Toekomst ‘bruikbare PSV’er’ hangt aan zijden draadje

Foto: Toekomst ‘bruikbare PSV’er’ hangt aan zijden draadje

PSV zette zondagmiddag weer een nieuwe stap in de strijd om de tweede plaats in de nationale competitie. De Eindhovenaren wonnen met 0-2 van VVV-Venlo, terwijl concurrent AZ met dezelfde cijfers Sparta Rotterdam opzij zette. Een kwartier voor tijd viel bij PSV middenvelder Marco van Ginkel in, die na zijn jarenlange blessureleed steeds wat meer in vorm raakt.



Van Ginkel gold als speler van Vitesse jarenlang tot een groot Nederlands talent. De middenvelder behoorde samen met Davy Pröpper tot een van de smaakmakers van de Arnhemmers en speelde zich dan ook in de kijker van verschillende topclubs. Hoewel hij in 2013 de mogelijkheid had om bij Ajax of PSV een contract te ondertekenen, koos hij mede door de band die toenmalig eigenaar Merab Jordania met Chelsea had voor een overstap naar Londen. Van Ginkel leek daar een goede kans te maken voor een basisplaats.

De middenvelder was net aan het seizoen begonnen toen hij tegen een dramatische blessure aanliep. In het bekerduel met Swindon Town verstapte hij zichzelf al na tien minuten. Na een blessurebehandeling ging hij voor even terug in het veld, maar al snel maakte hij het gebaar naar de bank om hem te wisselen. Chelsea vreesde vervolgens voor een zware blessure en daarmee bleek niets teveel gezegd. Artsen constateerden een gescheurde kruisband, waardoor hij op 20-jarige leeftijd zes tot negen maanden buitenspel stond.


Voor Van Ginkel zat er niets anders op dan de revalidatie aan te gaan, maar eenmaal teruggekeerd bleven blessures boven zijn hoofd hangen. De Nederlander kreeg achtereenvolgens last van zijn enkel, buitenband, knie en schouder, waardoor hij door omstandigheden nauwelijks de kans kreeg om zichzelf daadwerkelijk in Engeland te bewijzen. In plaats daarvan moest hij zichzelf vooral bezighouden met een goed herstel en de rust bewaren om geen verkeerde dingen te doen. De blessures tekenden logischerwijs echter wél zijn loopbaan.

Huurperiodes



Opvallenderwijs staat Van Ginkel voor het achtste seizoen onder contract op Stamford Bridge, maar speelde hij vooralsnog slechts twee competitiewedstrijden voor zijn club. De topclub gaf hem de kans om wedstrijden te spelen door hem diverse malen uit te lenen. Van Ginkel speelde achtereenvolgens voor AC Milan, Stoke City en PSV. In Eindhoven maakte hij verreweg zijn beste jaren mee. Gedurende de vier huurperiodes bij PSV veroverde hij maar liefst tweemaal het landskampioenschap, al moet hij het dit jaar aan zich voorbij laten gaan.

De geboren Amersfoorter moest ook dit seizoen weer een lang revalidatieproces aangaan om weer op het veld te staan. Hoewel het voor Van Ginkel niet eenvoudig is om zichzelf telkens weer op te laden, blijft het heilige vuur voorlopig in hem zitten. “Ik heb nooit zelf aan stoppen gedacht, maar er was wel een grote kans dat het niet goed zou komen”, zo vertelde hij eerder aan Omroep Brabant. “Dat was wel zwaar om te horen. Mentaal en emotioneel is het heftig, maar daar word je harder van. Ik heb keihard gewerkt voor mijn rentree en als je zo dichtbij bent, begint het wel erg te kriebelen.” 


Tijdens de toppermaand januari was het voor Van Ginkel in de verloren thuiswedstrijd tegen AZ eindelijk zover om terug te keren op het veld, al was dat meer voor de vorm. De Eindhovenaren stonden inmiddels op een 1-3 achterstand, waarna de middenvelder slechts drie minuten voor tijd zijn opwachting mocht maken. Het lukte hem dan ook niet om de wedstrijd nog om te draaien en de ploeg van Roger Schmidt bij de hand te nemen. Desondanks was de volgende stap weer gezet naar een succesvol rentree in Eindhoven.

Positivisme



Hoewel Van Ginkel dit seizoen nog allerminst een glansrijke rol vervulde, liet hij in het verleden zien de kwaliteiten in zich te hebben om een van de leiders van PSV te zijn. De 28-jarige Van Ginkel beschikt inmiddels over voldoende ervaring om situaties in te schatten, met tegenslagen om te gaan en met het team richting een kampioenschap te werken, waarmee hij de talentvolle spelers van PSV kan helpen om het hoogst haalbare uit zichzelf te halen. Ook Schmidt lijkt zich inmiddels van doordrongen dat Van Ginkel een dergelijke rol kan vervullen.

De Duitse oefenmeester kende Van Ginkel aan het begin van het seizoen nog niet goed, maar maakte inmiddels al behoorlijk kennis met zijn kwaliteiten. Tegen Heracles Almelo en VVV-Venlo kreeg hij respectievelijk 24 en 17 minuten speeltijd, waarin Van Ginkel bij Schmidt een goede indruk achterliet. De middenvelder was nadrukkelijk aanwezig in het Eindhovense aanvalsspel en liet bovendien zien over creatieve oplossingen te beschikken om een speler alleen voor de keeper te zetten. Daarnaast is hij met zijn eigen loopacties in staat om zelf de diepte te zoeken.

Vooralsnog moet Van Ginkel het doen met zes invalbeurten in de eredivisie en één invalbeurt in de Europa League, waarmee hij dit seizoen uitkomt op precies 90 minuten in het eerste team. De aanvallende middenvelder wist daarin nog niet tot scoren te komen of een assist af te leveren, maar met zijn kwaliteiten is hij daartoe als geen ander in staat. Er wachten voor hem daarom belangrijke weken om na zijn lange revalidatie zijn meerwaarde voor PSV te bewijzen door de voorronde van de Champions League te bereiken en zo zijn toekomst veilig te stellen.

Toekomst

Van Ginkel hoopt namelijk stiekem dat hij deze zomer langer bij PSV mag blijven. De Nederlander beschikt over een aflopend contract, maar Chelsea heeft een optie voor nog twee seizoenen. Die zullen de Londenaren naar verwachting lichten om nog wat geld aan hem over te houden. Mochten de Eindhovenaren bereid zijn om Van Ginkel langer aan de club te verbinden, dan moet de club dus in de buidel tasten. Aangezien de club afgelopen zomer al flink investeerde in de selectie, is het de vraag of PSV daartoe in staat is.


Na de wedstrijd tegen VVV-Venlo sprak Van Ginkel zich uit over zijn toekomst bij PSV. “Ik denk niet dat ik daar nu een kans zal maken in het eerste elftal”, zo wees hij naar Chelsea. “Of ze mij een transfer naar PSV gunnen? Dat zou zeker kunnen, maar het ligt ook aan wat PSV met mij wil. Ik heb het hier altijd naar mijn zin gehad. Ik ben op mijn plek in Nederland en in Eindhoven, dicht bij mijn familie, en ben zeker nog niet klaar.” Hoewel hij bij PSV eveneens goed ligt, zullen de Eindhovenaren twijfelen of ze hem daadwerkelijk willen overnemen.

De blessuregevoelige Van Ginkel is de komende jaren allerminst een zekerheid in het team van PSV, waardoor een miljoenentransfer behoorlijk risicovol is voor de club. Voormalig PSV-trainer Aad de Mos lijkt dat echter geen probleem, zo liet hij weten aan het Eindhovens Dagblad. “Ik gun hem van alles, hij is een bruikbare speler geweest, dus laten we hopen dat hij niet in een Robben-traject belandt. Of dat gebeurt ligt ook gedeeltelijk bij PSV zelf.” Beide kampen wachten de komende maanden dan ook gespannen af wanneer een van beide partijen beweegt.

Moet PSV Marco van Ginkel voor de club behouden?

  • Ja, hij heeft zijn meerwaarde
  • Nee, hij is te vaak geblesseerd
  • Nee, hij is niet goed genoeg
385+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie