Grote PSV-verrassing solliciteert naar toptransfer

Foto: Grote PSV-verrassing solliciteert naar toptransfer

Het landskampioenschap gaat dit seizoen zo goed als zeker naar Ajax, maar de strijd om de tweede plaats ligt nog altijd helemaal open. PSV én AZ staan allebei op 61 punten, waardoor het de vraag is welke vereniging zijn rug in de slotfase van de competitie recht houdt. Voor de Eindhoven het is te hopen dat het team de voorronde van de Champions League veiligstelt, zeker na de investeringen die het bestuur deed.



De verwachtingen waren aan het begin van het seizoen hooggespannen toen Roger Schmidt voor de groep kwam te staan. Na het vertrek van Mark van Bommel stelde het Eindhovense bestuur Ernest Faber tijdelijk aan als trainer, maar intern was het snel duidelijk dat het voor het seizoen 2020/2021 op zoek wilde gaan naar een grote naam. Schmidt stond met zijn staat van dienst hoog op de lijst om naar PSV te komen en de oefenmeester bleek zelf eveneens interesse te hebben om in Nederland te werken, waardoor de transfer was geregeld.

De Duitse oefenmeester maakte onder meer bij Red Bull Salzburg een uitstekende indruk door aanvallend voetbal te spelen met veel druk naar voren. Schmidt moest hetzelfde type voetbal in Eindhoven brengen, maar dat bleek na een paar maanden al makkelijker gezegd dan gedaan. Een gedeelte van de selectie van PSV bleek niet in staat om met veel ruimte in de rug te spelen, terwijl het voetbal vanaf het middenveld eveneens niet om over naar huis te schrijven was. Daardoor verloor PSV in de eerste seizoenshelft al de nodige punten.


Schmidt bleef ondertussen sleutelen aan zijn team om tot zijn beste formatie te komen, wat de individuele spelers hem lang niet altijd in dank afnamen. Nick Viergever, Ibrahim Sangaré en Mohamed Ihattaren moesten in de loop van het seizoen plaatsmaken voor hun concurrent en kregen daarom niet altijd het vertrouwen in hun kunnen. Dat leverde soms verrassende inzichten op, terwijl de wisselingen andere keren op een teleurstelling uitdraaiden. Over slechts enkele PSV’ers twijfelde Schmidt nooit, waaronder Jordan Teze. 

Verrassing



Wie in het voorseizoen het basisteam van PSV ging uittekenen, kon nooit denken dat Teze daarin terechtkwam. Het centrale verdedigingsduo was al jaren een groot probleem in Eindhoven. Waar de club voorin jaarlijks beschikte over de grootste talenten die de kwaliteiten hadden om de Europese top te bestormen, was dat achterin vaak anders. Dat was een groot probleem voor de resultaten, omdat de vereniging met regelmaat met veel ruimte in de rug aanviel. De centrale verdedigers waren simpelweg te langzaam, waardoor tegenstanders de bal eenvoudig over de defensie konden leggen.

Aangezien Schmidt bij PSV veel druk op de tegenstander wilde zetten en vooral op de helft van de opponent beoogde te voetballen, had hij in de voorbereiding op het nieuwe seizoen door dat hij twee centrale verdedigers nodig had die de snelheid en kracht hebben om hun directe tegenstander de baas te zijn. Met een frisse blik probeerde hij rechtsback Teze tijdens de oefenwedstrijden als centrale verdediger uit, wat een gouden greep bleek te zijn. Niet alleen bleek hij al op jonge leeftijd betrouwbaar te zijn, ook was hij mentaal en fysiek fris genoeg om wekelijks te starten.


Waar Teze de afgelopen jaren bovenal zijn wedstrijden bij Jong PSV afwerkte, stond hij vanaf het begin van het seizoen plotseling in het basisteam van het eerste elftal. Daarin stelde Teze geenszins teleur, want de centrale verdediger was nauwelijks tot niet op verkeerde beslissingen te betrappen. Het leverde hem zelfs een contractverlenging op. “Het is ondanks de bizarre afgelopen maanden voor mij persoonlijk een heel mooi jaar geworden”, vertelde hij aan de clubwebsite van PSV. “Ik ben trots op mijn ontwikkeling, maar weet ook dat er nog veel meer aankomt. Daar richt ik me op.”

Wedstrijden



Het Nederlandse talent was maar al te blij met zijn vaste basisplaats bij PSV, maar kon nooit dromen dat hij in zijn eerste seizoen vrijwel geen wedstrijd ging missen. Uitsluitend het uitduel met PEC Zwolle moest hij vanwege besmetting van het coronavirus volledig aan zich voorbij laten gaan. In de overige wedstrijden deed hij met uitzondering van het thuisduel met Sparta Rotterdam (tien minuten voor tijd gewisseld) en Vitesse (als invaller binnen de lijnen) de volle negentig minuten mee. Op bezoek bij Sparta maakte hij zelfs een treffer voor zijn team.

De geboren Groninger kon zelf eveneens nauwelijks geloven dat hij een vaste waarde is van het team. Sterker nog, als stand-in van Denzel Dumfries kwam hij in 2020 zelfs in aanmerking voor een verhuur. “Ik zat hiervoor twee jaar op de bank, nu ben ik basisspeler, wat ik altijd al wilde”, vertelde hij in een interview met de KNVB. “Vorig jaar dacht ik nog dat ik verhuurd zou gaan worden aan een iets mindere club om minuten te gaan maken. Nu heb ik in de Europa League gespeeld, bijna alle wedstrijden. En we overwinterden ook nog. Ik ben wel blij met mijn carrière tot nu toe.”

Teze vertelde tegen Omroep Brabant echter dat hij ervoor oppast dat hij op een roze wolk gaat leven. “Dat klinkt best heftig”, zo liet hij aan het medium weten. “Ik ben vooral heel blij met hoe het nu gaat. Dit is iets wat ik altijd al wilde en waar ik zeker de afgelopen twee à drie jaar hard voor heb gewerkt. Uiteindelijk is het me gelukt om door te breken, maar nu is het zaak om dit vol te houden. Zo realistisch moet ik wel zijn.” Teze kan in de beslissende fase van het seizoen direct zijn meerwaarde voor het team bewijzen.

Toekomst



De stormachtige ontwikkeling van Teze belooft veel voor de toekomst, maar de verdediger heeft gelijk als hij zegt dat hij er nog lang niet is. Teze kan op mentaal en fysiek vlak nog een flink aantal stappen zetten, zodat hij over een tijdje eveneens klaar is voor een toptransfer naar een grote competitie. Daarvoor is het bovenal belangrijk dat Teze de komende jaren veel wedstrijden meedoet op topniveau en vooral nog een aantal seizoenen bij PSV blijft. Met zijn contract tot medio 2024 lijkt hij voorlopig aan te sturen op dat langere verblijf.


Dat Teze een van de spelers is die de meeste minuten maakte voor de Eindhovenaren, zegt veel over de kwaliteiten die Schmidt in zijn speler ziet. Met zijn lengte van 1.83 meter is hij niet de grootste centrale verdediger, maar zijn wendbaarheid maakt het voor hem relatief eenvoudiger om mee te voetballen met een aanvallend team. Bovendien bewijzen Joël Veltman en Viergever vrijwel elk seizoen dat een goed inschattingsvermogen al wonderen doet om alsnog opgewassen te zijn tegen de beste teams van Europa.

Teze lijkt volgend seizoen vrijwel zeker van opnieuw een basisplaats, waarna hij de volgende stap in zijn loopbaan kan zetten door een leidersrol in het team te vervullen. Bovendien wil de huidige speler van Jong Oranje ongetwijfeld proberen om bij het grote Nederlands elftal te komen. Komende zomer lijken de plaatsen vergeven, maar tijdens de kwalificatiewedstrijden richting Qatar maakt Teze een goede kans om in de Oranje-selectie te komen. Al zijn de kwaliteiten van Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt voor hem voorlopig te hoog gegrepen. 

Is Jordan Teze goed genoeg voor de Europese top?

  • Ja, zonder twijfel
  • Wellicht in de toekomst
  • Nee, ik verwacht het niet
538+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie