PSV vindt vervanger Malen in eigen selectie

Foto: PSV vindt vervanger Malen in eigen selectie

PSV moet in de strijd om de tweede plaats nog hard werken. De Eindhovenaren staan slechts een punt voor op achtervolger AZ en mogen in de laatste drie duels van het seizoen daarom geen onnodige punten meer laten liggen. Waar PSV het nog opneemt tegen Willem II (uit), PEC Zwolle (thuis) en FC Utrecht (uit), spelen de Alkmaarders tegen Fortuna Sittard (thuis), FC Groningen (uit) en Heracles Almelo (thuis). Hoewel cruciale wedstrijden eraan komen, moet het bestuur en de technische staf zich niet blindstaren op de korte termijn.

De Noord-Brabanders stelden zichzelf aan het begin van het seizoen als doel om tot het einde mee te doen voor het landskampioenschappen. Met het binnenhalen van hoofdtrainer Roger Schmidt en versterkingen als Mario Götze, Eran Zahavi en Philipp Max zette de vereniging deze ambitie naar buiten toe eveneens kracht bij, maar zij konden de torenhoge verwachtingen vooralsnog niet waarmaken. Drie wedstrijden voor het einde van de competitie is Ajax inmiddels zeker van het landskampioenschap en moet PSV zich nog druk maken op het mislopen van de Champions League.

Het Miljardenbal is juist belangrijk voor de Eindhovenaren. Het bestuur besloot in de zomer van 2020 om grote investeringen te doen in de spelersgroep en zette alles op alles om het Ajax moeilijk te maken. PSV nam daarbij in ogenschouw dat de vereniging volgend seizoen Champions League moest spelen om de miljoenentransfers enigszins te compenseren. Hoewel PSV achter de schermen druk bezig is om investeerders over te halen om de club te helpen, breken zonder voorronde Champions League onzekere maanden aan in Eindhoven.


Op het veld staat de laatste weken echter geen ploeg die vol overtuiging voor de tweede plaats gaat. Van de laatste vijf duels won de ploeg van Schmidt drie wedstrijden, verloor het eenmaal en speelde het eveneens een keer gelijk. Het gelijkspel dateert van zondag, toen de Nederlandse topclub het in het eigen stadion niet lukte om sc Heerenveen aan de kant te schuiven. Mede door slecht verdedigen van PSV lukte het de Friezen om twee doelpunten te maken en met een knap 2-2 gelijkspel weer de bus in te stappen. Tóch was er ook een lichtpuntje bij PSV te ontdekken.

Bevrijdende treffer

Yorbe Vertessen maakte tegen sc Heerenveen namelijk zijn eerste doelpunt voor de Eindhovenaren. PSV verlegde de bal naar de linkerkant van het speelveld, waar Max vrijstond om het spel te vervolgen. De Duitser kon ervoor kiezen om eerst zijn tegenstander te passeren, maar in plaats daarvan gaf hij de bal in een keer voor richting de eerste paal. Vertessen voelde zijn mogelijkheid aan en maakte eenzelfde loopactie. Hij hoefde vervolgens uitsluitend nog tegen de bal aan te lopen om Erwin Mulder te verrassen en de 1-1 op het scorebord te zetten.

De aanvaller was na de wedstrijd als een kind zo blij dat hij eindelijk zijn eerste doelpunt voor PSV achter zijn naam had staan. Vertessen moest mede door aanhoudende blessures geduld hebben om in vorm te raken, maar door zijn tomeloze inzet lukte het hem tegen sc Heerenveen alsnog om de bevrijdende treffer te maken. “Ik hoop dat deze goal een bevrijding zal zijn”, vertelde hij tegen PSV TV. “Ik weet dat ik daar in eerdere interviews al om gevraagd heb, maar ik hoop dat het nu zal loslopen. Ik hoop dat ik nu verder kan gaan met doelpunten scoren.”


Na ruim een uur spelen was Vertessen eveneens dichtbij het leveren van een belangrijke assist. Een prachtige steekpass van Noni Madueke bereikte Vertessen die zijn tegenstander op een sluwe wijze passeerde en de bal voor wilde geven op de inlopende medespelers. Daar zaten echter ook veel spelers van sc Heerenveen tussen. Per toeval belandde de bal daardoor in de handen van Mulder, maar de snelheid, souplesse en doelgerichtheid van Vertessen was in de wedstrijd tegen sc Heerenveen overduidelijk aanwezig.  

Vertrekkende Malen

Hoewel PSV de komende weken bovenal met zijn hoofd bij het bereiken van de voorronde van de Champions League zit, moet de club intern alvast doorschakelen richting volgend seizoen. Met het Europees kampioenschap van komende zomer in aantocht zullen de spelers weinig bij de club aanwezig zijn en moet de club alvast nadenken over de selectie die volgend seizoen weer in de buurt van het team van Ajax moet komen. Daarbij hoort eveneens dat de club alvast voorsorteert op smaakmakers die Nederland mogelijk verlaten.

Donyell Malen is een van de spelers. De Oranje-international laat al het gehele seizoen zien welke kwaliteiten hij in huis heeft. Zijn tienerperiode bij Arsenal liet hem in het verleden al ruiken aan Europese grootmachten en voor zo’n kans lijkt de Nederlander komende zomer opnieuw te gaan. Onder meer Borussia Dortmund toonde de laatste maanden al interesse in Malen en, mocht hij een basisplaats op het EK bemachtigen en in zijn wedstrijden goed voor de dag komen, dan lijken daar een hoop geïnteresseerde clubs bij te komen. 

De media is daarom de laatste maanden druk aan het speculeren wie PSV moet halen om de plek van Malen na de zomer in te nemen. De pijlsnelle aanvaller scoorde dit seizoen zeventien doelpunten in 30 wedstrijden. Bovendien was hij dit voetbaljaar goed voor zeven assists. De centrumspits was bovenal belangrijk op essentiële momenten, zoals de uitwedstrijd tegen Ajax. Bij een vertrek van Malen levert PSV daarom de nodige kwaliteiten in, maar de vraag is of PSV er verstandig aan doet om een directe vervanger terug te halen.

Mogelijkheden Vertessen



Vertessen moet het dit seizoen opboksen tegen veel concurrenten. Hoewel hij tegen sc Heerenveen pas zijn eerste doelpunt voor PSV maakte, liet hij dit jaar al veelvuldig zien over veel dreiging te beschikken. In de thuiswedstrijd tegen Ajax maakte hij zelfs een doelpunt, maar keurde de arbitrage de treffer later af. De Belg lijkt daarom alles in huis te hebben om als frisse aanvaller komend seizoen zijn bijdrage te leveren aan de prestaties van PSV, al is het de vraag of Schmidt hem deze kans dan biedt.


Een Nederlandse topclubs zit elk seizoen op een groot spanningsveld. Waar een vereniging enerzijds wil zorgen dat jeugdspelers een kans krijgen in het eerste team en na een paar seizoenen voldoende geld waard zijn voor een miljoenentransfer, moet de club aan het einde van de competitie ook op een hoge positie op de ranglijst staan. Wanneer PSV ervoor kiest om Vertessen een kans te bieden in het eerste elftal, dan zal hij wellicht nog niet op de productie van Malen zitten. Op lange termijn heeft hij echter wél de potentie om hiernaartoe te groeien.

De 20-jarige Vertessen lijkt komende zomer klaar om zichzelf aan de technische staf van PSV te bewijzen. Mocht de club daarvoor open staan en Vertessen een serieuze kans krijgen in de voorbereiding, dan kan het hem zomaar lukken om naast Zahavi de vaste aanvaller van PSV te zijn. Anders moet Vertessen genoegen nemen met een nieuw seizoen op de reservebank, wat zijn ontwikkeling bepaald niet goed zal doen. Daarnaast heeft PSV met de miljoenen van Malen dan financieel net wat meer lucht richting de toekomst.

Is Yorbe Vertessen goed genoeg voor het basisteam?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
  • Ik twijfel
691+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

07:40
418+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
1750+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
709+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
131+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
47+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
93+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
602+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
145+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
514+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
500+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
430+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
43+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
150+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
37+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
486+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
111+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
663+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
352+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
16+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie