Ziyech vreest voor toekomst bij Chelsea

Foto: Ziyech vreest voor toekomst bij Chelsea

Hakim Ziyech vond zichzelf de afgelopen weken terug in de basisopstelling van Chelsea. Na een valse start onder de nieuwe trainer Thomas Tuchel, die zijn entree maakte op het moment dat Ziyech geblesseerd was, lijkt de oud-Ajacied nu toch zijn kans te krijgen. Of dat heel positief is, is echter een tweede. 

Hakim Ziyech was het niveau van Ajax al een tijdje ontgroeit. Toch maakte de Marokkaans international pas afgelopen zomer zijn gewenste toptransfer naar een grote Europese competitie. Waar een jaar eerder AS Roma dicht bij het aantrekken van de spelmaker was, trok Chelsea deze zomer uiteindelijk aan het langste eind en telde veertig miljoen euro neer om de aanvallende middenvelder weg te plukken uit de Johan Cruijff ArenA. Hoewel Ziyech in zijn eerste jaar als Premier League-speler meer in actie komt dan zijn oude teammaat Donny van de Beek bij Manchester United, is de toekomst van de aanvallende middenvelder op Stamford Bridge allerminst zeker. 

Hakim Ziyech en Chelsea

Een overgang voor Ziyech had klaarblijkelijk de afgelopen jaren wat voeten in de aarde. Of het nu lag aan de club die interesse had of aan het gevoel dat Ziyech kreeg: pas in de zomer van 2020 voelde het als een juist moment om Ajax te verlaten. Dat de keuze op Chelsea viel, had veel te maken met de aanwezigheid van Frank Lampard. De oud-middenvelder van de Londenaren overtuigde Ziyech hoogstpersoonlijk om de overstap naar Stamford Bridge te maken. De eerste weken na zijn entree leek ook duidelijk te worden waarom: Chelsea trok onder andere de opkomende linksback Ben Chilwell (Leicester City) aan en telden daarnaast tientallen miljoenen neer voor de watervlugge spits Timo Werner (RB Leizpig); twee spelers die wel raad weten met een diepgaande crosspass.

 

Het werd langzamerhand duidelijk waarom Ziyech voor Chelsea koos: Lampard was gecharmeerd van de kwaliteiten van de Marokkaans international en leek een toezegging gedaan te hebben over de positie van Ziyech, die in de beginfase onder Lampard net als bij Ajax hangend op de rechterflank speelde. Dat het vertrouwen van de Engelse manager in Ziyech groot was, bewees het noodlottige begin van de Marokkaans international. In een vriendschappelijke wedstrijd in de voorbereding op het huidige seizoen raakte Ziyech geblesseerd en moest hij enkele weken van de zijlijn toekijken. Op het moment dát hij fit was, ruimde Lampard ook meteen een basisplek voor hem in. 

Het slechtste scenario speelde zich daarna echter af: Ziyech raakte opnieuw geblesseerd, kon Chelsea niet helpen om uit een crisis te komen en zag niet veel later de belangrijkste reden om naar Chelsea te komen (Lampard, red.) vertrekken. Dat is voetbal eigen, maar in de situatie van Ziyech was dit extra vervelend: doordat hij geblesseerd was, moest hij wederom een aantal weken wachten voordat de Marokkaan zijn meerwaarde kon bewijzen tegenover zijn nieuwe keuzeheer. 

Thomas Tuchel

Daar kwam ook nog eens bij dat Tuchel een trainer die zijn elftal op een specifieke manier laat spelen. Een manier waardoor Ziyech wel eens tussen het wal en het schip kan raken. De Marokkaans international wil graag als hangende rechtsbuiten spelen zodat hij naar binnen kan trekken en zijn teamgenoten met een (cross)pass aan het werk zet. In de voetbalvisie van Tuchel dat echter niet de functie van een buitenspeler. Bij Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain liet de Duitser zien dat hij een voorkeur heeft voor snelle, balbehendige vleugelspelers met veel diepgang, terwijl Ziyech vooral een buitenspeler is die de bal in zijn voeten wil ontvangen en vanuit daar het spel regisseert. 


Afgelopen maandag werd Ziyech echter wel als hangende rechtsbuiten door Tuchel ingezet. De Marokkaans international kon vanuit die positie niet veranderen dat de Londenaren teleurstellend gelijkspeelden tegen Brighton Hove & Albion, waar Ziyechs oude ploegmaat Joël Veltman onder contract staat. Een vaste plek aan de rechterflank lijkt er voorlopig dus niet in te zitten, maar ook in de rest van het elftal is het voor Tuchel zoeken voor een plekje voor Ziyech. In de gewonnen halve finale van de FA Cup tegen Manchester City, waar Ziyech het enige doelpunt van de wedstrijd achter zijn naam zette, speelde de oud-Ajacied als een soort schaduwspits. Achter de aanvallers van Chelsea kan Ziyech zijn kwaliteiten zeker gebruiken, al komt er dan een ander aspect van het (Premier League-)voetbal kijken wat zijn opdracht weer bemoeilijkt. 

Op het moment dat Ziyech zijn transfer aankondigde, grapte meerdere mensen al over het feit dat de Marokkaan de sportschool moest gaan bezoeken. Vanaf de rechterflank kan een speler met Ziyechs postuur nog mee, maar in de as van het veld geldt vaak dat je eerst moet knokken voordat je aan het voetballen toekomt. Hoewel niemand Ziyech beticht van onvoldoende werklust, moet de Marokkaans international het op dat vlak afleggen tegen de krachtpatsers die de Premier Leauge-teams over het algemeen op hun (verdedigende) middenveld hebben staan. Een speler die al twee keer geblesseerd is geraakt in zijn eerste seizoen zet je daar dan liever niet neer. En daar lijkt Tuchel ook zo over te denken. 

Chelsea-toekomst

De Duitse oefenmeester heeft een soort tussenvorm bedacht om te kijken of Ziyech binnen zijn systeem past. Op papier is Ziyech nog steeds rechtsbuiten, maar in de praktijk duikt de aanvallende middenvelder overal op de vijandige speelhelft op om combinaties aan te gaan of de vrije man te zoeken. Daardoor heeft Tuchel een oplossing gevonden voor het feit dat Ziyech met een directe tegenstander in het as van het veld niet in zijn kracht komt – en de linksback van de tegenstander niet mee zwerft met de Marokkaans international. Ziyechs doelpunt tegen Manchester City was een schoolvoorbeeld daarvan. De rechtsbuiten liep zonder bal de vrije ruimte in en stond daardoor op de juiste plaats om de enige treffer in de halve finale van de FA Cup aan te tekenen. 


Deze vorm mag in een wedstrijd tegen een topteam zoals Manchester City goed uitpakken. Op het moment dat de tegenstander kwalitatief minder is, iets wat in Chelsea’s geval vaker wel dan niet gebeurt, bestaan die ruimtes niet omdat de tegenstander daar te defensief ingesteld voor staat. Op dat moment speelt Ziyech een teleurstellende partij, zoals afgelopen maandag gebeurde tegen Brighton. Toegegeven: heel het team bakte er vrij weinig van, al is dat ook een moment waarop Ziyech zijn absolute meerwaarde kon tonen met een assist of een doelpunt die de wedstrijd in het voordeel van Chelsea besliste. 

De oud-Ajacied heeft maximaal tot aan het einde van dit seizoen om een manier te vinden om zich onmisbaar te maken bij Tuchel. De Marokkaans international is niet het type speler dat perfect in het straatje van de Duitse oefenmeester past. Hij krijgt in deze fase van het seizoen echter teveel kansen om te stellen dat Tuchel het niet in hem ziet zitten. Op het moment dat Ziyech niet meer gebruik gaat maken van deze kansen, kan dat er toe leiden dat Tuchel aankomende zomer de transfermarkt opgaat om een nieuwe buitenspeler aan te trekken. Alleen als dat gebeurt, zal Ziyech vrezen voor zijn Chelsea-toekomst.

Gaat Ziyech nog slagen bij Chelsea?

  • Ja, hij houdt zijn basisplek
  • Nee, volgend seizoen op de bank
  • Nee, volgend seizoen verhuurd
  • Nee, volgend seizoen verkocht
781+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:41
2+
‘Summerville is de beste vleugelaanvaller in de Championship’
15:35
22+
‘Arne Slot-shock bij grootmacht’
15:23
0+
AZ-keepster Femke Liefting met ambulance afgevoerd
14:48
76+
‘Nederlandse opvolger Ten Hag bij Manchester United’
14:34
25+
‘Ajax 1 altijd mijn droom, doe er alles aan om het werkelijkheid te maken’
14:21
22+
Kraaij hekelt ‘achterlijke, debiele actie’: “Hoe haal je dit in je hoofd?”
14:04
66+
Schöne: “Als ik een glaasje wijn wilde, dan dronk ik dat”
13:49
184+
Mikautadze doet bizarre Ajax-onthulling
13:33
189+
‘VI-duo Hélène Hendriks en Noa Vahle maakt transfer’
13:18
181+
‘Feyenoord krijgt vraagprijs Spurs voor Bryan Gil te horen’
13:00
92+
Keert Clarence Seedorf terug als hoofdtrainer?
12:48
332+
‘Enorme dreun voor Feyenoord: sterkhouder mist finale’
12:31
692+
‘Tegenspreken Derksen kost Vandaag Inside-gast 50.000 euro’
12:17
227+
PSV dreigt uitblinker te verliezen: ‘Eredivisie speeltuin’
12:00
338+
Treuzelend Ajax wéér in de problemen
11:45
115+
Vertrekt Frenkie de Jong dan toch bij Barcelona?
11:29
31+
‘Davies moet nog een jaar wachten op toptransfer’
11:16
29+
Mario Gómez plaatst Neuer naast Messi
10:57
169+
Johan Derksen niet te spreken over NOS-verslaggever: “Hij vindt ook nog dat hij heel goed is”
10:37
268+
‘Nieuwe geïnteresseerde in Gravenberch’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie