”Amsterdamse zelfingenomenheid’ verdwijnt uit Ajax’

Foto: ”Amsterdamse zelfingenomenheid’ verdwijnt uit Ajax’

Waar critici vrezen dat Ajax de komende jaren onverslaanbaar gaat worden in de Eredivisie, daar blijven de Amsterdammers nuchter. Volgens clubwatcher Freek Jansen is de ouderwetse arrogantie verdwenen bij de bepalende schakels binnen de club.

Jansen verwijst op de website van Voetbal International naar uitspraken van Ajax-supporter Peter R. de Vries vlak voor de bekerfinale: “Alles wat De Vries uitstraalde, was het Ajax van vervlogen tijden. Het Ajax van de nummer 1 op de stropdas. Het Ajax dat dacht dat de wereld bestond uit wat ze binnen de ring van Amsterdam beweerden. De arrogantie van dat het voetbal alleen in de hoofdstad op de juiste manier werd gespeeld.”

“Het Ajax dat jaar in jaar uit tekortkwam in Europa en de landstitel aan de concurrentie moest laten. (…) Er lopen, ook binnen de club, ongetwijfeld nog enkele mensen rond die deze eenzijdige gedachtegangen koesteren, maar zij hebben steeds minder te vertellen”, zo vervolgt de VI-journalist. “Het is een ondergeschoven argument voor de huidige machtspositie van Ajax. De club stootte, bewust en onbewust, de Amsterdamse zelfingenomenheid en tunnelvisie af en koos voor een brede blik, gecombineerd met een flinke dosis realiteitsbesef.”

Jansen prijst de aanpak van trainer Erik ten Hag. “Nu, drie jaar later, heeft hij met twee totaal verschillende elftallen de dubbel in Nederland behaald, en Ajax in Europa met succes vertegenwoordigd. En niet door te schreeuwen dat Ajax alles wel zal winnen, of zich laatdunkend over andere clubs uit te laten. Maar gewoon, door te presteren en tegelijkertijd met een open blik naar de wereld te kijken. De basis van een succesvol Ajax-tijdperk.”

Eens?

  • Ja
  • Nee
421+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie