Ajax-basisspeler gaat mogelijk voor tijdelijk vertrek

Foto: Ajax-basisspeler gaat mogelijk voor tijdelijk vertrek

Ajax veroverde zondagavond zijn eerste prijs van het seizoen door in de finale van de TOTO KNVB Beker tegenstander Vitesse met 2-1 te verslaan. Hoewel de mannen van Erik ten Hag het niet eenvoudig hadden om de Arnhemmers aan de kant te zetten, was de overwinning allesomvattend terecht. Lisandro Martínez maakte het onnodig moeilijk voor zijn team.

De openingsfase in de Kuip was moeizaam. Beide trainers gaven hun ploeg voor de wedstrijd duidelijk mee dat het belangrijk was om het eerste kwartier het eigen doel schoon te houden. Het resulteerde erin dat Ajax en Vitesse, doorgaans ploegen met veel risico in hun spel, afwachtend voetbalden en veel verkeerde beslissingen maakten op het middenveld. Daarom was het afwachten welke ploeg het eerste de schroom van zich afgooide en kansen zou creëren. Beide clubs kregen enkele mogelijkheden, waarna het na ruim 20 minuten spelen raak was.

Antony kwam na een slimme loopactie in balbezit en had alle ruimte om richting het zestienmetergebied te dribbelen. Hij koos echter voor een steekpass op Davy Klaassen die vervolgens een lage voorzet gaf richting de penaltystip. Een verdediger van Vitesse toucheerde alleen de bal, waardoor deze hoger uitkwam dan gedacht. Ryan Gravenberch was inmiddels bezig met een loopactie naar de tweede paal en haalde hard uit. De bal verdween vervolgens snoeihard tegen de touwen, waardoor Ajax op voorsprong kwam.


De Amsterdammers hadden vervolgens het overwicht, maar door een verdedigende fout van Martínez kon de club weer opnieuw beginnen. Rechtsback Eli Dasa gaf een diepe pass richting Armando Broja. De Argentijnse verdediger leek met een interceptie de bal te veroveren, maar door een foute inschatting kwam hij op achterstand te liggen. Broja zag vervolgens Loïs Openda met een razend tempo het zestienmetergebied instormen en gaf de bal precies op het juiste moment, waarna Openda koelbloedig raakschoot. Gelukkig voor Martínez schoot Neres Ajax alsnog naar een bekeroverwinning.

Status



De Argentijn moest aan het begin van dit seizoen veelal plaatsnemen op de bank. Waar hij in het seizoen 2019/2020 vaak de rol van verdedigende middenvelder op zijn schouders nam, verloor hij aan het begin van dit voetbaljaar de strijd met Gravenberch. Ook achterin behield hij zijn positie niet, omdat Daley Blind de onbetwistbare verdedigingsleider was. De Oranje-international is verdedigend niet de snelste, maar voetballend gezien is hij van cruciaal belang voor het Amsterdamse spel. Martínez moest daarom geduld hebben.

Hij maakte gedurende het seizoen echter een goede indruk als invaller, waardoor hij Ten Hag aan het twijfelen bracht. De hoofdtrainer moest een formatie bedenken waarbij Martínez alsnog in het basisteam kon starten. Daarom besloot hij om Blind naar het middenveld te schuiven en Gravenberch aan de rechterkant te laten voetballen, waardoor Martínez kon plaatsnemen in de achterhoede. De nieuwe opstelling leek een succes te zijn, maar de zware blessure van Blind, die de rest van het seizoen is uitgeschakeld, zette het elftal op zijn kop. 


De Amsterdammers misten plotseling kwaliteit in de achterste linie om daadwerkelijk aan het voetballen te komen in lastige situaties. Martínez leek die kwaliteiten in huis te hebben, omdat hij normaliter voetballend goed voor de dag kwam. Niets was echter minder waar, want tegen het verdedigend ijzersterke AS Roma was het voor Ajax zeer ingewikkeld om tot grote kansen te komen. Het lukte Martínez zelden om zijn medespelers in vrije posities te brengen, waarmee het gemis van Blind alsmaar duidelijker te zien was.

Blunders

Niet alleen in balbezit bleek Martínez de afgelopen wedstrijden te kort te komen voor een basisplaats in Ajax 1, ook in verdedigend opzicht liet hij regelmatig steken vallen. Hoewel Blind zacht gezegd niet de snelste is van zijn team, lost de defensieve kracht het op door positioneel slim te staan. Blind staat in de mandekking vaak niet direct naast zijn man, maar zet eerder in het onderlinge duel met zijn directe tegenstander een paar stappen achteruit, waardoor hij een diepe pass eenvoudig kan oppikken en het spel naar voren kan verleggen.

Die slimheid heeft Martínez dit seizoen allerminst, zo bleek uit diverse wedstrijden in nationaal en Europees verband. Zijn verkeerde inschatting in de bekerfinale was wat dat betreft exemplarisch voor de tekortkomingen van de Argentijn. Tegen kleinere clubs in de Eredivisie houdt hij zichzelf relatief eenvoudig op de been. Zoekt hij het echter hoger op door wedstrijden in Europees verband af te werken, dan blijkt hij keer op keer veel kwaliteiten te missen om met de hoge ambities van Ajax mee te kunnen. En dat zal bij Ajax zwaar wegen.

Martínez heeft het geluk dat hij de rest van het seizoen is verzekerd van een basisplaats. In verdedigend opzicht heeft Ten Hag momenteel geen spelers die veel beter zijn dan Martínez, waardoor hij nog een reeks wedstrijden heeft om zichzelf te laten zien. Komend weekend kan Ajax echter al het kampioenschap binnenslepen tegen AZ, waardoor op de overige duels nog weinig spanning zit. Daardoor zal het voor Ten Hag lastig te beoordelen zijn hoe Martínez zich het overige gedeelte van het seizoen staande houdt.

Transfer



Marc Overmars gaf eerder al aan dat hij verwacht komende zomer een aantal spelers kwijt te raken, maar Gravenberch en Blind lijken daar niet bij te zitten. Het betekent dat Martínez voor het seizoen 2021/2022 wederom moet vrezen voor een rol als invaller. Dit seizoen was het ongenoegen over zijn reserverol al voelbaar en dat gevoel zal volgend seizoen alleen maar sterker zijn. Daarom is het de grote vraag welke beslissing Martínez de komende maanden gaat nemen. Ziet hij nog een jaar bij Ajax zitten of maakt hij liever een overstap naar een club waar hij op meer speeltijd kan rekenen?


Voorlopig lijkt Martínez voor de eerste optie te kiezen, zo gaf hij in eerdere interviews aan. Het valt echter niet uit te sluiten dat Ajax samen met Martínez aan een Magallán-scenario denkt. De centrale verdediger kwam in Nederland niet aan spelen toe en is tot aan het einde van het seizoen daarom verhuurd aan het Italiaanse FC Crotone. Een dergelijk scenario met Martínez zou beide kampen de mogelijkheid geven om de beslissing een jaar uit te stellen. Een vertrek van Gravenberch en/of Blind in de zomer van 2022 zou Martínez dan alsnog kansen geven voor een basisplaats bij Ajax.

Voorlopig is het voor Martínez het beste dat hij vaker op het veld staat, omdat hij daarmee meer wedstrijdritme opdoet. De Zuid-Amerikaan is pas 23 jaar oud en zit dan ook nog volop in zijn ontwikkeling. Wanneer hij een jaarlang het vertrouwen krijgt om zichzelf bij een club in de kijker te spelen, dan kunnen de huidige inschattingsfouten zomaar eens uit zijn spel verdwijnen. Mocht Martínez het lukken om aan zijn volwassenheid te werken, dan kan Ajax alsnog dé verdediger voor de nabije toekomst in huis hebben.

Wat moet Ajax met Lisandro Martínez doen?

  • Verkopen
  • Verhuren
  • Behouden
1120+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
1+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
16+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
10+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
27+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
192+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
43+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
79+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
174+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
70+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
649+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
142+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
40+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
308+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
691+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
120+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
185+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
46+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
316+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
324+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie