Ajax is droombestemming van Berghuis

Foto: Ajax is droombestemming van Berghuis

Steven Berghuis is ogenschijnlijk bezig aan zijn laatste maanden als speler van Feyenoord. De aanvoerder van de Rotterdammers heeft een ontsnappingsclausule van vier miljoen euro in zijn contract staan, waardoor hij deze zomer voor een ‘prikkie’ op te halen is. De geïnteresseerde clubs blijven voorlopig echter uit, waardoor een saillante overgang naar Ajax werd geopperd. En dat is nog niet een zo’n slecht idee… 

Steven Berghuis speelt inmiddels al een aantal jaar voor Feyenoord. De rechtsbuiten kwam als huurling van Watford bij de club en werd na een (kampioens)jaar definitief overgenomen van destijds Premier League-club. Het was voor de buitenspeler destijds een geluk en een ongeluk op hetzelfde moment. Voor het eerst in zijn carrière stond Berghuis onder contract bij een traditionele topclub in Nederland, maar het betekende ook dat zijn buitenlandse avontuur definitief mislukt was. Vandaar dat bijna vier jaar na dato, op het moment dat Berghuis zijn laatste contractjaar als Feyenoorder ingaat, de buitenlandse wens van Berghuis eigenlijk nog steeds in vervulling moet gaan. 

Steven Berghuis en Feyenoord

Dit seizoen blijkt maar weer eens dat Berghuis en Feyenoord een haat-liefde-verhouding hebben. De 29-jarige buitenspeler is qua rendement veruit de belangrijkste schakel in het team van Dick Advocaat, maar op hetzelfde moment lijkt de aanvoerder ook voor de meeste onrust te zorgen. In de Eredivisie was Berghuis dit seizoen al goed voor zeventien doelpunten en dertien assists, waarmee hij in 29 wedstrijden een aandeel in 30 Eredivisie-treffers had voor zijn club. Voor elke andere speler met die statistieken in de Nederlandse top zouden de clubs in de rij staan, maar voor Berghuis meldden die clubs zich (nog) niet. 


Dat kan met het haat-gedeelte van Berghuis’ verhouding met Feyenoord te maken hebben. Ondanks zijn gruwelijke rendement dit seizoen, staat Berghuis om andere redenen vaak ter discussie. De buitenspeler is de grillen die bij zijn positie lijken te horen, nooit verloren. Het systeem waarin Advocaat Feyenoord laat voetballen, is derhalve wel afgesteld op de creatieve impulsen van de 29-jarige linkspoot. Daardoor kwam het dit seizoen meer dan eens voor dat op het moment dat Berghuis een slechte dag had, ook Feyenoord door de ondergrens zakte. 

En ja: dat een buitenspeler een aantal mindere wedstrijden speelt in een seizoen is niet meer dan logisch. Op het moment dat Berghuis geen grillige buitenspeler was, had hij waarschijnlijk de afgelopen seizoenen bij een Europese topclub gespeeld in plaats van in De Kuip. Het is vooral de manier hoe Berghuis met deze tegenslagen omgaat, die clubs aan het denken zet. De rode kaart van de aanvoerder van Feyenoord in het competitieduel met Vitesse, misschien wel de belangrijkste wedstrijd voor de Rotterdammers dit seizoen, zorgt ervoor dat zijn naam niet verdwijnt in de juiste scoutingsboekjes. 

Droomtransfer Berghuis

Van alle geruchten de afgelopen jaren was Berghuis over één club positief: AS Roma. De Romeinen wilden Berghuis tegen het einde van de vorige zomerse transferperiode aantrekken, maar door onbekende redenen kwam een overgang destijds niet van de grond. Ook na het sluiten van de transfermarkt sijpelde de interesse door, maar de Italianen waren blijkbaar niet dermate overtuigd om in de winterstop toe te slaan. Dat in die transferperiode de ontsnappingsclausule van Berghuis niet geldig was en de Rotterdammers een (veel) hogere transfersom konden vragen, zou daar een oorzaak van kunnen zijn. 


Vorige zomer moest een club naar verluidt tussen de acht en de vijf miljoen euro neertellen om Berghuis los te weken. Aankomende transferperiode staat dat bedrag volgens verschillende geruchten op vier miljoen euro. Op het moment dat dit gaat om een contractueel vastgelegde afkoopsom, dan kan Feyenoord flink bedrogen worden door een competitiegenoot. Helemaal op het moment dat deze zomer óók de clubs uitblijven. 

Al lijkt dat laatste eerder een uitzondering dan een regel in de situatie waarin Berghuis zich bevindt. De 29-jarige aanvaller heeft op sportief vlak persoonlijk een topjaar, mocht zich de afgelopen interlands ook basisspeler van het Nederlands elftal noemen en zal naar alle waarschijnlijkheid ook op het Europees Kampioenschap, dat deze zomer gespeeld wordt, voldoende minuten krijgen van bondscoach Frank de Boer. Daarmee krijgt Berghuis nog genoeg momenten om zichzelf in de spotlight te spelen én heeft de buitenspeler de kans om zich in een beter elftal op dezelfde manier te onderscheiden zoals hij bij Feyenoord deed de afgelopen jaren. 

De tijd om deze transfer af te dwingen, begint nu toch wel echt te dringen voor Berghuis. Tot nu toe vult een oorverdovende stilte het toekomstperspectief van de rechtsbuiten. Zelf laat de aanvaller ook niet veel los over zijn toekomst en richt hij zich op de prestaties bij Feyenoord. Geen bericht is in dezen niet altijd slecht bericht. Helemaal als je het vanuit Feyenoords perspectief bekijkt. 

Ajax-transfer

De Feyenoord-bom zou pas echt barsten op het moment dat Berghuis geen buitenlandse, maar een binnenlandse transfer maakt. Hoewel de ontsnappingsclausule niet geldt voor binnenlandse transfers, en Feyenoord dus zo veel kan vragen als het wil, is er nog altijd een kans dat ook Ajax en/of PSV zich gaan melden voor de 29-jarige buitenspeler. De Eindhovenaren waren al dicht bij de komst van Berghuis: destijds trainer Mark van Bommel was zeer gecharmeerd van de rechtsbuiten en wilde hem naar PSV halen, maar tot een overgang kwam het destijds niet. 


Ajax werd destijds nog niet genoemd, maar in de podcast van De Telegraaf gooide Mike Verweij een balletje op om Berghuis naar de Johan Cruijff ArenA te halen. Dat leverde gepikeerde reacties uit zowel Amsterdam als Rotterdam op, maar de achterliggende gedachten is zo gek nog niet. Ajax heeft met Antony en David Neres twee dezelfde type spelers op de rechterflank en Berghuis zou daar een welkome afwisseling voor zijn. Enige voorwaarde voor een mogelijke overgang is wel dat Neres aankomende zomer ook een transfer maakt.
Waar Neres en Antony aan de krijtlijn kleven, zorgt Berghuis er met zijn bewegelijkheid voor dat er op die positie ruimte wordt gemaakt voor de opkomende rechtsback én duikt hij in de gaten die er vallen tussen de aanvallende middenvelder en de spits van Ajax. Op dit moment blijven die ruimtes onbenut en zorgt het ervoor dat Ajax zich zo nu en dan met grote moeite door een defensie weet te combineren. In dat opzicht kun je zelfs stellen dat Berghuis de ideale Ajax-aanwinst is voor aankomende zomer. En als je de clubs op een rij zet waarmee Berghuis in verband is gebracht, dan is Ajax ook Berghuis’ droomclub. Al lijkt er eerder een contractverlening bij Feyenoord in te zitten voordat Berghuis zijn handtekening onder een Ajax-contract zet.

Waar speelt Berghuis volgend seizoen?

  • Bij Feyenoord
  • Bij Ajax
  • Bij PSV
  • In het buitenland
4116+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:30
13+
Guardiola in zijn nopjes met ‘geweldig nieuws’ voor Real-clash
16:10
13+
Tuchel verklapt speelkansen De Ligt en Mazraoui in CL-kraker
15:50
38+
‘Man United schrikt zich rot van vraagprijs oud-PSV’er’
15:31
72+
‘Oranje-international vernachelt carrière door verkeerde keuzes’
15:14
48+
Werder Bremen zet middenvelder uit selectie na weigeren reserverol
15:11
42+
‘Eredivisionist bemoeit zich met strijd om Kruys’
14:58
87+
FOTO: Ajacied Brobbey met ontbloot torso op cover Men’s Health
14:44
105+
Kieft hekelt Ajax-soap: “Dan ben je heel ver afgezakt”
14:43
88+
Klassieker laatste horde naar bekerfinale
14:41
121+
Eerste oefenwedstrijden Feyenoord bekend
14:30
9+
Oud-international nu manager van Rico Verhoeven | SN Meet Orlando Engelaar
14:19
426+
‘Ajax wil aanval versterken met oude bekende’
14:02
63+
Bizarre anekdote Jans na bekerfinale 2014: ‘Iedereen in paniek’
13:49
0+
Tragisch: kinderen PEC Zwolle-speler Lam hebben zeldzame ziekte
13:34
221+
Talpa onthult: deze twee heren vervangen Johan Derksen
13:21
160+
Derksen schrikt van uiterlijk Hélène: “Wat is er met haar aan de hand?”
13:04
81+
VI-mannen wijzen naar ‘de grote dildo’ na sneer Mark Rutte
12:47
309+
Robin van Persie naar andere Eredivisie-club dan Heerenveen?
12:32
219+
Kieft hekelt ‘slijmerig gedrag’ Kuijt en Janssen
12:17
499+
Fans Twente woest na Ajax-uit: ‘Dit nog nooit meegemaakt’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie