Stunttransfer Ajax kwestie van tijd

Foto: Stunttransfer Ajax kwestie van tijd

Donny van de Beek stapte aan het begin van dit seizoen over van Ajax naar Manchester United. De Engelsen betaalden veertig miljoen euro om de Ajacied los te weken. Ondanks die hoge transfersom lijkt Ole Gunnar Solskjaer toch een voorkeur voor andere spelers te hebben. Daardoor kwam Ajax opnieuw in beeld deze week. Voor een stuntovergang is het echter nóg te vroeg. 

Ajax zwaaide Donny van de Beek uit naar Manchester United met een paginagrote advertentie in het stadsdagblad van Manchester. Algemeen directeur Edwin van der Sar hoopte dat zijn voormalig werkgever op de juiste manier met Van de Beek om zou gaan, zodat de 24-jarige Nederlander zijn talent verder kon ontwikkelen bij één van de grootste voetbalclubs op deze aardkloot. En ja: de torenhoge transfersom die Manchester United op tafel legde om Van de Beek los te weken uit Amsterdam, beloofde veel goeds. Clubs tellen in corona-tijd niet zomaar veertig miljoen euro neer voor een reservespeler. En het gekke is: dat hebben ze met Van de Beek ook niet gedaan. 

Donny van de Beek en Manchester United

Van de Beek kwam in zijn eerste seizoen tot nu toe tot 32 optredens voor Manchester United. De Nederlands international maakte zijn opwachting in de Premier League (16 keer), Champions League (6 keer), FA Cup (4 keer), EFL Cup (4 keer) én speelde ook nog twee wedstrijden mee in de Europa League. Vanuit dat perspectief kun je niet spreken van een seizoen waar de kansen minimaal zijn voor de blonde middenvelder, al komt hij met een gemiddelde van 32 minuten per wedstrijd ook niet in aanspraak als één van de belangrijke krachten achter het nieuwe succes van United. 


Vanaf het begin was er op Old Trafford was er onduidelijkheid over de beste positie van de Nederlander. Bij Ajax speelde Van de Beek over het algemeen als aanvallende middenvelder, maar wist hij ook als controleur in de as een meerwaarde te zijn voor het team van Erik ten Hag. Het was daarom vanaf het eerste moment vooral de vraag voor welke positie Van de Beek werd aangetrokken door Manchester United. 

Dat leek in eerste instantie voor het centrale middenveld te zijn. Manchester United had in Bruno Fernandes al een aanvallende middenvelder van wereldklasse in de gelederen, maar een linie daar achter waren de offensieve prikkels ver te zoeken. Met spelers als Fred, Scott McTominay en Nemanja Matic heb je defensieve zekerheid, maar is het ook een stuk lastiger om offensief ook je mannetje te staan. Na een paar wedstrijden met Van de Beek op het centrale middenveld, oordeelde Solskjaer echter dat er een andere formule nodig was op het middenrif. In plaats van één defensieve middenvelder koos de Noorse manager voor een blok van twee ‘brekers’ in de as. Daardoor gaf Manchester United minder doelpunten weg, won het gemakkelijker haar wedstrijden en nestelde de ploeg zich voor het eerst sinds jaren weer in de top van de Premier League. 

Van de Beek zit dus (nog steeds) meer op de bank dan dat hem lief is. Een vertrek is voor United echter onbespreekbaar op dit moment. Dat is ook niet heel gek: de Engelsen kochten Van de Beek voor tientallen miljoenen, de Nederlander is net gewend aan het spel in Engeland en dan zou je hem alweer wegsturen voordat hij écht een impact kan hebben. Dat wil echter niet zeggen dat dit de komende maanden niet kan veranderen. 

Paul Pogba en Bruno Fernandes

Paul Pogba heeft een groot deel van Donny’s toekomst in zijn handen. De Franse superster heeft nog een doorlopend contract tot de zomer van 2022. Daardoor staan zowel de middenvelder als Manchester United voor een keuzemoment: gaan de partijen met elkaar door of probeert United aankomende zomer nog een transfersom voor de Fransman te toucheren? Voor manager Solskjaer is in ieder geval duidelijk wat er moet gebeuren: volgens hem moet de club er alles aan doen om Pogba langer aan zich te binden. Het is wel de vraag of de Fransman daar ook trek in heeft. 


Pogba zou zich door de betere prestaties van United dit seizoen al beter voelen op Old Trafford. De sluimerende interesse van teams als Paris Saint-Germain, FC Barcelona en Real Madrid zorgen echter altijd voor ruis op de Manchester-lijn. Mocht Pogba alsnog vertrekken bij de ploeg van Van de Beek, dan kan dat in ieder geval mogelijkheden bieden voor de Nederlander. Pogba dient nu als een soort lijn tussen de United-linies en dat is een rol die de Oranje-international ook kan bekleden. Daardoor speelt hij als loper meer in dienst van Fernandes, maar hoeft hij zich niet alleen maar bezig te houden met het bewaren van de balans in het elftal. 

Als Pogba de wens van Solskjaer in vervulling laat gaan en bijtekent op Old Trafford, dan worden speelminuten ook volgend seizoen een lastig verhaal voor Van de Beek. Fernandes lijkt de eerste speler te zijn die Solskjaer op zijn wedstrijdformulier zet en mocht Pogba verlengen en zichzelf committeren aan United, dan zal Pogba ook niet snel verdwijnen uit het basiselftal van Manchester United. 

Ajax

Omdat Manchester United volgend seizoen weer op meerdere vlakken om de prijzen te spelen, zal Van de Beek ook volgend seizoen deel uitmaken van de selectie van United. De clubleiding liet al weten dat een vertrek van de Nederlandse middenvelder onbespreekbaar is. Sterker nog: dat blijft de situatie zo lang er geen grote mutaties in de selectie van United plaatsvinden. 


 Dan moet je niet alleen denken aan het verkopen van Pogba of zelfs Fernandes. Het zou ook zomaar kunnen dat Manchester United aankomende zomer de transfermarkt op gaat om een nieuwe middenvelder aan de selectie toe te voegen. Op dit moment lijkt de focus meer te liggen op het aantrekken van een nieuwe centrale verdediger. Als er een buitenkansje zich voordoet, is Manchester United echter ook niet de club om deze onbenut te laten. 

Wanneer United zich op bovenstaande manier op de transfermarkt beweegt, zal het een kwestie van tijd zijn voordat de Ajax-terugkeer van Van de Beek officieel is. Zonder inkomende of uitgaande transfers op het middenveld van Manchester United ziet het er niet naar uit dat Van de Beek volgend seizoen met een ander shirt om zijn schouders speelt dan het rood van United. Vaker dan dit seizoen zal hij dan niet spelen. Het enige waar Van de Beek dan op kan hopen, is meer minuten. Anders lijkt een transferverzoek de enige optie om nog tot échte speeltijd te komen.

Waar speelt Van de Beek volgend seizoen?

  • Manchester United
  • Ajax
  • Andere club
2563+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie