Ajax helpt Feyenoord Europa in

Foto: Ajax helpt Feyenoord Europa in

Zondag staat er met Feyenoord – Ajax de absolute Klassieker van het Nederlandse voetbal op het programma. Hoewel de Amsterdammers al zeker zijn van het kampioenschap, wil de landskampioen wel winnen van diens aartsrivaal om de eer hoog te houden. Feyenoord kan daar niet alleen in het onderlinge duel van dit weekend van profiteren. 

Er is bijna geen groter contrast te schetsen als de belangen van Ajax en Feyenoord in de aankomende Klassieker. In dé Eredivisie-clash van dit weekend nemen de twee aartsrivalen het in De Kuip tegen elkaar op, maar voor de één staat er wat meer op het spel dan voor de ander. Ajax kroonde zich vorige week na een overwinning op FC Emmen als landskampioen van Nederland en heeft in Rotterdam alleen de eer op het spel staan. Feyenoord kan op haar beurt de punten heel goed gebruiken in de strijd om directe kwalificatie voor Europees voetbal. Sterker nog: Ajax kan de Rotterdammers helpen om die doelstelling te behalen. 

Feyenoord – Ajax

Daarvoor zal Feyenoord aankomend weekend wel voor een verrassing moeten zorgen. De Rotterdammers staan op dit moment op een vijfde plek in de Eredivisie, een stek die recht geeft op het spelen van play-offs voor Europees voetbal. Directe concurrent Vitesse (vierde in Eredivisie) heeft vijf punten meer dan de Rotterdammers, maar hebben ook één wedstrijd meer gespeeld dan de ploeg van Dick Advocaat. Met (voor Feyenoord) nog vier wedstrijden te spelen, liggen er dus voldoende kansen om een potentieel gat van twee punten te overbruggen. 


Op het moment dat Feyenoord nog een slotoffensief eruit wil persen, zal het dit weekend daarmee moeten beginnen. De wedstrijd tegen Ajax is om méér dan één reden de perfecte wedstrijd om dat te doen. Niet alleen kan de ploeg van Advocaat zich revancheren na de blamage in Den Haag (Feyenoord verloor op bezoek bij ADO Den Haag, red.), daarnaast zorgt een overwinning in De Klassieker voor een lading positieve energie en dat is al een tijdje niet meer gevonden in Rotterdam en omstreken. De Rotterdammers hebben sowieso al moeite om hun Amsterdamse concurrent over de knie te krijgen, aankomend weekend missen de Rotterdammers ook nog eens sterkhouders Steven Berghuis en Jens Toornstra wegens een schorsing. 

Dan zou je als Feyenoord nog het ‘geluk’ kunnen hebben dat je tegen de gekroonde landskampioen speelt. Ajax-trainer Erik ten Hag was echter duidelijk over de intenties van de Amsterdammers aankomende zomer: volgens de trainer, die onlangs zijn contract tot de zomer van 2023 verlengde, zal Ajax voor de winst gaan spelen en met goed voetbal de drie punten meenemen in de bus naar Amsterdam. De mindere vorm van Feyenoord, het ontbreken van spelers zoals Toornstra en Berghuis én het feit dat Ajax gaat aanvallen, lijken aanwijzingen dat het een heel moeilijke middag gaat worden voor de Rotterdammers. Maar die schijn kan ook bedriegen. 

Kansen Feyenoord

In tegenstelling tot de wedstrijd tegen ADO Den Haag kan Feyenoord nu in de kracht van het elftal van Advocaat voetballen. De Rotterdammers hoeven zich niet druk te maken dat zij het spel moeten maken, maar kunnen net zoals in de gewonnen wedstrijd tegen PSV (3-1, red.) zichzelf ingraven op eigen helft en vanuit een strakke organisatie uit de tegenaanval gevaar stichten. Door de afwezigheid van Berghuis en Toornstra, komt de druk om het verschil te maken te liggen op andere schouders En ja: dat kan ook positief uitpakken. 


In de aanval zullen de ogen aankomende zondag extra gericht zijn op Bryan Linssen. De kleine vleugelaanvaller wordt door Advocaat de afgelopen weken in de spits geposteerd en toont zich als puntspeler een bewegelijke pion die goed gebruik weet te maken van ruimtes die vallen in de vijandige defensie. Dat laatste gebeurt bij Ajax redelijk vaak: doordat de Amsterdammers veel risico in hun (aanvals)spel leggen, ontstaan er op de vleugelverdediger-posities veel ruimtes voor Linssen om in te duiken. Tegen PSV leverde dat hem al een doelpunt en een assist op en ook tegen Ajax kan de voormalig speler van Vitesse, FC Groningen en VVV-Venlo met zijn snelheid en bewegelijkheid een groot gevaar vormen voor de Amsterdamse achterhoede. 

Toornstra zorgt met de rust aan de bal, zijn loopacties en passes ervoor dat de aanvallers van Feyenoord zo veel mogelijk goede ballen krijgen om een kans te creëren. De ervaren aanvallende middenvelder kreeg in de wedstrijd tegen zijn oude club ADO Den Haag een gele kaart, waardoor de 31-jarige Nederlander geschorst is voor het treffen met Ajax. Daardoor zal er extra druk op de schouders van Orkun Kökçü komen. De 20-jarige middenvelder, die de afgelopen dagen veelvuldig met een transfer naar AC Milan of Fenerbahçe in verband werd gebracht, is de beste passer uit de hele Feyenoord-selectie en zal met zijn (steek)passes ervoor moeten zorgen dat Linssen op de juiste momenten de diepte in gestuurd kan worden om een tegenaanval in te zetten. 

Ajax helpt Feyenoord Europa in

Ondanks de mindere vorm van de Rotterdammers en het feit dat Advocaat twee sterkhouders mist, liggen er nog voldoende kansen voor Feyenoord om de punten in Rotterdam te houden. Lukt hen dat, dan hebben de manschappen van Advocaat hun Europese ambities voor aankomend seizoen voor een groot deel weer in eigen hand. Na Ajax-thuis staan Heracles-uit en RKC-thuis nog op het programma voor de Rotterdammers. Dat zijn op papier twee wedstrijden die Feyenoord zou moeten kunnen winnen – maar dat is wel vaker dit seizoen zo geweest. 

Het feit dat Vitesse haar wedstrijd tegen Sparta Rotterdam (3-0) verloor, biedt Feyenoord toch nog een kleine kans op een verzekerd Europees avontuur. Wint Feyenoord van Ajax, dan is het verschil met Vitesse nog maar twee punten. De Arnhemmers moet volgende week zien af te rekenen met Fortuna Sittard om zichzelf in de best mogelijke uitgangspositie te spelen voor de kraker op de laatste speelronde: Vitesse – Ajax. 


In theorie zou Ajax met een overwinning op de laatste speeldag ervoor kunnen zorgen dat Feyenoord directe kwalificatie voor Europees voetbal afdwingt. Door de overwinning in de KNVB Beker van Ajax komt het Play-Off-startbewijs van de Europa League (die normaal naar de bekerwinnaar gaat, red.) naar de competitie omdat Ajax zich al kwalificeerde voor de Champions League. Daardoor gaat de nummer drie van de Eredivisie naar de play-offs voor de Europa League, speelt de nummer vier in de voorronde van de UEFA Conference League (3e Europese competitie, red.) en spelen de nummers vijf tot en met negen van de competitie met elkaar om één voorrondeticket van diezelfde Conference League. 

Op het moment dat Feyenoord gebruik weet te maken van de situatie van Ajax – al kampioen en toch willen winnen, dus lekker aanvallen – en de Amsterdammers hun sportieve plicht doen in de slotronde van de competitie, komt Feyenoord waarschijnlijk als nog met de schrik vrij en speelt het zonder play-offs toch Europees voetbal dit seizoen. Enige zekerheid levert dat echter niet: tot nu toe kun je alleen vaststellen dat de directe route naar Europa niet zonder een beetje hulp van de verafschuwde rivaal tot stand komt.

Wie gaat De Klassieker winnen?

  • Feyenoord
  • Ajax
  • Gelijkspel
1244+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:52
20+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
6+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
48+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
9+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
47+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
44+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
28+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
148+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
27+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
90+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:12
1436+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
1269+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
118+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
989+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1804+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
13:18
761+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
12:35
658+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
667+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
407+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
110+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie