Volgende Duitse supertransfer in de maak voor PSV

Foto: Volgende Duitse supertransfer in de maak voor PSV

PSV baarde aan het einde van de zomerse transferperiode opzien door Mario Götze te contracteren. De voormalig wereldkampioen werd mede door de aanwezigheid van Roger Schmidt overgehaald om in Eindhoven te tekenen. Aankomende zomer kan PSV opnieuw stunten met een Duitse oud-wereldkampioen. 

De transfer van Mario Götze naar PSV kwam de buitenwereld in door een op het oog onschuldige Tweet van een supporter. De oplettende kijker zag de bolide van Mario Götze geparkeerd staan voor het Philips Stadion. Het was een begin van een aantal speculatieve uren op social media, maar toen de hoofdrolspeler zelf even later uit één van de zij-ingangen van het stadion naar buiten kwam, ging het los. Het contracteren van Götze zorgde voor een schokgolf door de voetbalwereld. Niet alleen in Nederland, ook in de rest van Europa werd er vol bewondering gereageerd op het binnenhalen van de oud-speler van Borussia Dortmund en FC Bayern München. 

PSV en Mario Götze

Het contracteren van Götze was niet mogelijk geweest zonder de aanwezigheid van Roger Schmidt. Hoewel de Nederlandse voetbalfanaat nog steeds aan het wennen is aan de eigenwijze Duitser, staat hij er bij onze Oosterburen wél overwegend goed op. Door diens aanwezigheid lukte het PSV niet alleen om Götze naar Eindhoven te halen, maar hield de club linksback Philipp Max uit de handen van de Europese subtop én lukte het de Eindhovenaren ook om zich te verzekeren van de diensten van de Israëlische doelpuntenmachine Eran Zahavi, die Schmidt nog kende uit hun gezamenlijke tijd in China en ook in de vermeende belangstelling van Ajax stond. 


Het lukte Schmidt echter niet om zijn volledige wensenlijstje te vervullen in zijn eerste transferzomer bij PSV. Ook in de winterstop kwam de gewenste versterking voor de verdediging niet. De Duitser vroeg sinds zijn aantreden al om een nieuwe centrale verdediger en bijna een seizoen later is de laatste linie van de Eindhovenaren nog steeds één van de zwakke punten van het team. Schmidt loste een deel van zijn defensieve probleem op door snelle spelers in het centrum te posteren: Jordan Teze is bezig aan een ijzersterk seizoen en onder de Duitse oefenmeester ging Oliver Boscagli in een paar maanden tijd van van ‘miskoop’ naar ‘onmisbare schakel’. 

Dat neemt echter niet weg dat er in defensief opzicht wel problemen kunnen ontstaan. In de breedte is de defensie van de Eindhovenaren alles behalve top. Schmidt heeft alleen Nick Viergever en Timo Baumgartl achter de hand. Hoewel de eerstgenoemde de afgelopen weken een stabiele indruk maakt in het hart van de defensie, maakt Baumgartl nog niet eens een deel van zijn tien miljoen euro kostende transfersom waar. Deze zomer kan daar de verlossing komen, al zal Schmidt dan wel zijn netwerk opnieuw moeten inzetten. 

Jérôme Boateng

Deze week werd bekend dat Jérôme Boateng aan het einde van het seizoen moet vertrekken bij Bayern München. De 31-jarige verdediger stond de afgelopen tien jaar onder contract in Beieren en won bij de recordkampioen van Duitsland alle prijzen die je als voetballer in Europa kunt winnen. Daarnaast was de Duitser ook van groot belang voor de nationale ploeg van de Duitsers en won hij samen met Götze onder andere een wereldtitel. 

De onenigheid die de contractsituatie van Boateng met zich meebracht bij Bayern, laten zien dat het niveau van de ervaren Duitser nog altijd hoog is. De 31-jarige verdediger is sinds zijn overgang van Manchester City een belangrijke kracht binnen Bayern, maar heeft tegenwoordig niet meer genoeg impact om in aanmerking te komen voor een nieuw contract. Ten minste: daar is de clubleiding van overtuigd. Als je het aan Bayern-trainer Hansi Flick vraagt, dan had Boateng wél een nieuw contract gekregen. De coach zette Boateng nog ‘gewoon’ in tijdens de laatste ontmoeting tegen Paris Saint-Germain in de Champions League. In totaal deed Flick dit seizoen al 32 keer een beroep op Boateng. 


De boomlange centrale verdediger brak bij Hamburger SV door in het internationale voetbal. Het lukte de verdediger niet om door te breken in het eerste elftal van Hertha BSC. HSV zag het wel zitten in de lange verdediger. Voor minder dan één miljoen euro maakte Boateng de overstap naar Hamburg, om twee jaar later voor vijftien miljoen euro weggekocht te worden door Manchester City. Dat avontuur liep echter niet zoals de Duitser dat gewild had: City was destijds nog in opbouw en Boateng kwam niet veel aan spelen toe in het Ethiad Stadium. Na 24 wedstrijden werd Boateng door Bayern München uit zijn lijden verlost. Tien jaar later schopt de Duitse recordkampioen diens langs dienende speler dus buiten. 

Volgende stunttransfer PSV

We hoeven echter geen medelijden te hebben met de situatie van Boateng. De 32-jarige verdediger heeft dit seizoen voldoende kansen gekregen om zijn kwaliteiten te tonen. Het ligt dus niet aan de verdediger of aan Hansi Flick, maar aan een beslissing van de clubleiding van de club uit Beieren dat er na dit seizoen geen plek meer is voor de ervaren verdediger in de selectie van Bayern. Direct na het bekendmaken van het nieuws was er in de Spaanse media te lezen dat FC Barcelona achter de verdediger aanzat. Aan de andere kant: er zijn op dit moment weinig bijna transfervrije topspelers die niet gelinkt worden aan de club van Ronald Koeman. 

Aangezien PSV nu al bijna een jaar de transfermarkt afstruint voor een haalbare centrale verdediger, zal de club er goed aan doen om eens een lijntje uit te leggen bij Boateng. De Eindhovenaren hebben met Mario Götze de beste tussenpersoon die je maar kunt wensen: Götze speelde jarenlang samen met Boateng bij Bayern München en de kleine aanvallende middenvelder heeft tot nu toe geen enkel moment spijt gehad van zijn keuze om in de Eredivisie te gaan voetballen. 


Het grootste struikelblok zal ongetwijfeld het salaris van de verdediger worden. Boateng staat voor miljoenen per jaar op de loonlijst bij Bayern. Daardoor zal PSV een héél goed verhaal moeten houden om Boateng binnen te hengelen, al heeft het met onder andere Götze en Schmidt twee belangrijke troeven in huis. De club kan er ook voor kiezen om net als bij het contract van Götze een externe financier te gebruiken. Eerst zullen de Eindhovenaren echter de strijd om de tweede plaats moeten winnen. Zonder de Champions League-miljoenen zal de club waarschijnlijk eerder moeten verkopen dan dat het grote transfers kan doen.

Moet PSV voor Boateng gaan?

  • Ja, zeker
  • Nee, niet goed genoeg
  • Nee, onhaalbaar
3403+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
21+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
70+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
21+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
13+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
312+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
37+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
170+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
327+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
133+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
369+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
101+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
88+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
419+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
225+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
196+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
547+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
57+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
92+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
37+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
108+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie