Ajax haalt Oranje-klant terug naar Amsterdam

Foto: Ajax haalt Oranje-klant terug naar Amsterdam

Ajax pakte dit seizoen met de Eredivisie en de KNVB Beker de nationale dubbel. De Amsterdammers zijn alweer hongerig naar nieuw succes volgend seizoen. Om die ambities te kunnen verwezenlijken zal er aankomende zomer voor vuurwerk gezorgd moeten worden op de transfermarkt. Daar kan een oude bekende van de Amsterdammers wellicht een grote rol in spelen. 

Ajax was dit seizoen een klasse op zichzelf in Nederland. De Amsterdammers wonnen de Eredivisie met overmacht en een straatlengte voorsprong op de directe concurrentie. In het bekertoernooi versloegen de Amsterdammers PSV, Feyenoord én AZ voordat in de finale Vitesse verslagen werd. De Amsterdammers lijken daar geen genoegen mee te nemen, aangezien de ambities voor het aankomende seizoen al werden uitgestippeld. Een herhaling van de Nederlandse dubbel is opnieuw het doel, maar vooral verder bekeren in Europa – en dan vooral de Champions League – lijkt ook aankomend seizoen dé grote doelstelling te worden van de Amsterdammers. Om ook tot de laatste fase van een Europees eindtoernooi te komen, en dan bedoelen we niet een uitschakeling in de kwartfinale, ontbreekt er op dit moment nog één ingrediënt in de selectie van de Amsterdammers. En daar kan een oude bekende Ajax bij helpen. 

Ajax

De Amsterdammers lieten dit seizoen al merken dat het niet schrikt van het uitgeven van een hoog bedrag. Met Antony (maximaal 21 miljoen euro), Mohammed Kudus (negen miljoen euro) en Sébastien Haller (22,5 miljoen euro) gaf Ajax de afgelopen twee transferperiodes de nodige miljoenen uit. Daardoor heeft Ajax misschien wel de breedste selectie van het hele Nederlandse voetbal, maar valt er nog steeds iets te verbeteren binnen de al uitgebalanceerde spelersgroep van de Amsterdammers. 


Marc Overmars drukte de verwachtingen voor een supertransferzomer al wel de kop in. Volgens de Directeur Spelerszaken van de Amsterdammers hoeven de fans geen herhaling van vorige transferperiodes te verwachten. Ajax wil in eerste instantie de selectie zo goed mogelijk bij elkaar houden en wellicht weer wat basisspelers verleiden tot een langer verblijf in de Johan Cruijff ArenA. Desalniettemin moeten de uitspraken van Overmars nog steeds in perspectief worden geplaatst. Dat wil zeggen dat er op dit moment geen reden is om de portemonnee te trekken aankomende zomer, maar wanneer de transfermarkt op gang komt en de interesse in verschillende Ajacieden neemt toe, dan kan daar nog wel eens verandering in komen. 

Wanneer je naar de Ajax-selectie op dit moment kijkt, dan is de linksbuitenpositie van de Amsterdammers een zorgenkindje. Niet dat daar op dit moment geen speler staat die niet presteert: Dusan Tadic laat al een paar seizoenen zien dat hij een klasse apart is op de vleugel. Dat neemt echter wel een bijwerking met zich mee: doordat Tadic een vrijwel gegarandeerde basisplaats heeft, komt de ‘back-up’ voor die positie vrijwel niet in aanmerking voor een basisplek. In dat opzicht is de oplossing die de Amsterdammers deze winter kozen na het vertrek van Quincy Promes (het huren van Ousmane Idrissi, red.) een logische. Voor de lange termijn zal Ajax echter een andere oplossing moeten verzinnen. 

Bij de overgang van Idrissi werd er geen optie tot koop afgesproken. Het lijkt ook onwaarschijnlijk dat Ajax gaat proberen de Marokkaan definitief over te nemen van Sevilla; daarvoor komt de buitenspeler simpelweg te weinig in actie de afgelopen maanden. De eerste stap die Overmars zal zetten, is rondneuzen in de eigen jeugdopleiding. Spelers als Naci Ünüval kloppen al een tijdje op de deur en kunnen als back-up dienen als naast de eerste keuzes op de vleugels bijvoorbeeld ook David Neres niet beschikbaar is. 

David Neres

Sterker nog: het is nog maar de vraag of de toekomst van de Braziliaanse vleugelspeler in Amsterdam ligt. Neres heeft niet het beste seizoen als Ajacied achter de rug en verloor zijn basisplek als rechtsbuiten aan zomeraankoop Antony. In het verleden werd Neres onder andere in verband gebracht met een transfer naar China, Real Madrid en Borussia Dortmund. Of deze ploegen op dit moment wederom geïnteresseerd zijn om de Braziliaan, die als Ajacied debuteerde voor het nationale elftal, over te nemen is niet bekend. Wel lijkt het er wel op uit te draaien dat Neres zijn mogelijkheden gaat bekijken aankomende transferperiode. Een transfer is derhalve niet meteen uit te sluiten. 


Bij een vertrek van Neres komen er waarschijnlijk de nodige miljoenen vrij voor de Amsterdammers. Miljoenen die zij weer kunnen investeren in de spelersgroep. Als je naar de selectieopbouw kijkt, en dan vooral inzoomt op de buitenspelers, dan zijn er overwegend linkspoten in de selectie van de Amsterdammers. Als linksbuiten levert dat een probleem op: zo verlies je de mogelijkheid om van speelstijl te wisselen. Op het moment dat rechtspoot Idrissi Tadic vervangt, krijg je een andere dynamiek in het spel dan wanneer linkspoot Neres op diezelfde positie speelt. Idrissi zou dat in principe kunnen, maar heeft als huurspeler weinig krediet in Amsterdam en is puur gehaald als reserve in nood. 

Op het moment dat Neres vertrekt, heeft Ajax echter een speler van basiskwaliteit nodig om hem te vervangen. De afgelopen weken kwam de naam van Kamaldeen Sulemana meerdere keren naar voren. De 19-jarige aanvaller van FC Nordsjaelland was in de winterstop al een kandidaat om de overstap te maken, maar werd uiteindelijk niet gehaald omdat het talent een aanpassingsperiode nodig heeft om te wennen aan het hogere niveau waarop gespeeld wordt in Amsterdam. Ook bij een zomerse overgang van Sulemana is die aanpassingsperiode een onderdeel van het pakket, waardoor de Amsterdammers twee keer nadenken om een miljoenenbedrag neer te tellen. Helemaal wanneer je een speler met Eredivisie én internationale ervaring op kunt pikken. 

Steven Bergwijn

De afgelopen dagen werd Ajax in verband gebracht met Steven Berghuis (Feyenoord). Het is wellicht beter om de situatie van Steven Bergwijn bij Tottenham Hotspur verder te onderzoeken. De vleugelspeler is sinds zijn overstap van PSV naar de Premier League niet zeker van een basisplek en beleeft een wisselvallige eerste periode in Engeland. De twaalfvoudig international kwam dit seizoen in alle competities tot 33 optredens voor Tottenham, waar in hij niet tot scoren kwam maar wel zeven assists gaf. Manager José Mourinho had in zijn laatste weken als trainer van Tottenham Bergwijn niet nodig, maar onder diens vervanger Ryan Mason krijgt de Nederlander weer zijn minuutjes. 


Mocht daar volgend seizoen geen grote verandering in komen – lees: Bergwijn verdient een basisplaats onder de nieuwe trainer – dan kan een (tijdelijke) overstap interessant worden voor de twaalfvoudig Oranje-international. Bergwijn heeft een verleden bij Ajax – de buitenspeler speelde in de jeugd voor de Amsterdammers – en kent de cultuur van de club dus goed. Daarnaast heeft hij (inter)nationale ervaring, meer dan bewezen mee te kunnen op Eredivisie-niveau en zorgt de buitenspeler ervoor dat de keuzemogelijkheden van Ten Hag vergroot worden. Het enige vraagteken blijft de transfersom: Tottenham betaalde dertig miljoen euro om Bergwijn los te weken bij PSV en zal een groot deel van dat bedrag terug willen zien. Aangezien Overmars aangaf dat de Amsterdammers geen megabedragen neer gaan tellen deze zomer, lijkt dat een lastig verhaal te worden. Op het moment dat één van de buitenspelers van Ajax vertrekt, kan dit echter zomaar weer veranderen.

Ajax moet Bergwijn proberen te halen deze zomer

  • Ja, goede aanwinst
  • Nee, niet goed genoeg
  • Nee, er zijn betere opties
2947+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie