voor Ajax de voorbereiding richting het nieuwe seizoen begon. Daar hoorde volgens de trainer bij dat hij de komende wedstrijden spelers de kans gaat geven om zich te bewijzen voor komend seizoen. Hoewel hij het tegen Feyenoord nog niet aandurfde om met veel nieuwe namen te beginnen, is hij wel van plan om tegen VVV-Venlo (thuis) en Vitesse (uit) een aantal bankzitters een plaats op het veld te geven. En dat biedt mogelijkheden voor Jurgen Ekkelenkamp.


De aanvallende middenvelder mocht in de tweede helft tegen Feyenoord invallen en deed dat volgens Ten Hag zeer verdienstelijk bij de derde treffer. “Hij viel uitstekend in en deed precies wat hij moest doen. Hij bracht dynamiek. Bij die treffer trok hij het open met zijn overlap”, zo vertelde de trainer voor de camera’s van ESPN. Ekkelenkamp heeft nog een aantal wedstrijden om zichzelf in het basisteam van Ajax te bewijzen, want komende zomer hangt voor hem anders een binnenlandse transfer in de lucht.

Reserverol Ajax

Ekkelenkamp staat bij Ajax al jaren bekend als een groot talent, maar veel wedstrijden in het eerste team leverde dat nog niet op. De 21-jarige middenvelder kwam in 2013 via Almere City bij Ajax terecht en doorliep sindsdien alle jeugdelftallen. Hij viel in de jaren vooral op met zijn diepgaande loopacties, waarmee hij zowel voor doelpunten zorgde als ruimte creëerde voor zijn medespelers. Tijdens zijn debuut in 2018 tegen VVV-Venlo kwamen zijn kwaliteiten direct aan bod, maar er bleven twijfels bestaan over zijn plafond.

De middenvelder was tijdens zijn Champions League-debuut voor even Europees nieuws. In de kwartfinale tegen Juventus mocht Ekkelenkamp in de slotfase invallen voor Lasse Schöne en liet hij aan Christiano Ronaldo zien dat hij veel over heeft voor een goed resultaat. Tijdens een Italiaanse tegenaanval liep de Portugees naast hem en besloot hij Ronaldo neer te halen zonder dat de bal in de buurt was. Het leverde Ekkelenkamp een gele kaart op, maar een week later bleek hoe belangrijk dat moment voor Ajax was.


Veel basisplaatsen leverde het Ekkelenkamp niet op, want de afgelopen seizoenen hield hij voornamelijk de reservebank warm. Dit seizoen maakte hij uitsluitend in het met 0-13 gewonnen duel met VVV-Venlo de volledige wedstrijd vol. Verder moest hij genoegen nemen met invalbeurten. Tegen Feyenoord was hij weer even belangrijk met een uitstekende loopactie. Deze gaf David Neres de mogelijkheid om naar binnen te draaien en de bal aan Dusan Tadic te geven, die op zijn beurt Mohammed Kudus in staat stelde om te scoren.

Concurrentie



Het jeugdexponent is bezig aan zijn vierde seizoen bij de A-selectie, maar heeft vooralsnog niet het vertrouwen gekregen om het in basisplaatsen te laten zien. Ekkelenkamp maakt blijkbaar te weinig indruk in zijn invalbeurten dat Ten Hag het voorlopig niet aandurft om hem een aantal wedstrijden achter elkaar te laten spelen. Dat is echter een groot probleem voor Ekkelenkamp, want het talent krijgt hierdoor nauwelijks de mogelijkheid om in een ritme te belanden en zichzelf op deze manier naar een hoger niveau te brengen.

Ekkelenkamp moet het bij Ajax opnemen tegen meerdere concurrenten die duidelijk een stap verder zijn dan hij momenteel is. Waar Donny van de Beek de afgelopen seizoenen een onbetwiste basisspeler was, vervulde Davy Klaassen het grootste gedeelte van dit seizoen deze rol. Met zijn ervaring zorgt Klaassen niet alleen ervoor dat hij de nodige ervaring binnen de ploeg brengt, maar in het strafschopgebied is hij eveneens dodelijk met een uitstekend gevoel om op de juiste plaats te staan en de bal het doel in te werken. 

Wanneer we de productie van Klaassen vergelijken met die van Ekkelenkamp, dan is het logisch dat Ten Hag hem voorlopig op de bank laat plaatsnemen. Ekkelenkamp was dit seizoen slechts goed voor drie gemaakte doelpunten, waarvan twee doelpunten uit het duel met VVV-Venlo kwamen. Het andere doelpunt maakte hij in de 0-5 overwinning op FC Emmen. Hoewel elke treffer uiteindelijk belangrijk is voor het resultaat, maakten de goals van Ekkelenkamp dit seizoen wederom niet veel indruk op de Amsterdammers.

Transfer



Duidelijk is dat Ekkelenkamp snel aan spelen moet toekomen. De middenvelder zélf hoopt komende zomer eveneens een andere uitdaging te vinden. FC Twente toonde aan het begin van het seizoen nog interesse in Ekkelenkamp en lijkt de voornaamste gegadigde om hem komende zomer alsnog binnenboord te halen. Dat herkende Ron Jans deze maand in een interview met Vriendenkring FC Twente, de supportersvereniging. “Dat hebben we nooit onder stoelen of banken gestoken. We vinden het een interessante speler, omdat hij als middenvelder goals toe kan voegen.” 


Andy van der Meije reageerde in gesprek met VoetbalTijd op de mogelijke transfer van Ekkelenkamp, die zowel zou openstaan voor een tijdelijk als definitief vertrek. De voormalig voetballer zou het Ekkelenkamp aanraden om een overstap naar Enschede te wagen. “Ik denk ook dat hij het naar zijn zin zal hebben bij Twente. Ze hebben een mooi stadion en het publiek staat er altijd achter. Dan kan hij dat gevoel weer krijgen, van het elke week een wedstrijd spelen. Dat is erg belangrijk voor zo’n jongen, ik hoop dat hij naar Twente gaat.”

Ten Hag was na het duel met Feyenoord dan wel positief te spreken over het optreden van Ekkelenkamp, maar de Amsterdammers lijken eveneens aan te sturen op zijn vertrek. Wanneer Ajax daadwerkelijk veel potentie in hem zag richting de toekomst, dan had de club de laatste jaren al veel meer gebruikgemaakt van de kwaliteiten van Ekkelenkamp. Een vertrek biedt hem de kans om zichzelf de komende jaren bij FC Twente verder te ontwikkelen en mogelijk op deze manier een mooie overstap naar het buitenland te maken.

Moet Jurgen Ekkelenkamp bij Ajax vertrekken?

  • Ja, dat is beter voor zijn ontwikkeling
  • Nee, hij moet bij Ajax blijven
784+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie