Veerman zorgt bij transfer voor vroegtijdig vertrek

Foto: Veerman zorgt bij transfer voor vroegtijdig vertrek

Het lijkt inmiddels wel vast te staan dat Joey Veerman bezig is aan zijn laatste wedstrijden als speler van sc Heerenveen. De middenvelder maakt sinds zijn entree vorig seizoen grote indruk in het shirt van de Friezen en wordt aan verschillende ploegen in binnen- en buitenland gelinkt. PSV lijkt nog het meest concreet voor de middenvelder. Mocht hij naar Eindhoven verhuizen, dan luidt hij wellicht een grote verhuizing in. 

Joey Veerman had niet lang nodig om zijn naam in het Nederlandse voetbal te vestigen. De 23-jarige spelverdeler brak bij FC Volendam in de Keuken Kampioen Divisie door en zag zijn ontwikkeling vorig seizoen beloond worden met een transfer naar sc Heerenveen. Bij aankomst in Friesland was Veerman nog een grote onbekende bij de Eredivisie-liefhebber. De middenvelder had echter niet lang nodig om de harten van de Nederlandse voetbalfans te veroveren. Met zijn sierlijke manier van voetballen, zijn uitstekende passes en dito spelinzicht maakten hem al snel een opvallende verschijning in de Eredivisie. 

Joey Veerman

Het sterke spel van Veerman vorig seizoen leverde hem de bijnaam ‘Euroshopper Frenkie de Jong’ op. De twee verdedigende middenvelders hebben natuurlijk een hoop overeenkomsten in het spel, alleen Veerman is wel een paar klassen minder, en dus ook een heel stuk goedkoper – vandaar de Euroshopper. Dit seizoen laat de middenvelder zien dat hij géén eenseizoensvlieg is. Net als vorig jaar is Veerman bijna wekelijks één van de betere bij Heerenveen en daarmee lijkt hij langzamerhand onhoudbaar te worden voor de Friezen. 


De interesse in de diensten van Veerman is niet nieuw. Aan het einde van vorig seizoen bestonden er al verhalen over mogelijke interesse van Ajax, maar de Amsterdammers concretiseerden deze belangstelling (nog) niet. Ajax was vorige zomer ook niet de meest concrete club voor Veerman, dat was Feyenoord. De Rotterdammers informeerden naar de vraagprijs van Heerenveen, die te gortig was voor de club uit Rotterdam-Zuid. In plaats van Veerman over te nemen van Heerenveen koos de club er destijds voor om Mark Diemers van Fortuna Sittard over te nemen. 

Deze zomer zou Feyenoord ongetwijfeld Veerman graag verwelkomen, maar de middenvelder is nóg duurder geworden in vergelijking met vorig seizoen. Naar verluidt wil Heerenveen vanaf een bod van twaalf miljoen euro de onderhandelingen over een transfer beginnen. Dat bedrag is niet alleen Feyenoord nu nog te gortig: ook PSV liet al weten dat het niet van plan is om zoveel geld neer te tellen voor Veerman. Ten minste: niet zo lang de Champions League-miljoenen niet gegarandeerd zijn. 

PSV

Een groot gedeelte van de transferactiviteit van de Eindhovenaren zal afhangen van het wel of niet halen van de Champions League. De Eindhovenaren zijn op dit moment nog met AZ in gevecht om de tweede plek in de Eredivisie, die dus recht geeft op het spelen van de voorrondes van het Miljardenbal. Mocht PSV deze doorkomen, dan wacht er een starterspremie van dik vijftien miljoen euro; het bedrag waarmee de transfer én een deel van het salaris van Veerman kan worden betaald. 


Toch kan ook het mislopen van de Champions League betekenen dat de komst van Veerman onder de huidige voorwaarden financieel wél haalbaar is. Belangrijke spelers zoals Mario Götze hebben al aangegeven per se in het Miljardenbal te willen spelen en desnoods vertrekken om dat mogelijk te maken. Zo kunnen er miljoenen aan transfersom(men) PSV helpen om aan de vraagprijs van sc Heerenveen te voldoen – of in ieder geval genoeg onderhandelingsruimte te creëren. 

Om belangrijke spelers in Eindhoven te houden, is het eigenlijk een noodzaak voor de Eindhovenaren om de groepsfase van de Champions League te halen. De Eindhovenaren maken in het eerste seizoen van Roger Schmidt een wisselvallig jaar door, waar opnieuw vroeg vaarwel gezegd moest worden tegen de hoop op prijzen. In de competitie bleek Ajax vanaf februari een maat te groot en de Eindhovenaren verloren van de Amsterdammers in de halve finale van de KNVB Beker. In tegenstelling tot eerdere jaren overwinterde PSV onder Schmidt wel in Europees verband: in de eerste knock-outfase van de Europa League was de Griekse kampioen Olympiakos te sterk. In de Eredivisie strijden de Eindhovenaren met AZ nog om de tweede plek. De ploeg van Schmidt kan zich geen misstap meer veroorloven in de laatste drie wedstrijden van het seizoen. 

Om volgend seizoen langer om de prijzen mee te doen, willen PSV en Schmidt aankomende zomer een spelverdeler aantrekken. De invulling die Pablo Rosario en Ibrahim Sangaré dit seizoen aan het middenveld geven, was al vanaf de eerste wedstrijd voer voor discussie. Na driekwart seizoen lijkt Schmidt door te hebben dat met twee brekers spelen niet de juiste doorstroom naar de aanval geeft. Met de mogelijke komst van Veerman, en voor de eventuele rentree van Davy Pröpper geldt hetzelfde, betekent dat wel dat er iemand uit de huidige basisopstelling gaat verdwijnen. Daar komt automatisch een andere dynamiek van het middenveld bij kijken, iets dat een effect heeft op het hele elftal van PSV. 


Pablo Rosario of Ibrahim Sangaré?

Het is niet zo dat Schmidt Rosario en Sangaré opstelt omdat hij het goede gasten vindt. Ondanks het feit dat de spelers vergelijkbare kwaliteiten hebben, is er toch sprake van een duidelijke rolverdeling op het middenveld van PSV. Rosario is de belangrijkste man in het druk zetten vanaf het middenveld. De Nederlandse middenvelder bepaalt het moment dat de tegenstander wordt opgesloten op eigen helft in de hoop dat de tegenstander balverlies lijdt. Op het moment dat de tegenstander onder die druk weet uit te spelen of simpelweg te snel handelt in de omschakeling, komt Sangaré om de hoek kijken. De Ivoriaan is het slot op de deur, een speler die makkelijk zijn duels wint en vaak op de juiste plek staat om een bal te onderscheppen, te blokken of weg te werken. 

Eigenlijk zegt het al genoeg dat de meeste gevaarlijke passes dit seizoen vanuit de achterhoede werden gegeven (door Olivier Boscagli, red.). Het is duidelijk waarom Schmidt en PSV dat willen veranderen, maar een dergelijke wijziging in de opstelling neemt ook consequenties met zich mee. Rosario en Sangaré stonden vaak samen op het middenveld voor de balans in het elftal. Wanneer je één van die schakels weghaalt en deze vervangt door een speler die deze facetten minder goed beheerst, dan zul je dat gemis op één of andere manier moeten opvangen. De vraag die Schmidt zich zal gaan stellen is welke van de twee pionnen op zijn huidige middenveld dat gaat worden. 


Als je dat beredeneert vanuit het huidige 1-4-2-2-2-systeem, dan zal waarschijnlijk Rosario zijn basisplek kwijtraken. Hoewel de van Almere City afkomstige middenvelder óók als balveroveraar uit de voeten kan, heeft hij één groot nadeel. Zijn concurrent kostte de club negen miljoen euro en is waarschijnlijk gehaald in de hoop hem ooit met winst te kunnen doorverkopen. Daarnaast kan een speler van Veerman ook gemakkelijker de taken van Rosario vervullen als de tegenstander de bal heeft. De rol die de andere middenvelder van PSV dan vertolkt, zal veel defensiever zijn dan de huidige invullingen. Zo zou de komst van Veerman op hetzelfde moment ook de aftocht van Rosario betekenen. De Nederlandse verdedigende middenvelder zal zich waarschijnlijk geen zorgen hoeven te maken: PSV staat nog altijd goed op je CV om in de middenmoot van een Europese topcompetitie aan de slag te kunnen.

Wie verliest zijn basisplaats na de Veerman-transfer?

  • Ibrahim Sangaré
  • Pablo Rosario
  • Allebei, Pröpper komt ook
  • Allebei niet
1392+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:50
3+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
66+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
167+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
66+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
88+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
38+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
230+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
7+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
265+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
142+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
17:50
31+
Opstellingen Heerenveen en PSV: Bosz wijst vervanger van Dest aan
17:37
29+
Kind van de club verlengt bij Feyenoord tot 2025
17:30
154+
‘Hij is zeker geschikt om Slot op te volgen bij Feyenoord’
17:10
93+
Slot nu al geconfronteerd met opdringerige Engelse journalisten
17:00
126+
Liverpool IDEAAL voor Geertruida | Stalen Snor #55
16:50
95+
KNVB komt met update over geblesseerde Frenkie de Jong
16:30
27+
Akkoord op komst: EK-deelnemers mogen 26 spelers meenemen
16:10
207+
‘Van Praag redt eigen hachje met terugkeer Kroes’
15:51
2476+
‘Transferverrassing Berghuis en Bergwijn’
15:26
518+
Ajax verrast met Alex Kroes-wending
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie