Feyenoord staat voor groot dilemma

Foto: Feyenoord staat voor groot dilemma

Vitesse leed zondagavond in de Kuip een pijnlijke 2-1 nederlaag tegen Ajax, waardoor het de bekerwinst tussen zijn vingers door zag glippen. Waar de Arnhemmers lang stand hielden, ging het door een rode kaart van Jacob Rasmussen en een uitstekend doelpunt van David Neres in de blessuretijd alsnog mis. De Gelderlanders hopen dat het stadion hen komende zondag beter gezind is.



Markant genoeg speelt de ploeg van Thomas Letsch zondagmiddag wederom een belangrijke wedstrijd in Rotterdam. Vitesse neemt het in de Eredivisie dan op tegen Feyenoord, dat aan een zeer belangrijk duel begint. De thuisploeg staat op de vijfde plaats met 54 punten, terwijl Vitesse met twee punten meer op de vijfde positie is terug te vinden. In de strijd voor Europees voetbal is het voor beide ploegen daarom belangrijk om de drie punten binnen te slepen en daarmee voor een voorsprong op de concurrent te zorgen. 

Dick Advocaat wacht met zijn team allerminst een eenvoudig programma. Feyenoord neemt het in de laatste vijf duels op tegen Vitesse (thuis), ADO Den Haag (uit), Ajax (thuis), Heracles Almelo (uit) en RKC Waalwijk (thuis). Waar Vitesse en Ajax boven de Rotterdammers te vinden zijn, staat Heracles eveneens in het linker rijtje. Het is voor de oefenmeester daarom allerminst een eenvoudige opgave om het laatste seizoen als hoofdtrainer van een club succesvol af te sluiten, alhoewel de ervaring van Advocaat ongetwijfeld helpt om het hoogst haalbare te bereiken.


Hoewel het voor Feyenoord zeer belangrijk is om Europees voetbal te halen, is het de vraag wat het huidige team in het buitenland moet zoeken. De club uit de havenstad toonde dit seizoen in de Europa League al aan te weinig kwalitatief sterke spelers te hebben om het modale clubs moeilijk te maken. Aankomende zomer heeft Feyenoord wederom weinig geld om te investeren, waardoor Arne Slot het hoogstwaarschijnlijk moet doen met het grootste gedeelte van de huidige selectie. De oefenmeester kan echter wél rekenen op een groot talent.

Creativiteit

Het grootste probleem van het huidige Feyenoord is dat het elftal te weinig creativiteit op het middenveld heeft. Jens Toornstra, Mark Diemers en Leroy Fer brengen een hoop loopvermogen en controle op het veld, maar geen van de drie zorgt met regelmaat voor een slimme steekpass door de strak opgestelde linie van de tegenstander. De club komt daarmee tegen kleine tegenstanders uit het rechter rijtje vaak weg, maar Nederlands topclubs en Europa League-tegenstanders maken eenvoudig gebruik van de voorspelbaarheid van Feyenoord.

Slot is daarom ongetwijfeld bezig om een formatie te bedenken waarin Feyenoord weer zorgt voor creativiteit in het spelsysteem, waarmee de club meer kansen moet creëren. Het moet eraan bijdragen dat Feyenoord meer doelpunten maakt en daarmee de druk op de eigen, kwetsbare defensie een stuk verlaagt. Tegelijkertijd heeft Feyenoord weinig tot geen financiële middelen om naar versterkingen te zoeken die de club in een klap beter maken. De club hoopt daarom dat Francesco Antonucci voor de oplossing gaat zorgen.


Het Belgische talent maakte in 2015 de overstap van de jeugdopleiding van Anderlecht naar die van Ajax. De Amsterdammers waren onder de indruk van de manier waarop de aanvallende middenvelder zijn wedstrijden afwerkte, maar mede door sterke concurrentie kwam hij nooit verder dan Ajax O19, waarna hij voor AS Monaco ging voetballen. Daar ontwikkelde hij zichzelf uitstekend, waarna hij voor een verhuurperiode terugkwam naar Nederland om voor FC Volendam uit te komen. De transfer was voor hem de juiste stap in zijn loopbaan.

Doelpuntengarantie



Antonucci was vooralsnog ruim 30 wedstrijden actief voor de Volendammers en maakte maar liefst vijftien doelpunten. Daarmee was hij voor FC Volendam twee seizoenen lang een van de belangrijkste spelers binnen het elftal. Niet alleen zorgde hij voor de nodige doelpunten, ook liet hij met zijn creativiteit zijn medespelers beter voetballen. Het leverde FC Volendam in het seizoen 2019/2020 een derde plaats op in de competitie, terwijl de vereniging dit seizoen de zevende plaats bezet in de Keuken Kampioen Divisie.

Het was dan ook niet voor niets dat Feyenoord in de zomer van 2020 besloot om Antonucci te contracteren. Jasper van Leeuwen, technisch directeur van FC Volendam, verwacht dat de middenvelder een grote rol gaat spelen in het nieuwe Feyenoord. “Hij is natuurlijk nog lang niet klaar met zijn ontwikkeling”, vertelde hij aan Voetbal International. “Ik denk en hoop dat Slot bij hem past, hij staat erom bekend met jonge spelers te kunnen werken door ze te onderwijzen, geduldig te zijn, maar ook vertrouwen te geven. Dat laatste heeft Franco wel echt nodig.” 

Van Leeuwen kent Antonucci na twee jaar als geen ander en weet dat Feyenoord rustig aan moet doen met zijn kwaliteiten. “Als dat gebeurt, heeft Feyenoord goud in handen en juist dit type speciale spelers is wat die club al te lang ontbeert.” Het zou Slot uitstekend uitkomen als Antonucci snel rendeert, want de verwachtingen richting volgend seizoen zijn zeer hoog gespannen. Vooral de doelpuntenproductie moet in Rotterdam flink omhoog, want vooralsnog maakte de club slechts 58 treffers in de Nederlandse competitie.

Vertrouwen



De Belgische middenvelder staat symbool voor de nieuwe manier van denken bij Feyenoord. De club wil in de toekomst meer talentvolle jeugdspelers laten doorstromen en deze vervolgens na een paar jaar voor een groot geldbedrag van de hand doen, vergelijkbaar als hoe PSV en Ajax dit al jaren doen. Feyenoord verwacht met Antonucci niet alleen een speler in huis te halen die de club naar een hoger niveau kan brengen, maar die eveneens goed genoeg is om over een paar seizoenen naar een buitenlandse topcompetitie te gaan.


Voor Antonucci is zijn transfer naar Feyenoord een ideale mogelijkheid om de volgende stap in zijn carrière te maken. Waar hij in Amsterdam hoopte om het eerste elftal te bereiken, slaagde hij daar niet in. Via een omweg lukt het hem nu alsnog om in de Nederlandse top mee te doen. “Ik denk dat dit een perfect vervolg is voor mijn carrière”, vertelde hij eerder op de clubwebsite van Feyenoord. Antonucci draagt FC Volendam een warm hart toe. “Ik heb altijd gezegd dat ik wilde helpen om de club naar de Eredivisie te brengen. Nu hebben we een nieuwe kans en ik ga alles geven om nu wel te promoveren.”

Het sleutelwoord voor komend seizoen is bovenal geduld. Wanneer Feyenoord erin slaagt om daadwerkelijk mee te denken met het ontwikkelingsplan van Antonucci en hem rustig brengt, dan kan de Nederlandse topclub de volgende jaren nog volop genieten van het grote talent van de middenvelder. Mocht Slot hem echter te snel voor de leeuwen gooien en Antonucci langzaam het vertrouwen in zijn eigen kunnen verliezen, dan kan zijn loopbaan zomaar eens een flinke, onnodige deuk oplopen.

Is Francesco Antonucci de ontbrekende schakel bij Feyenoord?

  • Ja, hij gaat Feyenoord beter maken
  • Nee, er is meer nodig
  • Nee, hij is niet goed genoeg
572+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:40
30+
‘Lozano in ruildeal weg bij PSV’
15:24
37+
NEC-iconen tippen: zó is Feyenoord te verslaan
15:09
83+
‘Walgelijk’ Vandaag Inside met grond gelijkgemaakt
14:46
40+
Ten Hag slaakt zucht van verlichting
14:25
73+
“NEC gaat het Feyenoord moeilijk maken”
14:09
70+
‘Zidane keert terug als hoofdtrainer’
14:00
161+
Keert Van Gaal bij Ajax terug als hoofdtrainer?
13:45
58+
‘Drama voor Memphis Depay bij Atlético Madrid’
13:26
121+
‘Deense huurling vertrekt definitief bij Ajax’
13:10
109+
‘Ajax hengelt naar jeugdspeler FC Emmen’
13:00
22+
NEC-helden geven tips voor de bekerfinale | SN Meet Zomer & Leiwakabessy
12:41
115+
Chelsea neemt afscheid van Nederlands talent
12:29
132+
Opbloeiende Brobbey benoemt ‘grote droom’
12:17
330+
Jan Smit oordeelt snoeihard over FC Volendam
12:00
125+
Slot verdedigt: Giménez drastisch achteruit na winterstop
11:47
0+
Voorbeschouwing: kan NEC verrassen en de bekerfinale winnen of pakt Feyenoord de veertiende cup?
11:45
49+
Sierd de Vos onthult ‘bijzondere’ droomgast
11:30
13+
Dumfries als voorbeeld: “Daar kijk ik wel naar op”
11:15
89+
‘Nagelsmann heeft groot nieuws voor Bayern München’
10:59
252+
Italiaanse media lyrisch over Oranje-tweetal: “Overweldigde iedereen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie