Ajax haalt topkeeper deze zomer naar Amsterdam

Foto: Ajax haalt topkeeper deze zomer naar Amsterdam

Ajax verraste enigszins door Remko Pasveer voor volgend seizoen aan het keepersgilde toe te voegen. De 37-jarige doelman maakte bekend dat hij zijn contract bij Vitesse niet zou gaan verlengen en tekende een dag later bij de Amsterdammers, die nu twee ‘bejaarde’ keepers hebben. Geen van beide is echter de opvolger voor een mogelijk vertrek van André Onana deze zomer. 

Dat Ajax een nieuwe doelman aan de selectie zou toevoegen voor volgend seizoen leek wel vast te staan. Dat de Amsterdammers opnieuw een speler zou contracteren die in zijn late dertigerjaren zit, was toch wel verrassend. Met de naderende komst van Remko Pasveer hebben de Amsterdammers voor volgend seizoen twee keepers op leeftijd in de selectie zitten: naast de 37-jarige Pasveer lijkt ook Maarten Stekelenburg (38) een jaar langer bij Ajax te blijven. De naar de Johan Cruijff ArenA teruggekeerde doelman is op dit moment eerste keeper door een schorsing van Onana en is volgens zowel Overmars als de doelman zelf “zo goed als rond” over verlenging van zijn verbintenis. Het aflopende contract van Stekelenburg was echter niet de reden om Pasveer aan te trekken. Daar had Ajax andere motivatie voor.

Ajax en Remko Pasveer

Vorige week stond Pasveer nog met de aanvoerdersband van Vitesse om zijn arm in de bekerfinale te spelen tegenover zijn toekomstig werkgever. De 37-jarige doelman bewees de afgelopen jaren bij Vitesse een zeer stabiele en betrouwbare doelverdediger te zijn en dat was ook de reden voor Ajax om hem een contract aan te bieden. De Amsterdammers zijn niet de eerste topclub voor de ervaren doelman: in het verleden stond Pasveer drie seizoenen onder contract bij PSV. Daar ging hij naar toe om eerste doelman te worden, maar verloor hij uiteindelijk de concurrentiestrijd en vertrok de doelman na drie seizoenen naar Arnhem. 


Bij Vitesse was Pasveer weer de doelman die we kenden van zijn periodes bij Heracles Almelo (2010-2014), Go Ahead Eagles (2008 – 2010) en FC Twente (2004-2006). In Arnhem groeide hij sinds zijn komst in 2017 uit tot één van de meest gewaardeerde Eredivisie-doelmannen van de afgelopen jaren. Niet alleen in het keepen, ook in het meevoetballen bleek Pasveer een betrouwbare optie te zijn voor onder andere Thomas Letsch. Zijn vertrek bij de Arnhemmers kwam dan ook enigszins als een verrassing: hoewel doelmannen over het algemeen langer door kunnen spelen dan veldspelers, zie je niet vaak dat een doelman op 37-jarige leeftijd nog één keer probeert voor zijn kansen te gaan op een hoger niveau. 

Voor Pasveer is die uitdaging niet te groot. De ervaren doelman liet weten dat hij vol enthousiasme zijn nieuwe avontuur aangaat. Natuurlijk ligt het niet in de lijn der verwachting dat Pasveer volgend seizoen ook daadwerkelijk het doel gaat verdedigen, maar de sluitpost toonde zich in ieder geval strijdbaar. Ondanks dat er geen toezeggingen gedaan zijn over eventuele speeltijd, zal de doelman er naar eigen zeggen alles aan doen om het Ajax-trainer Erik ten Hag zo moeilijk mogelijk te maken. 

André Onana

Dat de Amsterdammers geen toezegging kunnen doen over speeltijd, heeft natuurlijk te maken met de situatie rondom doelman Onana. Zoals bekend is de Kameroens international tot februari 2022 geschorst wegens dopinggebruik en liepen de onderhandelingen over het verlengen van zijn contract, dat nu tot de zomer van 2022 doorloopt, op niets uit. Een tussentijds vertrek ligt dus in de lijn der verwachting, al is het nog wel de vraag of aankomende zomer een club het risico wil nemen om een transfersom neer te tellen voor een doelman die het grootste gedeelte van het seizoen moet missen. Het feit dat Ajax op dit moment al een nieuwe doelman aan de selectie voor volgend seizoen toevoegt, zegt wel wat over de route van aankomende transferzomer. 


Want ook als Onana niet vertrekt, ziet Ajax een meerwaarde in Pasveer – anders contracteer je deze keeper op dit moment niet. De transfer van Pasveer heeft er ongetwijfeld mee te maken, maar staat ook voor een deel los van de mogelijke transfer van Onana. Het zegt meer over de mening van de Ajax-leiding over de huidige doelmannen achter Stekelenburg. Kjell Scherpen werd onder andere in de Europa League-wedstrijd tegen AS Roma ingezet toen Stekelenburg geblesseerd was, maar de jonge doelman werd gewogen en (waarschijnlijk) te licht bevonden voor het niveau dat Ajax nastreeft. 

De kwaliteit achter de eerste twee doelmannen van Ajax moest dus verbeterd worden. Dat de Amsterdammers nu nog geen grote doelmannentransfer doen, wijst er wel op dat Ajax nog steeds hoop heeft op een langer verblijf van Onana. Over die onderhandelingen gaan op dit moment twee verhalen rond: volgens Ajax-directeur Marc Overmars zijn de onderhandelingen stilgelegd omdat de club en de speler er niet uitkwamen. Volgens Onana’s zaakwaarnemer ligt dat anders: er is zeker geen akkoord, maar de partijen zijn nog wel in gesprek over een mogelijke verlenging van hun samenwerking na de zomer van 2022. 

Jasper Cillessen en andere topkeepers

Toch gingen er voor de transfer van Pasveer onderwerp van gesprek was, andere namen rond als het ging over een nieuwe Ajax-doelman. Van een mogelijke terugkeer van Jasper Cillessen lijkt altijd sprake bij de Amsterdammers: de 32-jarige doelman van Valencia kwam dit seizoen tot vijf wedstrijden in La Liga en lijkt volgend seizoen ook niet veel aan spelen toe te gaan komen in de hoogste Spaanse voetbalklasse. Zijn naam komt elke transferperiode minimaal één keer voorbij, maar concreet werd de interesse nooit omdat Ajax in Onana al een doelman van wereldklasse had. 


Hetzelfde kun je zeggen over de geruchtenstroom die Hugo Souza naar Ajax leidden. De Braziliaanse doelman, die volgens diverse media liefst 20 miljoen euro moet kosten, speelt op dit moment voor Flamengo en wordt in Brazilië omschreven als de nieuwe ‘Dida’, de legendarische oud-doelman die furore maakte in het shirt van onder andere Brazilië en AC Milan. Niet alleen Cillessen en Souza, ook Altay Bayindir van Fenerbahçe werd aan de Amsterdammers gelinkt. De eerste doelman van de Turkse grootmacht moet ook een miljoenenbedrag kosten, waardoor een transfer naar Ajax voorlopig niet van de grond lijkt te komen. 

Deze zomer zal Ajax op z’n vroegst de komst van een nieuwe topkeeper aankondigen. Dit kun je echter niet los zien van de toekomst van Onana. Op dit moment is het nog lastig vast te stellen hoe de interesse zal zijn, maar na de zomer en helemaal in de winterstop van volgend seizoen zal daarover een hoop meer duidelijk zijn. Op het moment dat Ajax Onana verkoopt deze zomer, dan zullen de bovenstaande namen ongetwijfeld weer in de headlines verschijnen. Wanneer Ajax het alsnog lukt om Onana langer te binden, is een dergelijke topdoelmantransfer overbodig. In dat geval kan Ajax in ieder geval ook nog terugvallen op twee zeer ervaren doelverdedigers. Of Pasveer moet in de herfst van zijn carrière écht gaan verrassen…

Wie is er volgend seizoen eerste doelman van Ajax?

  • Maarten Stekelenburg
  • André Onana
  • Remko Pasveer
  • Jasper Cillessen
  • Hugo Souza
  • Altay Bayindir
  • Andere doelman
2897+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie