Brobbey krijgt koekje van eigen deeg

Foto: Brobbey krijgt koekje van eigen deeg

Brian Brobbey koos er na lang wikken en wegen voor om Ajax na dit seizoen in te ruilen voor Red Bull Leipzig. De aanwezigheid van Julian Nagelsmann was één van de belangrijkste redenen om voor de Duitse topploeg te kiezen. Nu de coach aan het einde van het seizoen naar Bayern München vertrekt, lijkt er een groot drama op komst te zijn. 

Wie dacht dat de soap rondom Brian Brobbey en Ajax voorbij was met de aankondiging van zijn transfer naar RB Leizpig, komt bedrogen uit. De Duitse topploeg, dat vanaf het moment dat Brobbey de laatste contractaanbieding van Ajax naast zich neerlegde één van de belangrijkste kandidaten was, trokken na een maandenlange contractsoap aan het langste eind en legden Brobbey voor de komende seizoenen vast. De belangrijkste reden voor Brobbey om Ajax te verlaten was het ontbreken van het juiste gevoel bij de aanbieding die de Amsterdammers hem deden. Dat gevoel kwam bij Leipzig wél naar voren, al was dat naar eigen zeggen vooral door de inspanningen die Nagelsmann deed om Brobbey te overtuigen volgend seizoen voor ‘zijn’ elftal te spelen. Met de wijsheid die Brobbey nu heeft, en dan bedoelen we niet alleen het vertrek van de hoofdtrainer, zal hij zich afvragen of de keuze die hij maakte wel helemaal de juiste was. 

Brian Brobbey en Ajax

Rond deze tijd vorig jaar was Marc Overmars al druk bezig met het verlengen van contracten van jeugdspelers. Mannen als Ryan Gravenberch, Naci Ünüvar en Kenneth Taylor tekenden al vrij vlot een nieuwe, verbeterde verbintenis bij de Amsterdammers, maar de onderhandelingen met het management van Brobbey verliepen minder soepel. De Amsterdammers hadden destijds met Klaas-Jan Huntelaar en Dusan Tadic al twee spitsen van formaat rondlopen en kreeg niet Brobbey, maar Lassina Traoré in het begin van het huidige voetbaljaar veel kansen van Ajax-trainer Erik ten Hag. Afgezien van een versierde penalty in de Champions League-wedstrijd tegen Atalanta Bergamo en een vijfklapper in de historische wedstrijd tegen VVV-Venlo (0-13) lukte het de international van Burkina Faso niet om dermate te overtuigen dat de Amsterdammers hem als vaste nummer negen gingen gebruiken. 


Dat gold echter óók niet voor Brobbey: terwijl Traoré zo nu en dan stuntelde in de Ajax-spits, schoot de jonge Nederlander er in de Keuken Kampioen Divisie lustig op los. Ajax hield echter vast aan diens principe ‘eerst een jaar in de KKD overtuigen, dan pas naar Ajax 1’ bij Brobbey. Op toen het erop leek dat de spits zijn contract niet zou gaan verlengen, veranderde dat pas. Op het zelfde moment was het destijds ook al te laat voor een écht charmeoffensief. Ajax had inmiddels een recordbedrag van 22,5 miljoen euro neergeteld voor West Ham-spits Sébastien Haller. Daarmee gaven de Amsterdammers de contractverlening van Brobbey zelf misschien wel het nekschot, maar moesten de beleidsbepalers ook denken aan de continuïteit van de club. 

Het doelpunt in de Europa League-wedstrijd tegen Lille leek verandering te brengen in Brobbey’s situatie. De geruchten over een transfer naar RB Leipzig waren op dat moment al sterk aanwezig, maar na die goal wilde Brobbey blijven. Dat zou hij ook aan zijn zaakwaarnemer Mino Raiola doorgegeven hebben. Later verklaarde de jonge spits dat er iets in de onderhandelingen misgelopen was en dat hij alsnog voor een contract bij RB Leipzig koos. 

Julian Nagelsmann

In die onderhandelingen zou trainer Julian Nagelsmann een grote rol hebben gespeeld. De 33-jarige coach maakte al op jonge leeftijd grote indruk als trainer van Hoffenheim. Die prestaties leverden hem een transfer naar RB Leipzig op, waar de complimenten over zijn werkwijze en voetbalopvattingen bleven doorregenen. Zelfs KNVB-directeur Nico-Jan Hoogma vertelde dat hij het zou begrijpen als Brobbey de verleiding niet kon weerstaan om met Nagelsmann samen te werken. De beleidsbepalers van Bayern München dachten daar echter hetzelfde over. De Duitse recordkampioen legde de trainer deze week vast als opvolger van Hansi Flick, die zijn doorlopende contract inlevert om (waarschijnlijk) na het Europees Kampioenschap bondscoach van Duitsland te worden. 


Het vertrek van de coach die Brobbey overtuigde bij Leipzig te tekenen, nam meteen horrorverhalen met zich mee. De jonge spits had al veel moeite met zijn beslissing om Ajax te verlaten. Tegen de tijd dat de Ajacied zich bij zijn nieuwe werkgever moet melden, zit Nagelsmann al bij Bayern München. Nu is er in het voetbal altijd een mogelijkheid dat de trainer die je haalt moet vertrekken, vraag maar aan Hakim Ziyech, maar voor Brobbey lijkt het allemaal extra zuur. De aanvaller koos op gevoel voor een samenwerking met Nagelsmann, maar leert meteen dat toezeggingen van een trainer net zo veel waard zijn als zijn eigen “met het nieuwe contract komt het sowieso goed”.

Heb jij medelijden met Brobbey?

  • Nee, eigen schuld
  • Ja, dit is sneu
  • Nee, hij gaat het nog steeds maken
  • Heeft Brobbey het bonnetje nog?
5254+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie