Madueke richting de uitgang bij PSV

Foto: Madueke richting de uitgang bij PSV

Noni Madueke is dit seizoen definitief doorgebroken bij PSV. De Engelsman kwam vorig seizoen in beeld bij het eerste elftal en weet dit voetbaljaar zijn stempel écht te drukken bij de Eindhovenaren. Ondanks duizelingwekkende statistieken krijgt de jeugdinternational van Engeland weinig basisplekken toebedeeld. Daardoor dreigt er een nieuw Ihattaren-scenario te ontstaan bij PSV. Met als pijnlijkste gevolg een vroegtijdig vertrek van wéér een troetelkind. 

Noni Madueke heeft dit seizoen dezelfde rol die Mohamed Ihattaren vorig seizoen vertolkte bij PSV. De 19-jarige jeugdinternational van Engeland is bezig aan zijn eerste ‘echte’ seizoen in het eerste elftal van de Eindhovenaren en maakt indruk op de momenten dat hij kansen krijgt van trainer Roger Schmidt. De Duitse oefenmeester deed in alle competities dit seizoen al 29 keer een beroep op de flankenspeler annex centrumspits en met negen doelpunten en acht assists kan je niet stellen dat Madueke dat vertrouwen heeft geschaad. Sterker nog: er is op dit moment geen enkele PSV-speler zó rendabel als de jonge Engelsman. En dat terwijl Madueke voor het grootste gedeelte van het seizoen als invaller in het veld werd gebracht.

Noni Madueke en PSV

Noni Madueke is een schoolvoorbeeld van de nieuwe Engelse generatie voetballers. De jongeling speelde in de jeugd van Tottenham Hotspur en de vertegenwoordigde elftallen van Engeland tot het moment dat hij besefte dat zijn kansen ergens anders lagen. Waar in het verleden spelers op jonge leeftijd naar Engeland vertrokken om daar hun ambities waar te maken bij een topclub, kiezen Engelse talenten nu voor de weg naar het Europese vasteland voor een kickstart van hun voetballoopbaan. Voor Madueke betekende dat een overstap naar PSV, dat hem in de zomer van 2018 op zestienjarige leeftijd transfervrij over kon nemen van SpursAls één van de weinige spelers van zijn generatie heeft Madueke daardoor eerste elftal-ervaring achter zijn naam staan. Sterker nog: in de wedstrijden dat de Engelsman in actie komt dit seizoen, weet hij een verpletterende indruk achter te laten. Het 19-jarige talent toont zich niet alleen het grootste dribbeltalent uit de PSV-selectie (4,1 geslaagde dribbels per negentig minuten, 71% van totaal), ook op het gebied van zijn schotposities spant hij de kroon in het Philips Stadion (35% van zijn schoten eindigt in een doelpunt, 2,3 schoten per negentig minuten). Met dat in het achterhoofd is de verdeling van zijn speeltijd opmerkelijk te noemen: in totaal kreeg Madueke in de Eredivisie slechts vijf basisplekken en werd hij vijftien keer als invaller ingezet door Schmidt. 

Dat laatste heeft te maken met het concurrentieveld. Madueke heeft de pech dat er op de posities waarvoor hij in aanmerking komt, een PSV-vedette staat. Eran Zahavi, Mario Götze, Donyell Malen en Cody Gakpo zijn waarschijnlijk de eerste namen die Schmidt op het wedstrijdformulier zet, waardoor het vaak logisch lijkt om deze namen ter faveure van Madueke te kiezen. Kijk je naar de prestaties van deze spelers, dan heeft Madueke echter op elk van hen een voordeel als het gaat om geslaagde dribbels én doelpuntenconversie. 

Mohamed Ihattaren

En toch moet er een reden zijn waarom Schmidt er steevast voor kiest om een Zahavi de voorkeur te geven boven Madueke. Op dat moment kom je al snel uit bij een vergelijkbare situatie waarin Mohamed Ihattaren zich bevindt. Los van alle drama rondom de werkrelatie tussen de aanvallende midddenvelder en zijn trainer, zijn er ook voetbaltechnische redenen te geven waarom Ihattaren niet vaker in de basisopstelling van PSV stond dit seizoen. De belangrijkste daarvan is het speelsysteem waarin de Duitser de Eindhovenaren laat opereren. Het 1-4-2-2-2-systeem van Schmidt is al vaker onderwerp van gesprek geweest, niet in de laatste plaats omdat het ervoor zorgt dat bepalende spelers niet in hun sterkste rol kunnen spelen door het systeem. Dat laatste gold vanaf het begin van het seizoen als één van de grootste sta-in-de-wegs voor Ihattaren, maar dat is voor Madueke eigenlijk niet anders. De rechtspoot is op zijn best als hij hangend vanaf de linkerkant kan spelen in een systeem met pure vleugelspelers. Vanuit die positie heeft hij de ruimte om van buiten naar binnen te dribbelen met de bal én kan hij ook zonder bal positie kiezen tegen de rand van de zestienmeter van de tegenstander. Daarnaast hebben Ihattaren en Madueke nog een belangrijke overeenkomst: het zijn allebei ras-voetballers die waterdragers nodig hebben om het vuile werk op te knappen zodat zij zich louter bezig hoeven te houden met wat écht belangrijk is: gevaar creëren voor het doel van de tegenstander met zo veel mogelijk doelpunten als gevolg. Madueke mag dan zonder bal niet de meest effectieve speler zijn; aan de bal laat hij de concurrentie bij PSV én in de Eredivisie – topscorer Georgios Giakoumakis schiet minder scherp dan Madueke dit seizoen (34% conversieratio) – voorblijft. 

Ondanks dat verschil moet Madueke het dit seizoen dus overwegend met invalbeurten doen. Dat komt vooral omdat er, net zoals bij Ihattaren, geen plek is in het elftal van Schmidt voor de natuurlijke positie van Madueke. De Engelsman moet zijn spel aanpassen om in het systeem van Schmidt mee te kunnen, waardoor hij niet volledig kan focussen op de aspecten van het spel dat hem een absolute meerwaarde maken voor het eerste elftal van PSV. Op dit moment zorgt dat nog niet voor grote problemen binnen de selectie, maar daar kan op korte termijn verandering in komen. 

Werkpaarden en sierpaarden

 Het is inmiddels duidelijk in wat voor spelers Schmidt het ziet zitten: op het moment dat je hard werkt in het veld, heb je een streepje voor degene die het meeste met een bal kan. Dat kan in de toekomst voor een nieuw probleem zorgen bij PSV: Madueke is een echte rasvoetballer die in aanvallende posities blijft hangen om zo veel mogelijk energie in het aanvallende gedeelte van zijn spel te steken. Dat strookt echter niet bij de gedachtegangen van Schmidt, die door beroepen op spelers zoals Yorbe Vertessen, Ryan Thomas en Mauro Júnior laat zien dat hij inzet belangrijker vindt dan technische bagage. Er gaat echter wel een tijd komen dat Schmidt zijn voorkeuren niet meer kan verantwoorden tegenover Madueke. Helemaal wanneer de Engelsman zijn sterke spel van dit seizoen voortzet, kan dat tot spanningen gaan leiden in het Philips Stadion. Madueke kwam voor speeltijd naar Eindhoven en op het moment dat zijn data vetelt dat hij een basisplek verdient, maar de trainer weigert deze toe te kennen omdat Maduekes kwaliteiten niet in zijn basiselftal passen, dan zorgt de aanwezigheid van de Duitser er opnieuw voor dat een groot talent verloren gaat voor de Eindhovenaren. Daar is één positieve noot aan verbonden: Madueke ligt nog tot 2024 vast bij PSV, waardoor een herhaling van alle Ihattaren-zetten een utopie wordt. Met een marktwaarde van 14 miljoen euro zit er wellicht nog wat moois in voor PSV’s penningsmeester.

POLL: Madueke verdient basisplaats bij PSV

'; document.write(syncBlock); }
-->

Vandaag 16 Mei 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Feyenoord moet ‘nieuwe Deco’ een kans geven</strong>

Feyenoord moet ‘nieuwe Deco’ een kans geven

<div><b>Feyenoord speelde zondagmiddag teleurstellend tegen rivaal Ajax. De thuisploeg had de ...

672
<strong>Vertrek jeugdexponent Ajax is onvermijdelijk</strong>

Vertrek jeugdexponent Ajax is onvermijdelijk

<div><b>Ajax speelde in de historie zelden een Klassieker om des keizers baard. Waar de uitwedstrijd ...

705

Gisteren 15 Mei 2021

Mike Snoei: "Dan is dit misschien die ene klap te veel op de kin"

Mike Snoei: "Dan is dit misschien die ene klap te veel op de kin"

Oefenmeester Mike Snoei leek zich met De Graafschap op te mogen maken voor promotie naar de ...

58
VIDEO: Emmen-fans zwaaien bus uit met fakkels en rookbommen

VIDEO: Emmen-fans zwaaien bus uit met fakkels en rookbommen

FC Emmen kan nacompetitievoetbal nog ontlopen bij een overwinning op VVV-Venlo in De Koel en een ...

36
'Zien we sprankels van waarom ze Lang bij Ajax een enfant terrible vonden?'

'Zien we sprankels van waarom ze Lang bij Ajax een enfant terrible vonden?'

Noa Lang werd in de jeugd bij Ajax bestempeld als probleemkind, maar draait een heel goed seizoen ...

175
Leicester City eert familie Srivaddhanaprabha na FA Cup-winst

Leicester City eert familie Srivaddhanaprabha na FA Cup-winst

Op 27 oktober 2018 stortte de helikopter van Leicester City-eigenaar Vichai Srivaddhanaprabha neer ...

0
'Sergio Ramos naar Paris Saint-Germain'

'Sergio Ramos naar Paris Saint-Germain'

Het contract van clubicoon Sergio Ramos bij Real Madrid loopt over anderhalve maand af en het lijkt ...

608
Ook seizoen Almere City gaat als nachtkaars uit

Ook seizoen Almere City gaat als nachtkaars uit

Almere City FC deed lang mee om de bovenste plekken van de Keuken Kampioen Divisie, maar het seizoen ...

74
Dusan Tadic onthult geheim: "Élke dag"

Dusan Tadic onthult geheim: "Élke dag"

Dusan Tadic wordt dit kalenderjaar al weer 33 jaar oud en begint dus behoorlijk op leeftijd te ...

522
'Ziyech volgend seizoen weer bij Ajax'

'Ziyech volgend seizoen weer bij Ajax'

Hakim Ziyech transfereerde in de afgelopen zomer voor 44 miljoen euro van Ajax naar Chelsea, maar is ...

561
Koeman haalt hard uit: 'Ik word kapotgemaakt!'

Koeman haalt hard uit: 'Ik word kapotgemaakt!'

Ronald Koeman heeft FC Barcelona weer aan het voetballen gekregen en werd op een gegeven moment op ...

718
"Al die argumenten zijn door De Boer in één klap overboord gegooid"

"Al die argumenten zijn door De Boer in één klap overboord gegooid"

Het is toch bijzonder opvallend dat Ryan Babel geen onderdeel uitmaakt van de voorselectie van het ...

280
Ralf Seuntjens gaat weer los: "Eén grote teringzooi"

Ralf Seuntjens gaat weer los: "Eén grote teringzooi"

Na het 0-0 gelijkspel van De Graafschap tegen Helmond Sport was spits Ralf Seuntjens al niet te ...

842
Zinderende ontknoping Süper Lig: Besiktas kampioen

Zinderende ontknoping Süper Lig: Besiktas kampioen

De Süper Lig kende op zaterdag een zinderende laatste speelronde, want Besiktas, Galatasaray én ...

86
De Ligt: 'Vergelijk maar foto's met mijn Ajax-tijd'

De Ligt: 'Vergelijk maar foto's met mijn Ajax-tijd'

Matthijs de Ligt deed het op zeer jonge leeftijd geweldig in de Johan Cruijff ArenA bij Ajax, maar ...

522
Ted van de Pavert: "In acht dagen geven we het hele seizoen weg"

Ted van de Pavert: "In acht dagen geven we het hele seizoen weg"

De Graafschap beleeft een horrorweek. Eerst werd het 0-0 tegen Helmond Sport, waardoor rechtstreekse ...

63
<strong>5 toppers die Eredivisie gaan verlaten</strong>

5 toppers die Eredivisie gaan verlaten

Het seizoen nadert zijn conclusie en dat betekent dat vele topspelers hun laatste wedstrijden ...

375