Ajax en PSV staan voor stevige transferstrijd

Foto: Ajax en PSV staan voor stevige transferstrijd

Ajax en PSV waren lang verwikkeld in een strijd om de eerste plek in de Eredivisie. De aardsrivalen komen elkaar in de zomerstop mogelijk opnieuw tegen: zowel de Amsterdammers als de Eindhovenaren hebben hun zinnen gezet op de komst van Joey Veerman van sc Heerenveen, terwijl de 22-jarige middenvelder ook opties in het buitenland heeft. 

Het mag eigenlijk geen verrassing zijn dat Ajax en PSV Joey Veerman op de korrel hebben. De topclubs zien de 22-jarige Volendammer al meer dan een jaar lang uitblinken op het middenveld van sc Heerenveen. Waar de middenvelder vorige zomer al in de belangstelling stond van de Eredivisie-top, bleef Veerman zijn werkgever in de voorbereiding van dit seizoen trouw. Het is echter wel de vraag of hij dat deze zomer weer kan doen. Zijn prestaties op het veld zijn niet minder geworden, en dat kan ook gesteld worden voor de belangstelling voor de diensten van de 22-jarige middenvelder. 

Joey Veerman, Ajax en PSV

Ajax en PSV waren afgelopen zomer samen met Feyenoord de enige geĆÆnteresseerde clubs in Veerman. Daar lijkt deze zomer echter verandering in te komen. De naam van Veerman is inmiddels ook in het buitenland geland en het Italiaanse Sampdoria zou wel brood zien in de komst van de creatieve middenvelder. Op het moment dat je naar het carriĆØreverloop van de 22-jarige Nederlander kijkt, ligt het echter niet in de lijn der verwachting dat een overstap naar een middenmoter in het buitenland in het stappenplan van Veerman past. 

De middenvelder begon zijn loopbaan in het shirt van de club uit zijn geboorteplaats. In Het Andere Oranje wist Veerman in zijn eerste seizoenen als speler van FC Volendam de schijnwerpers op zich te richten. Desalniettemin duurde het nog wel een paar seizoenen voordat een Eredivisie-club de gok aandurfde met de middenvelder. In de zomer van 2019 telde sc Heerenveen ruim een half miljoen euro neer om de creatieveling naar Friesland te halen. Dat bleek een halfjaar later al een gouden investering te zijn. Op het moment dat Veerman bij Heerenveen tekende, was zijn marktwaarde een half miljoen euro. Veerman lukte het al snel om een basisplek te veroveren bij de Friezen en introduceerde daarmee zijn speelstijl aan het hele land. In de winterstop van zijn eerste seizoen bij Heerenveen was zijn marktwaarde al verdubbelt (1,25 miljoen euro) en tegen de tijd dat Veerman het eerste seizoen in als Heerenveen-speler voltooide, stond deze al op vijf miljoen euro. 

Zijn stormachtige ontwikkeling leidde afgelopen zomer dus ook al tot transfergeruchten. Deze kwamen bij Ajax uit, maar uiteindelijk bleek Feyenoord nog het meest concreet te zijn voor de middenvelder van Heerenveen. Het kostenplaatje dat een transfer met zich meebracht, zette uiteindelijk een streep door de transfer van Veerman naar Feyenoord. In plaats van Veerman koos Feyenoord destijds voor miljoenen euroā€™s minder kostende Mark Diemers van Fortuna Sittard. Veermans marktwaarde staat inmiddels op zeven miljoen euro, waardoor hij ook deze zomer onbetaalbaar lijkt voor de Rotterdammers. Dat geldt echter niet voor hun concurrenten uit Eindhoven en Amsterdam. 

Toptransfer Veerman

Een transfer naar de vaderlandse top zou voor Veerman de meest logische vervolgstap zijn. Volgens diverse Nederlandse media kan het daar deze zomer ook van komen. Het grootste struikelblok zal echter wel de transfersom zijn. Veerman is geen goedkope klant: de middenvelder heeft nog een doorlopend contract tot de zomer van 2024, heeft opnieuw een sterk seizoen gedraaid en zal daardoor meer kosten dan de zeven miljoen euro aan marktwaarde die hij vertegenwoordigt. Naar verluidt zou sc Heerenveen zoā€™n twaalf miljoen euro verlangen voor diens spelmaker. Ajax kan miljoenen bijschrijven doordat het volgend seizoen weer meedoet aan de groepsfase van de Champions League en zou dus een (hoge) transfersom kunnen betalen. De Amsterdammers werden de afgelopen weken door de blessure van Blind met de neus op het feit gedrukt dat zonder de inbreng van de linkspoot het creatieve vermogen in de as van de defensie / middenveld ver te zoeken is. Veerman bewijst dit seizoen opnieuw dat creativiteit zijn middelste naam is, waardoor de simpele optelsom naar een type Veerman gemaakt is. 

PSV vindt volgens het Eindhovens Dagblad de vraagprijs van Heerenveen op dit moment nog te gortig. De Eindhovenaren speelden dit seizoen (als de mogelijkheid er was) met het duo Pablo Rosario en Ibrahim SangarĆ© op het middenveld. Sinds de noodgreep om Boscagli op die positie neer te zetten, lijkt Schmidt overtuigd te zijn dat er ook een voetballende nummer zes op het veld moet staan bij PSV. Veerman lijkt hiervoor echter niet de eerste keuze van PSV: Davy Prƶpper heeft meer ervaring Ć©n de Brighton-speler zou op dit moment ook miljoenen goedkoper zijn dan de middenvelder van sc Heerenveen. 

Mogelijkheden Veerman

Naar verluidt heeft Veerman een voorkeur voor een binnenlandse transfer. De twee ploegen waar hij sowieso zou spelen ā€“ AZ en Feyenoord ā€“ hebben op dit moment de financiĆ«le middelen niet om Veerman vast te leggen, waardoor Ajax en PSV als realistische opties overblijven. Wanneer je de statistieken van Veerman vergelijkt met de centrale basismiddenvelders van Ajax en PSV (Gravenberch, Ɓlvarez, Rosario en SangarĆ©, red.) dan komt al snel naar voren waarom deze topclubs zo geĆÆnteresseerd in Veerman zijn. 

Vooral het creatieve verschil met SangarƩ en Rosario is groot. Veerman is in zijn eentje goed voor meer assists, gecreƫerde kansen Ʃn succesvolle dribbels dan de twee middenvelders van PSV bij elkaar. Dat kan komen door de instructies van de trainer, maar het heeft natuurlijk ook te maken met de verschillende speelstijlen van deze voetballers. Wel moet hierbij ƩƩn kanttekening bij geplaatst worden: SangarƩ en Rosario zijn op hun beurt samen weer goed voor minder balverlies dan Veerman in zijn eentje. Hetzelfde geldt voor de belangrijkste taken van een defensieve middenvelder (intercepties, balveroveringen en opruimingen). Daar kan dus zonder twijfel een complementair middenveld uitrollen.Op het middenveld van Ajax neigt Veerman logischerwijs meer richting Gravenberch dan Ɓlvarez, die qua statistieken weer veel weg heeft van de prestaties van SangarĆ© en Rosario. De belangrijkste verschillen tussen Gravenberch en Veerman zitten in twee zaken. Allereerst verstuurt Gravenberch per negentig minuten 40% meer passes (76) dan Veerman (54). Het opvallende hieraan is dat Veerman mĆ©Ć©r assists en gecreĆ«erde kansen heeft dan Gravenberch per negentig minuten voetbal. Dat wil zeggen dat Veerman met minder passes mĆ©Ć©r impact heeft en deze impact ook zal groeien op het moment dat hij meer passes verstuurt Ć©n betere teamgenoten heeft. Die passes nemen echter ook een risico met zich mee: Veerman zorgt van het vijftal veruit voor het meeste balverlies per negentig minuten. 

Transfertitanenstrijd 

Mochten PSV en Ajax deze zomer allebei voor Veerman gaan, dan barst er een transfertitanenstrijd los in het Nederlandse voetbal. Veerman past met zijn speelstijl misschien beter in het team en de filosofie van Ajax, maar heeft op dat moment wel concurrentie van Ć©Ć©n van de grootste talenten op de Nederlandse velden (Gravenberch, red.). 

Bij PSV voegt Veerman in die zin veel meer toe dan bij de Amsterdammers: op het middenveld van de Eindhovenaren is Veerman de enige speler met zijn kwaliteitenpalet ā€“ mits Schmidt Boscagli als centrale verdediger blijft zien. Daardoor heeft hij een (veel) betere concurrentiepositie, maar ook een probleem op het moment dat de theorie van Schmidt niet goed uit blijkt te pakken en de PSV-defensie zonder Rosario of SangarĆ© een gatenkaas blijkt te zijn.

POLL: Waar speelt Veerman volgend seizoen?

'; document.write(syncBlock); }
-->

Vandaag 13 Juni 2021

  • teaser
  • compact
<strong>OekraĆÆne slijpt Oranje-messen door Frank de Boer</strong>

OekraĆÆne slijpt Oranje-messen door Frank de Boer

Het wil nog weleens voorkomen dat trainers een A4ā€™tje met uitspraken van de tegenstander ophangen ...

285
<strong>Soms is voetbal het mooist als de bal niet kan rollen </strong>

Soms is voetbal het mooist als de bal niet kan rollen

De voetbalwereld beleefde zaterdagavond een paar bange uren. Kijkers van het duel tussen Denemarken ...

0
Oranje wuift kritiek weg met sterke EK-start

Oranje wuift kritiek weg met sterke EK-start

Het Nederlands elftal heeft een uitstekende start op het EK voetbal gerealiseerd. In de eigen Johan ...

38
'Oranje-international verdient transfer bij EK-start'

'Oranje-international verdient transfer bij EK-start'

Het Nederlandse volk is niet altijd even gecharmeerd van Denzel Dumfries, maar zowel bij de 1-0 als ...

37
Transferexpert onthult 'nieuwe club Van Hooijdonk'

Transferexpert onthult 'nieuwe club Van Hooijdonk'

Johan Derksen onthulde vrijdagavond dat Sydney van Hooijdonk naar de Italiaanse Serie A verhuist. De ...

18
Goed nieuws uit Belgiƫ: "Ziet er echt goed uit"

Goed nieuws uit Belgiƫ: "Ziet er echt goed uit"

Belgiƫ is met een 3-0 overwinning op Rusland uitstekend begonnen aan het EK. Een mooie opsteker ...

19
'Voormalig Oranje-sterren maakten noodlanding'

'Voormalig Oranje-sterren maakten noodlanding'

Presentator Frank Evenblij is onlangs samen met oud-internationals Dirk Kuyt, Wesley Sneijder, Mark ...

44
Wijnaldum breekt de ban in boeiende EK-pot (šŸŽ„)

Wijnaldum breekt de ban in boeiende EK-pot (šŸŽ„)

Georginio Wijnaldum heeft het eerste EK-doelpunt van Oranje gemaakt. De middenvelder, die volgend ...

12
Mulder denkt aan Oranje-sanctie: "Opgelegd door de KNVB"

Mulder denkt aan Oranje-sanctie: "Opgelegd door de KNVB"

Youri Mulder zet grote vraagtekens bij het selectiebeleid van bondscoach Frank de Boer. Vooral het ...

84
Advocaat wijst naar De Boer: "Heel knap"

Advocaat wijst naar De Boer: "Heel knap"

Frank de Boer heeft 'gewoon' gekozen voor het 5-3-2 systeem. Dick Advocaat had zelf Ryan Gravenberch ...

106
Krediet Oranje-speler is nu al op: "Spek en bonen"

Krediet Oranje-speler is nu al op: "Spek en bonen"

Nederland schreeuwde maandenlang om een kans voor Wout Weghorst in Oranje, maar na twee ...

226
"Als je goed bent, dan maakt leeftijd niet uit"

"Als je goed bent, dan maakt leeftijd niet uit"

Jurriƫn Timber maakt een stormachtige ontwikkeling door. Begin dit jaar speelde de verdediger nog ...

20
'Tobiasen terug bij oude Eredivisie-liefde'

'Tobiasen terug bij oude Eredivisie-liefde'

Ole Tobiasen is volgend seizoen mogelijk actief als assistent-trainer. De 46-jarige Deen werd ...

97
"Marko laat zich door niemand de les lezen"

"Marko laat zich door niemand de les lezen"

Theo Janssen is niet verrast door de reactie van Marko Arnautovic na zijn EK-treffer tegen ...

60
De Boer over Eriksen: "Iedereen was in shock"

De Boer over Eriksen: "Iedereen was in shock"

Bondscoach Frank de Boer heeft de focus op de EK-wedstrijd tegen OekraĆÆne gericht, maar ...

35
De Boer verduidelijkt: "Hij maakt een betere indruk"

De Boer verduidelijkt: "Hij maakt een betere indruk"

Het Nederlands elftal begint met Ć©Ć©n wijziging aan de eerste EK-wedstrijd tegen OekraĆÆne. ...

47
'AZ-smaakmaker gaat alsnog naar het EK'

'AZ-smaakmaker gaat alsnog naar het EK'

Jesper Karlsson lijkt alsnog deel te nemen aan het EK. De 22-jarige aanvaller van AZ viel buiten de ...

52

Gisteren 12 Juni 2021

'Je laat De Boer met een gerust hart op je cavia's passen'

'Je laat De Boer met een gerust hart op je cavia's passen'

Frank de Boer krijgt nogal wat kritiek over zich heen als bondscoach van het Nederlands elftal, maar ...

323
Zinchenko wil eerste worden in Oranje-poule

Zinchenko wil eerste worden in Oranje-poule

Het Nederlands elftal speelt morgen in de Johan Cruijff ArenA zijn openingswedstrijd van het ...

147
Kieft: "Reken maar dat hij tekeer is gegaan op de trainingen"

Kieft: "Reken maar dat hij tekeer is gegaan op de trainingen"

VĆ³Ć³r de EK-voorbereiding was Luuk de Jong de aangewezen pinchhitter bij het Nederlands elftal, ...

775
Bondscoach Denemarken: 'Eriksen op FaceTime'

Bondscoach Denemarken: 'Eriksen op FaceTime'

De wedstrijd tussen Denemarken en Finland op het EK (0-1) werd natuurlijk totaal overschaduwd door ...

0
Rusland legt Rode Duivels geen strobreed in de weg

Rusland legt Rode Duivels geen strobreed in de weg

Belgiƫ heeft op zaterdagavond zijn openingswedstrijd op het Europees kampioenschap vrij makkelijk ...

153
Inter-dokter: Eriksen heeft geen corona gehad

Inter-dokter: Eriksen heeft geen corona gehad

Feyenoord-clubarts Caper van Eijck suggereerde eerder op de avond dat Christian Eriksen misschien ...

0
Frenkie de Jong: "Mijn vader vindt zijn vak helemaal geweldig"

Frenkie de Jong: "Mijn vader vindt zijn vak helemaal geweldig"

Al op zeer jonge leeftijd was het Oranje-gevoel aanwezig bij Frenkie de Jong en in het <i>Algemeen ...

392
Vader Nouri over Eriksen: "Tranen rollen over mijn wangen"

Vader Nouri over Eriksen: "Tranen rollen over mijn wangen"

Menigeen zal met pijn in de buik hebben gekeken naar de beelden uit Denemarken, waar Christian ...

0
Simon Kjaer held van de avond bij Eriksen-reanimatie

Simon Kjaer held van de avond bij Eriksen-reanimatie

Denemarken verloor op zaterdagavond van Finland met 0-1, maar daar gaat het natuurlijk niet over: ...

1603
Verliespartij Denemarken overschaduwd door reanimatie Eriksen

Verliespartij Denemarken overschaduwd door reanimatie Eriksen

De EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland van zaterdagavond werd vlak voor rust opgeschrikt: ...

0
VIDEO: Lukaku scoort en draagt doelpunt op aan Eriksen

VIDEO: Lukaku scoort en draagt doelpunt op aan Eriksen

Romelu Lukaku heeft Belgiƫ zojuist op een 1-0 voorsprong gezet tegen Rusland, waarna hij een ode ...

0
VIDEO: Finnen onthalen Denen met erehaag en applaus

VIDEO: Finnen onthalen Denen met erehaag en applaus

De EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland werd stilgelegd omdat Christian Eriksen gereanimeerd ...

0
'Hartstilstand Eriksen mogelijk door corona'

'Hartstilstand Eriksen mogelijk door corona'

Vlak voor rust bij de EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland ging Christian Eriksen opeens naar ...

2887
Zaakwaarnemer Eriksen: "Christian ademt en kan praten"

Zaakwaarnemer Eriksen: "Christian ademt en kan praten"

De EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland van zaterdagavond kreeg een verschrikkelijke wending ...

0
Denemarken-Finland hervat, Belgiƫ-Rusland gaat door

Denemarken-Finland hervat, Belgiƫ-Rusland gaat door

Vlak voor rust moest de wedstrijd tussen Denemarken en Finland op het EK stilgelegd worden omdat ...

0