Grote leegloop dreigt bij Feyenoord

Foto: Grote leegloop dreigt bij Feyenoord

Feyenoord gaat sportief niet heel lekker het afgelopen jaar. Financieel is het echter een nóg groter drama bij de Stadionclub. Feyenoord mist de inkomsten van de wedstrijddagen door de corona-maatregelen en had het al niet breed, waardoor de contracten van belangrijke krachten in het elftal van Advocaat (en volgend seizoen Slot) niet verlengd kunnen worden. Daardoor dreigt er een leegloop te ontstaan die de sportieve toekomst van de Rotterdammers in het geding brengt. 

Het is al tijden geen nieuws meer dat Feyenoord met financiële problemen kampt. De Rotterdammers werden in 2010 nog van een faillissement gered door de Vrienden van Feyenoord, een groep vermogende fans die garant stond voor zo’n dertig miljoen euro, maar nog steeds hebben de Rotterdammers het financiële gat met de rest van de traditionele top drie niet weten te dichten. In tegendeel: inmiddels heeft AZ door een aantal goede transferzomers een betere financiële positie weten klaar te spelen dan de concurrent uit Rotterdam-Zuid. De Alkmaarders toonden zich ook in de directe confrontaties een beter elftal dan de ploeg van Dick Advocaat. Na deze zomer zou dat sportieve gat met de rest van de Nederlandse top echter nóg groter kunnen zijn dan dat deze nu al is. 

Feyenoord, Marcos Senesi en Lutsharel Geertruida

Feyenoord probeerde de afgelopen weken een akkoord te bereiken met Marcos Senesi en Lutsharel Geertruida om hen langer binnenboord te houden. Voor Senesi bestaat er sinds vorige transferzomer al de nodige interesse. Feyenoord wil graag langer door met de linkspoot, die nog een contract tot de zomer van 2023 heeft in De Kuip. De onderhandelingen over contractverlening zijn naar verluidt al een tijdje bezig, maar de witte rook en de handtekening onder die nieuwe verbintenis laten nog op zich wachten. 


Datzelfde kan gezegd worden van de contractonderhandelingen met Geertruida. Het jeugdproduct van de Rotterdammers is dit seizoen definitief doorgebroken onder Dick Advocaat. Geertruida werd aan het begin van het seizoen nog als joker ingezet door de ervaren Feyenoord-trainer, maar heeft zich de afgelopen maanden als rechtsback definitief in het elftal van de Rotterdammers gespeeld. De sterke ontwikkeling van Geertruida leverde hem al een uitnodiging voor Jong Oranje op, waarmee de rechtsback naar het Europees kampioenschap onder 21 ging.
Net als in de gesprekken met Senesi hebben de onderhandelingen met Geertruida tot nu toe geen akkoord opgeleverd. In het geval van Geertruida is dat voor Feyenoord nog pijnlijker dan bij Senesi: de rechtsback ligt nog tot volgend jaar zomer vast in De Kuip en zal dus deze zomer verkocht moeten worden om, mits er definitief geen akkoord wordt bereikt over een nieuw contract, nog een transfersom aan diens ontwikkeling over te houden. 

Voor Senesi geldt er een andere situatie: de 23-jarige verdediger tekende bij aankomst in 2019 een vierjarig contract bij de Rotterdammers. Feyenoord wil Senesi graag langer vastleggen, maar de Argentijn heeft tot nu toe een te hoog eisenpakket voor de Rotterdammers. Senesi werd vorig seizoen al in verband gebracht met een transfer Napoli en aankomende zomer zouden ook clubs als Real Madrid en FC Barcelona hun kans schoon zien om een navraag te doen bij Senesi. Met een marktwaarde van 20 miljoen euro én een contract van twee jaar kan Senesi mogelijk een klapper opleveren voor de Rotterdammers. 

Steven Berghuis

Een speler die zéker voor een laag bedrag vertrekt, is Steven Berghuis. De 29-jarige aanvoerder van de Rotterdammers is al een paar jaar op zoek naar een club van Champions Leaugue-formaat. Ondanks een lage afkoopsom deze zomer (vijf miljoen euro, red.) meldden die clubs zich niet bij Feyenoord afgelopen zomer. Aankomende transferperiode is Berghuis naar verluidt voor vier miljoen euro op te halen, waardoor een kans op een zomers vertrek van de aanvoerder alleen maar toeneemt. 


Helemaal met een Europees kampioenschap op het programma, waar je op basis van Berghuis’ basisplaatsen in de afgelopen interlands kunt opmaken dat hij erbij is, zijn er straks voldoende momenten voor Berghuis om zich te laten zien aan clubs in de Europese topcompetities. Of dat ook zijn droomtransfer gaat opleveren, valt nog wel af te wachten. Wanneer deze uitblijft, dan kan het wel zijn dat Feyenoord en Berghuis de onderhandelingen over een nieuw contract gaan openen. Al kom je dan weer bij hetzelfde probleem als met de nieuwe verbintenissen van Senesi en Geertruida: het is maar de vraag hoeveel Feyenoord Berghuis kan (blijven) betalen en of dat bedrag interessant genoeg is voor de rechtsbuiten om zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis te zetten. 

Er lijkt echter één route die Feyenoord liever niet bewandelt: de weg naar de onderhandelingstafel met Ajax, PSV of AZ. De clausule in Berghuis’ contract zou alleen gelden voor buitenlandse clubs, waardoor Feyenoord bij een binnenlandse transfer zou kunnen vragen wat het wil. Zo zou de club bij interesse van Ajax in Berghuis hoger in de boom kunnen gaan zitten, al loop je dan wel het risico dat je Berghuis zo opnaait dat hij het laatste jaar van zijn contract uitdient en een jaar later transfervrij de overstap maakt naar een andere Nederlandse club. 

Orkun Kökçü

Deze week verscheen Orkun Kökçü enigszins verrassend ook in de buitenlandse media. De 20-jarige international van Turkije verlengde na zijn grote doorbraak vorig seizoen zijn contract nog tot de zomer van 2025, maar is niet aan zijn meest gelukkige seizoen bezig in Rotterdam-Zuid. Het jeugdproduct van Feyenoord heeft derhalve niet te klagen over belangstelling: naar verluidt zijn AC Milan en Fenerbahçe het meest concreet voor de talentvolle middenvelder. 


Technisch directeur Frank Arnesen zal zich echter wel achter de oren moeten krabben. Voor dat Kökçü zijn nieuwe contract tekende afgelopen zomer was Arsenal in de markt om de jonge technicus over te nemen. The Gunners zouden destijds twintig miljoen euro over hebben gehad om Kökçü los te weken. Dat is het dubbele van het bedrag dat er op dit moment gevraagd zou worden: door de financiële gevolgen van de coronacrisis heeft Feyenoord geld nodig en zou tien miljoen euro voldoende zijn om de talentvolle middenvelder te contracteren. 

Die prijs kan echter nog oplopen. Voor zover bekend staat er geen minimale afkoopsom in het contract van de middenvelder. Daardoor zou Feyenoord in principe kunnen vragen wat het wil, al moet de financiële situatie wel in het achterhoofd gehouden worden. Kökçü is op dit moment 12 miljoen euro waard en heeft nog een vierjarig contract in Rotterdam. Het zou simpelweg kapitaalvernietiging zijn om hem dan onder zijn geschatte marktwaarde te verkopen. In dat opzicht zit Kökçü in hetzelfde schuitje als teamgenoot Berghuis: op het Europees Kampioenschap zal de middenvelder, indien hij wil vertrekken, een transfer moeten klaarspelen. 

Feyenoord-leegloop

Het vertrek van Berghuis lijkt onvermijdelijk. Het zou daarnaast goed kunnen dat er ook nog andere spelers vertrekken uit De Kuip. De enige spelers die op dit moment miljoenen waard zijn op de transfermarkt, zijn ook de dragende krachten van de Rotterdammers. Wanneer één of meerdere van de bovengenoemde spelers verkocht (moeten) worden, kan je dat volledige bedrag niet investeren in de spelersgroep. Dat laat de financiële situatie op dit moment niet toe. Daardoor heb je wel een betere bankrekening door een positieve transferbalans, maar lever je op sportief vlak – en op financieel gebied op de lange termijn – een hoop in. 


Alleen een externe kapitaalinjectie lijkt een dergelijke Feyenoord-leegloop écht te kunnen voorkomen. Zonder die extra miljoenen zal Feyenoord sowieso afscheid moeten nemen van één of meerdere sleutelspelers. Daar hebben de Rotterdammers ook rekening mee gehouden: de focus lag de afgelopen transferzomer vooral op het versterken van de onder 21-ploeg. Die spelers zullen volgend jaar gewogen worden door trainer Arne Slot, die bewezen heeft wel raad te weten met een jeugdige selectie. Maar óók de nieuwe coach zal hopen dat hij nog een aantal pilaren overhoudt om zijn elftal omheen te bouwen.

Wie vertrekt er als eerste bij Feyenoord?

  • Steven Berghuis
  • Marcos Senesi
  • Lutsharel Geertruida
  • Orkün Kökçü
  • Allemaal niet
1950+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:30
1+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
11:15
16+
‘Ten Hag hengelt topverdediger binnen’
10:50
21+
Oranje-international droomt van terugkeer naar FC Groningen
10:30
12+
Cannavaro baalt van missen trainersklus: ‘Had het gratis gedaan’
10:15
47+
Mauro Jr. geniet van rol als publiekslieveling: ‘Dat is iets geweldigs’
10:00
233+
‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’
09:50
70+
Dries Mertens neemt pensioenbesluit
09:30
39+
Ajax Vrouwen gemotiveerd na CL-exit: ‘Moet niet eenmalig zijn’
09:15
93+
Feyenoord-talent ambitieus: ‘Nieuwe successen en prijzen behalen’
08:50
331+
Xavi Simons aangepakt na ‘zielige’ mediaboycot
08:30
33+
Bas Kuipers beging bijzondere carrièreswitch: ‘Het is echt magisch’
08:10
281+
‘Ajax geïnteresseerd in Villa-talent na Europese ontmoeting’
07:45
750+
Van ‘t Schip duidelijk over toekomst Ajax: ‘Dat moet hij beslissen’
07:27
297+
‘Nieuwe trainersklus Van Nistelrooij aanstaande’
07:20
756+
Koeman woest over EK-selectie: ‘Dit vind ik absurd’
23:46
77+
Henk Veerman ‘claimt’ aandeel in Oranje-succes: “Gaf hem wel wat tips mee”
23:23
94+
Oud-middenvelder Richard Knopper traint tegenwoordig profs in eigen academie
22:58
128+
Illuster Champions League-seizoen Ajax Vrouwen ten einde gebracht door Chelsea
22:30
0+
Kippenvel: Brobbey bezorgt jonge Ajax-fan de dag van zijn leven
22:07
461+
‘Oud-Ajacied draait de gevangenis in’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie