Ihattaren dreigt een eeuwig talent te blijven

Foto: Ihattaren dreigt een eeuwig talent te blijven

Mohamed Ihattaren blijft de gemoederen bezighouden bij PSV. De aanvallende middenvelder vierde zijn treffer tegen Heracles Almelo door in de camera te roepen dat “niemand hem kapot kreeg”. De middenvelder zorgde daarmee opnieuw voor een hoop rumoer, maar moet íéts doen om zichzelf in de schijnwerpers te spelen met het oog op een transfer deze zomer. 

De wereld van Mohamed Ihattaren ziet er dit jaar heel anders uit. De 19-jarige middenvelder verloor dit seizoen zijn basisplek onder Roger Schmidt en het lukt de talentvolle Nederlander niet om zich terug te knokken in het team van de Duitse oefenmeester. In tegendeel: de escapades van het voormalige troetelkind van de Eindhovenaren zorgen ervoor dat zijn toekomst waarschijnlijk niet in het Philips Stadion ligt. Hoewel Ihattaren met een schitterend doelpunt tegen Heracles zijn voetballende kwaliteiten nog maar eens onderstreepte, zorgde zijn manier van juichen er ook voor dat zijn gedrag opnieuw onder een vergrootglas kwam te liggen. Desalniettemin lijkt de jonge middenvelder zich geen zorgen te hoeven maken over zijn sportieve toekomst. Ten minste, nóg niet. 

Mohamed Ihattaren en PSV

Het is inmiddels duidelijk hoe de vlag er bij hangt voor Ihattaren bij PSV: nadat hij met overgewicht aan het seizoen begon en daarmee een valse start maakte bij de nieuwe trainer, begonnen de problemen voor Ihattaren. Het was al vanaf de voorbereiding duidelijk dat de jonge middenvelder een lastig jaar tegemoet zou gaan: Schmidt heeft een sterke voorkeur voor een 1-4-2-2-2-systeem waardoor Ihattaren niet op zijn sterkste positie (achter de spitsen, red.) kan spelen. Als klap op de vuurpijl kreeg de jonge Nederlander ook nog eens extra concurrentie van niemand minder dan Mario Götze. 


Ihattaren heeft dit seizoen niet alleen de pech dat hij moet concurreren met een voormalig wereldkampioen voor een plek in de basis. Schmidt heeft een voorkeur voor harde werkers in de aanval. Dat is niet meteen de beschrijving waardoor je denkt aan spelers zoals Noni Madueke en Cody Gakpo, maar de twee talentvolle aanvallers hebben zich de afgelopen maanden stormachtig weten te ontwikkelen onder de vleugels van de Duitse oefenmeester. Dat deze mannen Ihattaren nu voorbij zijn gestreefd in de pikorde van PSV is daar een logisch gevolg dan. Maar dat ook jongens zoals Yorbe Vertessen meer speelminuten krijgen dan Ihattaren, is wel opmerkelijk te noemen. 

Dat leidt voor zowel Ihattaren als voor PSV tot een pijnlijke situatie. Dat de verstandshouding tussen speler en club tot een nulpunt daalde, bewees de voorbereiding voor de wedstrijd tegen Ajax. Ihattaren feliciteerde Ajaxcied Brian Brobbey na diens overwinning tegen Lille vanuit de PSV-kleedkamer, terwijl de Eindhovenaren nog treurden over hun uitschakeling tegen de Griekse kampioen Olympiakos. De aanvallende middenvelder werd vervolgens buiten de wedstrijdselectie gehouden voor het duel met de Amsterdammers, waar PSV de laatste kans op het landskampioenschap zag verdampen door een tweede gelijkspel tegen de Amsterdammers in de Eredivisie dit seizoen. 

Na het zoveelste incident dit seizoen werd Ihattaren weer in genade aangenomen, maar lijken speler en coach vooral voor de vorm met elkaar te communiceren. Schmidt wilde in de persconferentie voorafgaand aan de volgende competitiewedstrijd tegen VVV-Venlo (zondag, 14:30 uur) ook geen extra aandacht besteden aan het voorval na het doelpunt tegen Heracles Almelo. 

Ihattarens zomermaanden

Officieel staat er in de zomer nog een afspraak gepland tussen Ihattaren, PSV en zaakwaarnemer Mino Raiola. Inzet is een nieuw contract voor de aanvallende middenvelder, die op dit moment nog tot de zomer van 2022 vastligt in het Phillips Stadion. Aangezien Schmidt volgend jaar nog steeds voor de spelersgroep staat en de kans klein is dat zijn mening over Ihattaren én zijn speelstijl honderdtachtig graden gaan draaien, kun je de uitkomst van dat gesprek wel uittekenen. Ihattaren zal in deze situatie geen nieuw contract tekenen bij de Eindhovenaren, waardoor PSV hem in de zomer wel moet verkopen om een transfersom over te houden aan het jeugdproduct. Dat deze geen recordhoogte zal halen, zoals Ihattaren maanden geleden als wens uitsprak, lijkt niet meer dan logisch. 


Sterker nog: Ihattaren zou deze zomer voor een spotprijs op te halen zijn. Er circuleren verschillende bedragen in de media, die vertellen dat de aanvallende middenvelder deze zomer voor een bedrag tussen de vijf en twaalf miljoen euro is over te nemen. Dat is voor veel clubs een haalbare optie, al is het wel de vraag hoeveel clubs de kunsten van de Ihattaren van vorig seizoen nog op het netvlies hebben staan. Op het moment dat de technische leiding van een club de huidige prestaties van de Nederlander als standaard neemt, dan is de kans op een mooie overgang voor Ihattaren deze zomer nihil. 

Belangrijker dan een mooie club vinden, is een garantie op speeltijd in een rol die Ihattaren ook daadwerkelijk ligt. De aanvallende middenvelder heeft vooral een werkgever nodig waar er vertrouwen is in zijn voetballende kwaliteiten en een speelsysteem waarin er ruimte is om zijn creatieve vermogen naar voren te laten komen. Van concrete interesse is er nog geen sprake, maar een overgang naar Ajax hangt al maanden in de lucht. Helemaal na meerdere positieve uitlatingen van Ihattaren over de Amsterdammers wordt er al een tijdje vanuit gegaan dat de Amsterdammers aan de haal gaan met de creatieve aanvallende middenvelder. PSV zal een overgang naar een titelconcurrent liever niet faciliteren, maar weet aan de andere kant ook dat het waarschijnlijk geen keuze heeft als Ajax aankomende zomer met een miljoenenbedrag op de stoep van het Philips Stadion staat om de onderhandelingen te openen. 

Toekomst Ihattaren

Maar ook zonder de aanwezigheid van de Amsterdammers lijkt er wel een onderhandelingspartner te vinden te zijn voor de transfer van Ihattaren. Met een zaakwaarnemer als Mino Raiola is een transfer naar een Europese topclub nooit ver weg, helemaal niet als het gaat over een talentvolle speler zoals Ihattaren. Daar schuilt echter ook het gevaar in: op het moment dat Ihattaren zijn volgende club niet goed uitkiest, dan wordt het moeilijk om zijn potentieel waar te maken. 


Het belangrijkste aspect voor de nieuwe club moet toch wel uitzicht op speeltijd zijn. Raiola heeft er een handje van om zijn spelers op jonge leeftijd bij grote clubs onder te brengen, maar het is de vraag of Ihattaren op dit moment al klaar is voor een dergelijke stap. Helemaal wanneer Ihattaren nog steeds serieus is over een toekomst in het shirt van het Nederlands elftal, is speeltijd bij zijn volgende club de belangrijkste voorwaarde voor zijn handtekening. 

Als je daarvan uitgaat, dan is er eigenlijk maar één club realistisch op dit moment: Ajax. Ihattaren zal niet elke wedstrijd spelen bij de Amsterdammers, maar maakt in Johan Cruijff ArenA in ieder geval meer kans op minuten dan wanneer hij bij een Barcelona of Juventus tekent. Daardoor staat Ihattaren deze zomer voor de belangrijkste keuze uit zijn nog prille loopbaan: op het moment dat de Nederlander wederom op de bank eindigt, dan zal hij verdwijnen op een grote stapel ‘eeuwige talenten in het internationale voetbal’.

Ihattaren speelt volgend seizoen bij Ajax

  • Ja, denk het wel
  • Nee, gewoon bij PSV
  • Nee, bij Europese topclub
  • Nee, bij Europese subtop
  • Nee, bij Europese middenmoter
  • Nee, bij andere Nederlandse club
732+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
21+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
9+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
39+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
547+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
141+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
280+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
333+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
306+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
33+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
112+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
28+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
416+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
107+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
643+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
249+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
12+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
625+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
394+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1456+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie