Ajax heeft vervanger Tagliafico op de korrel

Foto: Ajax heeft vervanger Tagliafico op de korrel

Nicolás Tagliafico speelde zondagavond weer eens 90 minuten mee in de eredivisie. De Argentijn kampte de laatste maanden met verschillende blessures. Daarom kwam het Ajax niet slecht uit dat hij de interlandperiode aan zich voorbij kon laten gaan. Het moment van rust deed Tagliafico zichtbaar goed, waarmee de linksback klaar lijkt voor de loodzware kwartfinales in de Europa League.

De 28-jarige Tagliafico kwam in de winterstop van 2018 voor 4 miljoen euro over van Indepediente. Toevalligerwijs viel zijn transfer samen met de komst van Erik ten Hag, die de vervanger van de ontslagen Marcel Keizer was. Onder de Portugese zon maakte de Argentijn direct zoveel indruk dat hij in de eerste wedstrijd na de winterstop, in de Johan Cruijff Arena tegen Feyenoord, direct mocht aantreden voor zijn nieuwe ploeg. Tagliafico speelde vrijwel het gehele duel mee: Maximilian Wöber wisselde hem een minuut voor tijd af.

Sindsdien ging het hard voor Tagliafico. Waar Zuid-Amerikanen normaliter de tijd nodig hebben om te wennen aan het Nederlandse weer- en leefklimaat, was Tagliafico direct klaar voor het grote werk. Het eerste halve seizoen draaide voor de club nog op een teleurstelling uit, maar het seizoen erna kwamen de grote successen naar hem toe. Tagliafico veroverde met Ajax het landskampioenschap en nam bovendien de KNVB Beker in ontvangst. Het grootste succes was het bereiken van de halve finale van de Champions League, waaraan hij een belangrijke bijdrage leverde.


Gedurende de laatste twee seizoenen ging het bergopwaarts voor Tagliafico. De linkervleugelverdediger werkte zich op tot een van de leiders van Ajax en had ook in het maken van doelpunten zijn waarde. Ondanks zijn geringe lengte van 1.72 meter bleek hij zeer kopsterk te zijn. De sprongkracht van Tagliafico was dermate ontwikkeld dat hij in het seizoen 2019/2020 in de Champions League verschillende kopdoelpunten maakte. Dit seizoen zette hij die vorm vrolijk door, waardoor een toptransfer in de lucht hangt.

Transfer

Ajax verlengde enkele maanden geleden het contract van Tagliafico tot de zomer van 2022, maar dat betekende niet dat buitenlandse topclubs een deurtje verder gingen kijken. Al tijdens de winterstop probeerden verschillende Italiaanse en Engelse clubs om Tagliafico warm te krijgen voor een overstap. Het leek beide kampen echter geen goed idee om gedurende een seizoen Ajax te verlaten, waardoor hij zijn vertrek voor minimaal een half jaar uitstelde. Komende zomer lijken de Amsterdammers een toptransfer echter niet meer te voorkomen.

Ook Voetbal International-clubwatcher Freek Jansen verwacht dat Tagliafico de club komende zomer gaat verlaten. De Argentijn probeert al een tijdje om een transfer af te dwingen en die lijkt er over een paar maanden eindelijk te komen. Jansen schreef dinsdagmiddag op de website van VI over de Argentijnse International: “Van het basiselftal is alleen een vertrek van Nicolás Tagliafico en David Neres waarschijnlijk, maar dan moet een club wel met het juiste bedrag komen.” De club kan ervan uitgaan dat dit bedrag op tafel komt.


Daarom wacht Ajax een onbegonnen klus om een vervanger voor Tagliafico te vinden. Juist de linksbackpositie was bij de club het afgelopen decennia een onderwerp voor discussie. Urby Emanuelson, Nicolai Boilesen, Nick Viergever, Mitchell Dijks en Daley Sinkgraven presteerden wisselend in het Ajax-shirt, maar het viertal kon geenszins een vergelijkbare indruk als Tagliafico maken. Daardoor zit directeur voetbalzaken Marc Overmars voorlopig met zijn handen in het haar op zoek naar een oplossing voor de toekomst.

Vervanger



Met een transferwaarde van 25 miljoen euro verwacht Ajax komende zomer een hoop geld binnen te krijgen, waardoor het met een goedgevulde portemonnee de transfermarkt opgaat. Het Amsterdamse bestuur zal ogen en oren openhouden voor mogelijkheden in binnen- en buitenland. Eén van de opties is volgens Jansen AZ-back Owen Wijndal. Zo vertelde Jansen bij Studio Voetbal: “Wijndal is eigenlijk de enige speler bij AZ waar Ajax echt wel oren naar heeft. Ze weten tegelijkertijd dat het prijskaartje hoog ligt, vooral vanuit AZ naar Ajax.”

Het is onbekend welk bedrag de Alkmaarders aan de nek van Wijndal hangen. Hoewel Wijndal een marktwaarde van 15 miljoen euro heeft, zal dit naar verwachting bij Ajax een stuk hoger liggen. Theo Janssen stelde in hetzelfde programma echter dat dit voor Ajax niet uit moet maken. “Tagliafico zal toch een keer gaan. Het moment is misschien nu wel gekomen dat hij gaat vertrekken. Wijndal is wel echt toekomst. Dat is een jongen die zich nog verder kan ontwikkelen als hij in de Champions League gaat spelen. Dan gaan ze hem over één of twee jaar verkopen voor nog meer geld.” 

De linksback verwacht zélf komende zomer AZ te verlaten voor een grotere club. Hoewel hij de clubnaam van Ajax niet in zijn mond nam, lijkt hij niet onwelwillend tegenover een transfer naar Amsterdam te staan. “Het liefst gaat dat (een transfer, red.) deze zomer gebeuren”, stelde hij tegenover het Algemeen Dagblad. “Ik merk dat het dichterbij komt, we hebben het er vaker over. Vorig seizoen bijvoorbeeld was dat veel minder het geval. Dat kwam ook wel door corona natuurlijk. Het liefst ga ik direct naar het hoogst haalbare. De echte top. Maar als die clubs niet komen, dan niet.” 

Potentie



Wijndal staat kortom open voor een transfer, maar de medewerking van AZ is vooralsnog een groot vraagteken. Wanneer Ajax een groot geldbedrag voor Tagliafico krijgt, dan is het logisch dat het Alkmaarse bestuur in de portemonnee van de recordkampioen gaat kijken. Hetzelfde gebeurde dertien jaar geleden bij de transfer van Miralem Sulejmani. De Amsterdammers verkochten Klaas Jan Huntelaar destijds voor 27 miljoen euro aan Real Madrid. Toen de club vervolgens bij sc Heerenveen aanklopte om te onderhandelen over Sulejmani, besloten de Friezen om de prijs op te drijven.


Eenzelfde geval kan zich voordoen wanneer Ajax met de Zaanstrekers om de tafel gaat zitten. Overmars heeft daarom zonder twijfel een bedrag in zijn hoofd dat hij maximaal wil uitgeven. Dat bedrag zal niet ver afliggen van zijn daadwerkelijke markwaarde van 15 miljoen euro. Voor AZ is het tegelijkertijd do-or-die tijdens de onderhandelingen. De club wil zich graag presenteren als een van de topclubs in Nederland. Wanneer Ajax het onverhoopt voor elkaar krijgt om Wijndal alsnog los te weken, dan zal de financiële overmacht van zijn concurrent wederom hard aankomen.

Het is persoonlijk voor Wijndal te hopen dat de onderhandelingen over zijn transfer niet te lang duren en de linksback snel weet waar hij aan toe is. Bij het Nederlands elftal bewees hij reeds een betrouwbare vleugelverdediger te zijn die het in zijn mars heeft om de Europese top te bereiken. Tussen kunnen en doen zit echter een groot verschil, zo liet het verleden al eerder zien. Wanneer Wijndal in zijn loopbaan echter de juiste keuzes weet te maken, zorgt hij ervoor dat de kans van slagen zo groot mogelijk is. 

Moet Ajax Owen WIjndal halen als vervanger van Nicolás Tagliafico?

  • Ja, absoluut
  • Ja, maar niet voor elke prijs
  • Nee, zeker niet
1253+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:49
8447+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1659+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
2701+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
70+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
813+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
17:15
302+
‘Arsenal: 70 miljoen voor Oranje-speler’
17:00
5+
LOUIS VAN GAAL IS DE BESTE | SN Voetbalquiz #2
16:30
3319+
’80 miljoen voor Ajax, 68 miljoen voor PSV’
16:18
49+
Nederlander hoopt op stunt tegen Manchester United: ‘Ik kijk ernaar uit’
16:18
426+
‘Frenkie de Jong-transfer na schande’
16:02
392+
Snelle Eredivisie-terugkeer Memphis Depay?
15:46
171+
‘Brobbey 80 miljoen waard na EK’
15:27
88+
‘PSV start nieuwe samenwerking met buitenlandse club’
15:14
116+
Real Madrid-held over penaltystop: ‘Puur geluk’
14:50
116+
Eredivisie-coach met opvallende carrièreswitch: ‘Chauffeur lijkt me leuk’
14:36
23+
Arteta wil veerkracht zien bij Arsenal: ‘Pijn gebruiken als drijfveer voor titel’
14:22
351+
‘Feyenoord ontvangt bod van 20 miljoen voor Hancko’
13:05
25+
‘Clublegende De Rossi gaat door bij AS Roma’
12:25
61+
‘Er is helemaal niks veranderd sinds het winnen van WK’
12:14
259+
Rodri haalt uit na CL-verlies: ‘Één team wilde voetballen’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie