Feyenoord blunderde met miljoenenaankoop

Foto: Feyenoord blunderde met miljoenenaankoop

Feyenoord telde in januari 2020 liefst vier miljoen euro neer om Robert Bozenik los te weken bij MSK Zilinia. De Slowaakse spits heeft dat miljoenenbedrag nog niet waar kunnen maken. Volgens Advocaat is de 21-jarige aanvaller nog niet klaar voor het grote werk, ondanks dat diezelfde trainer hem direct na zijn transfer wel inzette. Een aantal opmerkelijke gebeurtenissen volgden elkaar op, waardoor de club zelf met de consequenties zal zitten. 

Feyenoord-trainer Dick Advocaat was ook na afgelopen speelronde duidelijk. De Rotterdammers wonnen de belangrijke Eredivisie-wedstrijd tegen FC Utecht (1-2, red.) en in tegenstelling tot de week daarvoor, maakte Robert Bozenik geen minuten. De spits raakte na een sterk begin in Rotterdam-Zuid op een zijspoor bij de scheidend clubcoach van Feyenoord. Advocaat gaf opnieuw aan dat er “wel een reden moest zijn dat hij Bozenik niet opstelde” en wilde voor de rest weinig woorden vuilmaken aan zijn keuze om de Slowaaks international te passeren één van de belangrijkste ontmoetingen van het seizoen. Daarmee voegde de 73-jarige Hagenees een nieuw hoofdstuk toe aan het nu al dubieuze Feyenoord-hoofdstuk van de 21-jarige spits. 

Feyenoord en Robert Bozenik

Het is lang niet voor het eerst dat een talentvolle speler lijdend voorwerp is tussen een verschil van inzicht tussen een trainer en een technisch directeur. Frank Arnesen, de voetbalbaas bij Feyenoord, zag in Bozenik een “type Lewandowski” rondlopen. Fysiek sterk, balvast en een neusje voor de goal. Dáár had Feyenoord behoefte aan volgens de Deense technisch directeur. Advocaat dacht daar in eerste instantie niet anders over. De Kleine Generaal was al een paar maanden trainer van de Rotterdammers op het moment dat Bozenik over werd genomen van MSK Zilinia. Sterker nog: de ervaren oefenmeester maakte in het eerste halfjaar van de Slowaakse spits bij Feyenoord al gebruik van de jongeling. En dat was niet zonder succes. In zijn eerste halfjaar als Feyenoorder speelde Bozenik vijf duels in het eerste van de Rotterdammers. In totaal had de Slowaak 295 minuten nodig om twee doelpunten te maken en één assist te verzorgen. Die vliegende start leek de spits ook een vervolg te geven in de voorbereiding op het huidige voetbalseizoen: Bozenik mocht een paar keer in de basis starten en werkte zichzelf ook op het scorebord, maar dat bleek dus niet genoeg om Advocaat te overtuigen van zijn kwaliteiten. 

De ervaren oefenmeester was niet tevreden over de inbreng van de Slowaak. Dat liet hij ook merken: in een persconferentie aan het einde van de transferperiode foeterde de Hagenees dat hij heel graag een nieuwe spits verwelkomde en noemde hij Bozenik een “spits voor Dirk Kuyt”, aangezien er destijds nog vanuit werd gegaan dat niet Arne Slot, maar de Katwijker de hoofdtrainer van Feyenoord zou worden. Dat de oud-trainer van AZ volgend jaar voor de groep staat, maakt de uitspraken van Advocaat aan het begin van het seizoen nóg relevanter.

Feyenoord-blunder

Tot aankomende zomer staat Bozenik echter voor een lastige situatie bij de Rotterdammers. Het is inmiddels duidelijk dat de Slowaak op dit moment een trainer heeft die het niet in hem ziet zitten. Dat er desalniettemin kansen komen voor de spits, ligt meer aan de keuzemogelijkheden van Advocaat dan aan diens vertrouwen in de kwaliteiten van Bozenik. De tegenvallende Lucas Pratto en de vrijwel altijd geblesseerde en in slechte vorm verkerende Nicolai Jörgensen lijken op dit moment nog minder krediet te genieten bij de ervaren oefenmeester. Toch zal Bozenik zich niet helemaal lekker voelen op het moment dat Advocaat ervoor kiest om hem in te zetten. De arme jongen zit letterlijk tussen de wal en het schip in. Dat is niet alleen nu het geval, maar al het gehele seizoen. Misschien zelfs als sinds zijn komst bij Feyenoord. Dat is niet alleen killing voor het vertrouwen van zo’n jonge voetballer, maar ook dramatisch voor zijn ontwikkeling.

Bozenik zit in de leeftijdscategorie dat hij wekelijks moet spelen om stappen te kunnen maken. De 21-jarige spits heeft sinds zijn komst bij Feyenoord zestien wedstrijden gespeeld in anderhalf seizoen. Voor een miljoenenaankoop van Feyenoord is dat op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Dat wil echter niet zeggen dat het aantrekken van Bozenik een miskoop was. Je kunt echter wel stellen dat de manier waarop de Rotterdammers met de vier miljoen euro kostende spits is omgegaan een blunder is.

Het staat inmiddels wel vast dat Advocaat en Arnesen anders over voetbal denken. De transfer van Bozenik is daar een schoolvoorbeeld van: de Slowaak is een spits die in een aanvallend ingestelde ploeg moet spelen om überhaupt te kunnen renderen. Het is een typisch eindstation, terwijl in de voetbalfilosofie van Advocaat de spits ook in de opbouw een rol vertolkt én het meevoetballen ook een belangrijke taak heeft. Met andere woorden: dat zijn niet kwaliteiten waar je bij Bozenik moet aankloppen. Daarvoor heb je snelheid, een goede techniek en veel beweging nodig, vandaar dat Advocaat de afgelopen weken zo vaak voor Bryan Linssen in de spits kiest. 

Toekomst Bozenik

Het is de pijnlijke situatie die Feyenoord zelf uittekende: op het moment dat Bozenik niet speelt, is dat omdat Advocaat niet het volledige vertrouwen in hem heeft. Op het moment dat Bozenik wél speelminuten krijgt, is dat eerder uit armoede dan uit overtuiging van zijn kwaliteiten. Dat de spits daardoor niet helemaal uit de verf komt op het moment dat hij binnen de lijnen staat, is niet meer dan logisch. Sterker nog: in het systeem waarin Feyenoord nu opereert, gaat Bozenik ook niet beter presteren dan dat hij nu doet. Het was echter vanaf het begin van dit seizoen al duidelijk dat Bozenik nooit Advocaats eerste keuze zou worden. De meest logische vervolgactie zou dan zijn om een Eredivisie-club te vinden waar Bozenik wél het vertrouwen krijgt en een seizoen lang op het hoogste Nederlandse niveau kan acteren. Door dat niet te doen, zorg je er niet alleen voor dat je een jonge speler met een vertrouwenscrisis opzadelt. Het zorgt er daarnaast voor dat de geïnvesteerde miljoenen (deels) verdampen omdat Bozenik geen regelmatige minuten maakt én een trainer heeft die hem publiekelijk afvalt. De enige hoop om dit nog om te kunnen draaien, heet Arne Slot.

POLL: Gaat Bozenik nog slagen bij Feyenoord?

'; document.write(syncBlock); }
-->

Vandaag 16 Mei 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Feyenoord moet ‘nieuwe Deco’ een kans geven</strong>

Feyenoord moet ‘nieuwe Deco’ een kans geven

<div><b>Feyenoord speelde zondagmiddag teleurstellend tegen rivaal Ajax. De thuisploeg had de ...

670
<strong>Vertrek jeugdexponent Ajax is onvermijdelijk</strong>

Vertrek jeugdexponent Ajax is onvermijdelijk

<div><b>Ajax speelde in de historie zelden een Klassieker om des keizers baard. Waar de uitwedstrijd ...

702

Gisteren 15 Mei 2021

Mike Snoei: "Dan is dit misschien die ene klap te veel op de kin"

Mike Snoei: "Dan is dit misschien die ene klap te veel op de kin"

Oefenmeester Mike Snoei leek zich met De Graafschap op te mogen maken voor promotie naar de ...

33
VIDEO: Emmen-fans zwaaien bus uit met fakkels en rookbommen

VIDEO: Emmen-fans zwaaien bus uit met fakkels en rookbommen

FC Emmen kan nacompetitievoetbal nog ontlopen bij een overwinning op VVV-Venlo in De Koel en een ...

24
'Zien we sprankels van waarom ze Lang bij Ajax een enfant terrible vonden?'

'Zien we sprankels van waarom ze Lang bij Ajax een enfant terrible vonden?'

Noa Lang werd in de jeugd bij Ajax bestempeld als probleemkind, maar draait een heel goed seizoen ...

134
Leicester City eert familie Srivaddhanaprabha na FA Cup-winst

Leicester City eert familie Srivaddhanaprabha na FA Cup-winst

Op 27 oktober 2018 stortte de helikopter van Leicester City-eigenaar Vichai Srivaddhanaprabha neer ...

0
'Sergio Ramos naar Paris Saint-Germain'

'Sergio Ramos naar Paris Saint-Germain'

Het contract van clubicoon Sergio Ramos bij Real Madrid loopt over anderhalve maand af en het lijkt ...

569
Ook seizoen Almere City gaat als nachtkaars uit

Ook seizoen Almere City gaat als nachtkaars uit

Almere City FC deed lang mee om de bovenste plekken van de Keuken Kampioen Divisie, maar het seizoen ...

65
Dusan Tadic onthult geheim: "Élke dag"

Dusan Tadic onthult geheim: "Élke dag"

Dusan Tadic wordt dit kalenderjaar al weer 33 jaar oud en begint dus behoorlijk op leeftijd te ...

506
'Ziyech volgend seizoen weer bij Ajax'

'Ziyech volgend seizoen weer bij Ajax'

Hakim Ziyech transfereerde in de afgelopen zomer voor 44 miljoen euro van Ajax naar Chelsea, maar is ...

507
Koeman haalt hard uit: 'Ik word kapotgemaakt!'

Koeman haalt hard uit: 'Ik word kapotgemaakt!'

Ronald Koeman heeft FC Barcelona weer aan het voetballen gekregen en werd op een gegeven moment op ...

675
"Al die argumenten zijn door De Boer in één klap overboord gegooid"

"Al die argumenten zijn door De Boer in één klap overboord gegooid"

Het is toch bijzonder opvallend dat Ryan Babel geen onderdeel uitmaakt van de voorselectie van het ...

271
Ralf Seuntjens gaat weer los: "Eén grote teringzooi"

Ralf Seuntjens gaat weer los: "Eén grote teringzooi"

Na het 0-0 gelijkspel van De Graafschap tegen Helmond Sport was spits Ralf Seuntjens al niet te ...

774
Zinderende ontknoping Süper Lig: Besiktas kampioen

Zinderende ontknoping Süper Lig: Besiktas kampioen

De Süper Lig kende op zaterdag een zinderende laatste speelronde, want Besiktas, Galatasaray én ...

80
De Ligt: 'Vergelijk maar foto's met mijn Ajax-tijd'

De Ligt: 'Vergelijk maar foto's met mijn Ajax-tijd'

Matthijs de Ligt deed het op zeer jonge leeftijd geweldig in de Johan Cruijff ArenA bij Ajax, maar ...

514
Ted van de Pavert: "In acht dagen geven we het hele seizoen weg"

Ted van de Pavert: "In acht dagen geven we het hele seizoen weg"

De Graafschap beleeft een horrorweek. Eerst werd het 0-0 tegen Helmond Sport, waardoor rechtstreekse ...

61
<strong>5 toppers die Eredivisie gaan verlaten</strong>

5 toppers die Eredivisie gaan verlaten

Het seizoen nadert zijn conclusie en dat betekent dat vele topspelers hun laatste wedstrijden ...

345