Transfer Pröpper legt pijnlijke blunder bloot

Foto: Transfer Pröpper legt pijnlijke blunder bloot

Davy Pröpper mag volgens het Eindhovens Dagblad zich verheugen op de hernieuwede interesse van PSV. De 29-jarige middenvelder van Brighton Hove & Albion is door blessures op een zijspoor geraakt bij de Premier League-ploeg, waardoor PSV haar kans schoon lijkt te zien om de middenvelder terug naar Eindhoven te halen. Gaat deze transfer door, dan trok de PSV-leiding een pijnlijke conclusie over een andere grote zomeraankoop. 

Dat Davy Pröpper ooit weer in de Eredivisie zou spelen, leek vier jaar geleden niet echt vast te staan. De middenvelder maakte na een aantal goede seizoenen bij Vitesse en daarna PSV de overstap naar Premier League-ploeg Brighton Hove & Albion, de club die ook Ajacied Joël Veltman dit seizoen contracteerde, en veroverde vlak na zijn komst een basisplek bij de Engelse middenmoter. Na één seizoen leek de Nederlandse middenvelder zijn dertien miljoen euro kostende overgang naar Engeland al waargemaakt te hebben, alleen wil het dit seizoen absoluut niet vlotten bij de oud-middenvelder van Vitesse en PSV. 

Davy Pröpper

Pröpper had dit seizoen al te maken met verschillende blessures. De 29-jarige centrale middenvelder miste de eerste weken van dit seizoen door een kuitblessure. Op het moment dat hij fit was (november 2020) kreeg hij wegens gebrek aan wedstrijdritme geen speelminuten van trainer Graham Potter. Tijdens een training sloeg het noodlot opnieuw toe voor de zeventienvoudig Oranje-international: Pröpper kreeg een dreun en raakte opnieuw voor meerdere weken geblesseerd. Vier weken nadat hij voor het eerst fit verklaard werd, maakte Pröpper zijn eerste minuten van dit seizoen in de thuiswedstrijd tegen Arsenal (0-1, red.) op 29 december 2020. 


Na vijf wedstrijden, waarvan Pröpper er twee van in de basis begon, moest de middenvelder zich opnieuw in de ziekenboeg melden. Dit keer zorgde een liesblessure voor een nieuwe, wekenlange absentie. Vanaf medio februari is Pröpper weer helemaal fit, maar is hij op hetzelfde moment óók zijn basisplaats kwijtgeraakt in het team van Potter. Sinds februari kwam Pröpper daardoor slechts twee keer in actie en speelde hij dit kalenderjaar nog geen honderdvijftig minuten competitievoetbal.
In alle competities kwam Pröpper dit seizoen pas elf keer uit voor Brighton. Zeven keer mocht hij opdraven in de Premier League, twee keer in de FA Cup en één wedstrijd in de League Cup belichamen tot nu toe het teleurstellende seizoen van de Nederlander bij Brighton. Ter vergelijking: vorig jaar stond Pröpper nog 35 keer in het Premier League-elftal van Brighton, het jaar daarvoor speelde hij óók vijfendertig keer in het shirt van de Premier League-middenmoter. 

Nu vallen deze spaarzame speelminuten niet los te zien van de waslijst aan blessures die er dit seizoen achter Pröppers naam staan. Dat zorgt er echter wel voor dat Pröpper voor Eredivisie-ploegen ineens een haalbare kaart wordt: zijn transferwaarde ging van ruim dertien miljoen euro naar acht miljoen euro doordat Pröpper geen invloed op het veld had. Aangezien zijn contract nog twee jaar doorloopt (tot 2023, red.) zal een geïnteresseerde club wel met een miljoenenbedrag over de brug moeten komen om Pröpper definitief te laten vertrekken uit American Express Community Stadium. 

PSV

PSV is daar volgens het Eindhovens Dagblad daar toe bereid. Volgens het regionale dagblad heeft Brighton de vraagprijs van Pröpper op tien miljoen euro gezet, drie miljoen euro minder dan het aankoopbedrag, en de Engelsen zouden die prijs in de onderhandelingen nog verder willen laten zakken. Daardoor breekt er een interessante fase aan voor de Eindhovenaren, waar trainer Roger Schmidt de afgelopen tijd al aan het experimenteren is met de invulling van zijn middenveld. 


Hoewel Oliver Boscagli als noodgreep naar het centrale middenveld werd gehaald (door een schorsing van Ibrahim Sangaré, red.) hield Schmidt een tijd lang vast aan die keuze. Eén van de grote kritieken op PSV dit seizoen is het ontbreken van creativiteit vanuit het defensieve middenveld, waar met Sangaré en zijn vaste partner Pablo Rosario zoals bekend twee ‘brekers’ staan opgesteld door de Duitse oefenmeester. De uitverkiezing van Boscagli als controlerende middenvelder leek al te wijzen naar een verandering in speelstijl van de Eindhovenaren, een die met een transfer van Pröpper ook definitief vorm kan krijgen. 

De zeventienvoudig international van Oranje heeft zo’n beetje alle kwaliteiten die op dit moment ontberen op het controlerende middenveld van PSV. Boscagli was door zijn spelinzicht en uitstekende passing meteen een meerwaarde op het middenrif. Dat op hetzelfde moment die kwaliteiten ook gemist werden in de achterhoede, dwongen trainer Schmidt tot tenietdoen van zijn eerdere verandering in de basiself. Toch voelde er iets niet compleet op het moment dat Sangaré en Rosario het middenveld weer bemanden. Rosario is van grote waarde in het onder druk zetten van de tegenstander, Sangaré maakte opnieuw indruk met intercepties en tackles, maar de doorstroom van de verdediging naar de aanval liep wel een stuk moeilijker zonder Boscagli op het middenveld. 

Dure PSV-grap

Daar lijkt Schmidt nu zelf ook van overtuigd te zijn geraakt. Ten minste: je mag er vanuit gaan dat technisch manager John de Jong samen met Schmidt naar de mogelijkheden heeft gekeken en ze samen bij Pröpper zijn uitgekomen – om maar een nieuw Ihattaren-scenario te voorkomen. Mocht PSV uiteindelijk aan de onderhandelingstafel plaatsnemen, dan is het aannemelijk dat Pröpper voor één van de twee centrale middenvelder-posities gehaald wordt. 


Met andere woorden: dan is er een grote kans dat de grootste zomeraankoop van afgelopen voorbereiding (Sangaré kwam voor negen miljoen euro over) een jaar later zijn basisplek kwijt is vanwege een nieuwe aankoop. Maar ook als Rosario slachtoffer wordt van de komst van Pröpper, is zijn opgebouwde marktwaarde dit seizoen zo weer verdwenen op het moment dat Rosario volgend seizoen op de bank terecht komt. 

Of je nu linksom of rechtsom gaat: de keuze van Schmidt om met twee brekers op het middenveld te spelen, en daar dus ook op in te kopen, kan daardoor uitlopen op een heel dure grap. Een optelsom is snel gemaakt: Sangaré kostte negen miljoen euro en om zich te verzekeren van de diensten van Pröpper zal eenzelfde bedrag overgemaakt moeten worden. Dan komt het kostenplaatje van één positie al op achttien miljoen euro én moet het team opnieuw ‘afgesteld’ worden omdat er een ander type speler in het elftal gekomen is, waardoor ook bepaalde looplijnen zullen veranderen en het druk-zetten een ander karakter krijgt omdat Pröpper in defensief opzicht wel minder is dan Sangaré en/of Rosario.

PSV heeft geld verspild met Sangaré-transfer als Pröpper komt

  • Ja, Pröpper is beter
  • Nee, Sangaré is beter
  • Nee, Rosario verliest basisplek
  • Nee, Sangaré is goed voor de breedte
877+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie