Berghuis zorgt voor koude oorlog bij Feyenoord

Foto: Berghuis zorgt voor koude oorlog bij Feyenoord

Steven Berghuis had met een doelpunt en een assist een groot aandeel in de overwinning van Feyenoord op FC Utrecht (2-1). De Rotterdammers moesten een resultaat boeken om een slag te slaan in directe kwalificatie voor de Europa League en niet voor het eerst dit seizoen kon Advocaat zijn aanvoerder bedanken voor de overwinning. Toch zorgde Berghuis voor het grootste vuurwerk buiten het veld… 

Steven Berghuis en Dick Advocaat lijken nooit beste vrienden te gaan worden. De aanvoerder van de Rotterdammers kwam dit seizoen al meerdere keren in botsing met de scheidend clubcoach. Er moest zelfs een gesprek tussen de twee kemphanen en technisch directeur Frank Arnesen aan te pas komen om de rust weer terug te laten keren op het Rotterdamse vlaggenschip, maar de kapitein en de captain lijken het nog steeds niet met elkaar eens. Een passage in het interview met Berghuis direct na de overwinning op FC Utrecht leverde daar opnieuw een bewijs van. 

Steven Berghuis en Dick Advocaat

De botsingen tussen Berghuis en Advocaat lijken als een rode draad door dit seizoen te lopen. Het staat bijna symbool voor het Feyenoord van nu en het Feyenoord van de toekomst. Sinds het moment dat Advocaat voor de groep kwam te staan na een teleurstellende periode onder Jaap Stam, leven de aanvoerder en de coach op gespannen voet met elkaar. Dat kwam in het eerste jaar onder de Kleine Generaal echter niet naar voren. De prestaties waren immer dermate goed dat er ook weinig voer voor discussie was. Tegen de tijd dat de eerste kleerscheuren in het effectieve Feyenoord-systeem van Advocaat aan de oppervlakte kwamen – aan het einde van de ongeslagen reeks kwam de ploeg van Advocaat meer dan eens met de schrik vrij en voorkwam het in de slotfase van de wedstrijd een nederlaag – werd het ook langzaam duidelijk dat de aanvoerder het vaker oneens dan eens met zijn keuzeheer was. 


Waar Advocaat de afgelopen weken soms opzien baarde door voor de camera zijn spelers af te vallen, was het na de wedstrijd tegen FC Utrecht de beurt aan Berghuis om gefronste wenkbrauwen te veroorzaken. Feyenoord startte de wedstrijd tegen FC Utrecht in een ander systeem dan gebruikelijk. Na een half uur spelen kwam Advocaat echter al terug op die keuze en ging hij van een systeem met drie verdedigers naar een speelwijze met vier verdedigers. Na afloop werd Berghuis gevraagd naar de reden waarom het systeem niet werkte. De aanvoerder van Feyenoord, die normaal direct na de wedstrijd een kraakheldere analyse geeft, moest het antwoord schuldig blijven waarom dat systeem niet werkte. 

Op het moment dat de ESPN-verslaggever vroeg naar Berghuis’ mening over het gekozen systeem, hield hij zijn lippen op elkaar. “Ik ben niet de juiste persoon om daarover te oordelen. Dat is iets wat je aan de trainer moet vragen”, zei Berghuis. De aanvoerder van Feyenoord hield daarmee zijn lippen op elkaar. De brede glimlach na het geven van dat antwoord zei echter meer dan genoeg. Er zijn genoeg manieren om te vertellen dat iets nergens op sloeg, zelfs zonder woorden te gebruiken. Dat Berghuis zich niet uitsprak over het feit dat hij de blunder van zijn trainer met een doelpunt en een assist (opnieuw) verbloemde, was daarmee even zo pijnlijk als prachtig. 

Feyenoord

Het laat in eerste instantie zien dat Berghuis zich niet gaat ‘verlagen’ tot het niveau van Advocaat. Laat duidelijk zijn: de ervaren oefenmeester mag zich uiten zoals hij dat wil, alleen is het niet heel handig om je spelers stelselmatig neer te sabelen voor het oog van de nationale voetbalwereld. Daardoor gaan je spelers zich niet beter voelen. Laat staan dat ze er beter door gaan voetballen. Dat Berghuis in ieder geval op verbale communicatie zich niet uitliet over de keuzes van zijn trainer, laat in ieder geval zien dat hij wél wat heeft opgepikt van de talloze gesprekken die er dit seizoen geweest zijn.
Het pijnlijke is echter wel dat het nog maar eens onderstreept dat Advocaat, de clubleiding én de spelersgroep op dit moment vast zitten in een spinnenweb. Feyenoord heeft niet de mogelijkheden om Advocaat te ontslaan: de club kampt met financiële problemen en zou Advocaats contract moeten afkopen of hem op non-actief zetten – wat bekent dat Feyenoord het salaris van de trainer ‘gewoon’ doorbetaald tot de verbintenis aankomende zomer afloopt. Er is echter geen andere trainer voor handen en Arne Slot begint deze zomer pas aan zijn trainersklus in Rotterdam-Zuid. Advocaat heeft zelf gezegd dat op het moment dat de spelers zich tegen hem keren, hij het voorgezien houdt. Dat laatste is nog niet gebeurd, in ieder geval niet in de mate dat Advocaat zijn toekomst in twijfel gaat trekken. Aan de andere kant: de ervaren oefenmeester weet dat dit zijn laatste job is als clubtrainer en wil het slotstuk van zijn imposante trainerscarrière niet met een vroegtijdig vertrek eindigen. 


Daardoor is Feyenoord niet voor het eerst in diens geschiedenis slachtoffer van het eigen beleid. Het is inmiddels overduidelijk dat de Rotterdammers dit seizoen in een tussenjaar zitten. Door de opvliegingen van onder andere Berghuis betaalt de club geen enorme prijs voor dit mismanagement, maar aankomende zomer kan de club daardoor wel eens de deksel op de neus krijgen. Door zo nadrukkelijk de vrede proberen te bewaren binnen de club, zorgt Feyenoord er ook voor dat het tegen verkeerde schenen schopt. 

Toekomstperspectief

Berghuis maakte tegen Utrecht zijn zeventiende treffer van dit seizoen. Er wordt wel eens gekscherend geschreeuwd dat de club afhankelijk is geworden van de grillen van de linksbenige rechtsbuiten. Dat bewijs werd opnieuw geleverd in de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht. Dat is voor Feyenoord natuurlijk alleen maar positief: door het rendement van Berghuis winnen de Rotterdammers belangrijke wedstrijd zoals die van afgelopen weekend. Op de lange termijn is het echter een blok aan het been voor de Rotterdammers, helemaal omdat Berghuis voor zijn eigen carrière op juiste moment aan het pieken is. 

Na drie basisplaatsen op rij bij het Nederlands elftal én het belangrijke openingsdoelpunt in de interland tegen Gibraltar lijkt de buitenspeler vleugels te hebben gekregen. Voor Feyenoord komt dat dus goed uit: de club is het bijna verplicht om Europa League-voetbal te halen via de competitie. Mocht Berghuis zijn sterke vorm van de afgelopen weken voortzetten in het restant van de competitie, dan lijkt die doelstelling in ieder geval niet meer in gevaar te komen. 


Het gevolg van deze koude oorlog zorgt er echter wel voor dat Berghuis wellicht het gevoel krijgt dat er binnen de club te weinig steun is voor zijn zienswijze. Dat is gezien de impact én de contractsituatie van de 29-jarige buitenspeler op z’n zachtst gezegd onhandig. Berghuis ligt nog tot volgend jaar zomer vast bij Feyenoord en mag voor vier miljoen euro vertrekken uit Rotterdam. Op het moment dat Berghuis zo blijft spelen en ook op het EK een basisplek krijgt van bondscoach Frank de Boer, dan zal Berghuis Feyenoord verlaten op het moment dat er een trainer komt die wél volgens de voorkeuren van de buitenspeler opereert.

Wie is er belangrijker voor Feyenoord?

  • Dick Advocaat
  • Steven Berghuis
  • Frank Arnesen
  • Andere speler
1439+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
40+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
25+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
18+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
10+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
209+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
85+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
28+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
138+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
55+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
80+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
431+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
188+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
281+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
750+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
166+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8617+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1940+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3255+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
562+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
963+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie