Invaller Neres schiet Ajax in slotfase naar bekerwinst

Foto: Invaller Neres schiet Ajax in slotfase naar bekerwinst

Ajax is hard op weg om net als in 2019 de dubbel te veroveren. De aanstaande landskampioen rekende in de bekerfinale met moeite af met Vitesse: 2-1.

Vitesse verklaarde vooraf met lef te willen spelen in de bekerfinale en dat maakte de formatie van Thomas Letsch waar in de lege Kuip. In de beginfase resulteerde dat meteen in een aantal serieuze mogelijkheden. Oussama Tannane stuitte vanuit een lastige hoek op doelman Maarten Stekelenburg en kort daarna herhaalde Armando Broja dat kunstje in een nog kansrijkere positie.

Ajax zorgde pas na een minuut of twintig voor het eerste grote gevaar. Middenvelder Ryan Gravenberch kreeg in het Arnhemse strafschopgebied de kans om uit te halen, maar stuitte op doelman Remko Pasveer. Dat betekende slechts uitstel van executie. Kort daarna kreeg Gravenberch een tweede mogelijkheid en ditmaal schoot hij de bal hard in het dak van het doel: 1-0.

Ajax en Vitesse maakten er een boeiende finale van. De Arnhemmers moesten zich even herstellen van deze mentale domper, maar zij kwamen in de eerste helft wel langszij. Broja creëerde de ruimte vanaf de rechterflank en zijn lage voorzet werd eenvoudig door Loïs Openda tegen de touwen gewerkt: 1-1. Die stand stond halverwege ook op het scorebord in Rotterdam.

Direct na rust probeerde Ajax, dat donderdagavond nog in Rome speelde, een nieuw gat te slaan met Vitesse. Davy Klaassen stuitte echter op Pasveer, die kort daarna ontsnapte bij een uithaal van de Braziliaanse vleugelaanvaller Antony (net naast). Ook Gravenberch slaagde er niet in om nogmaals te scoren en daarmee de ploeg van Erik ten Hag op 2-1 te zetten.

In de tweede helft gebeurde er veel minder dan in de eerste helft. In de laatste vijf minuten ontstond er plotseling weer opschudding. De Braziliaan Antony ontdeed zich van zijn tegenstander, maar Jacob Ramussen piekerde er niet over om hem te laten lopen en besloot aan de noodrem te trekken. Dat deed de Vitessenaar dusdanig hardhandig dat scheidsrechter Björn Kuipers de rode kaart trok.

Met tien man bezweek Vitesse in de reguliere speeltijd. Vitesse kreeg een voorzet niet uit de eigen zestien gewerkt en daardoor kreeg invaller David Neres uiteindelijk de gelegenheid om de 2-1 binnen te schieten.

Scoreverloop: 1-0 (23′) Ryan Gravenberch, 1-1 (30′) Loïs Openda, 2-1 (90′) David Neres

Is Ajax de terechte bekerwinnaar?

  • Ja
  • Nee
193+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie