Droomtransfer Memphis Depay laat op zich wachten

Foto: Droomtransfer Memphis Depay laat op zich wachten

De toekomst van Memphis Depay is nog altijd in het ongewis. De 27-jarige aanvaller van Olympique Lyon heeft een aflopend contract bij de Franse topploeg en hintte vorig jaar al op een overgang naar de Europese top. Hoewel er verschillende namen de revue passeerden, zal pas na het Europees Kampioenschap een échte beslissing genomen worden. 

Memphis Depay was er aan het einde van vorig seizoen heel duidelijk over: zijn toekomst lag ergens anders dan bij Olympique Lyon. De 27-jarige ster van het Nederlands elftal streek na een mislukt avontuur bij Manchester United neer in de Franse Ligue 1 om zijn carrière uit het slop te trekken. Drie jaar, 170 wedstrijden, 69 doelpunten en 52 assists verder lijkt het erop dat het laatste aardig gelukt is, maar voorlopig is dat nog geen reden geweest voor een Europese topclub om de Nederlandse aanvaller een contract voor te schotelen. 

Memphis Depay

Dat laatste is alleen opmerkelijk door de constante geruchtenstroom die er rondom Memphis ontstaat. De aanvaller van Olympique Lyon maakte aan het einde van vorig seizoen veel indruk, onder andere door een snelle revalidatie van een kruisbandblessure en zijn aandeel in de overwinning van Olympique Lyon op Juventus in de Champions League. Het leidde tot de concrete interesse van FC Barcelona in de zomer. Memphis bereikte een persoonlijke akkoord met de Catalanen, maar de transfer kon geen doorgang vinden vanwege de staatssteunafspraken die Barcelona maakte met de Spaanse overheid voor een coronacrisissteunpakket. De Catalanen verkochten voor ongeveer veertig miljoen euro aan spelers, waardoor Ronald Koeman voor twintig miljoen euro zijn selectie mocht versterken. Daarbij viel de keuze op Sergiño Dest (Ajax) in plaats van Memphis. 


Na de zomerse transferdeadline werd het weer rustig met geruchten rondom Memphis. Sinds de jaarwisseling veranderde dat. Vanaf januari is Memphis vrij om te praten met andere clubs en mag hij een voorcontract tekenen. Het mag geen verrassing zijn dat FC Barcelona als eerste weer met de aanvaller van het Nederlands elftal in verband werd gebracht. De aanwezigheid van Ronald Koeman zorgt ervoor dat Memphis een belangrijke transfertarget is voor de Spaanse gigant. Er hoeft dan geen transfersom betaald te worden zoals in deze zomer, een transfer naar Catalonië is alles behalve een uitgemaakte zaak. 

Er heerst een hoop interne onenigheid bij de Catalanen over de Barcelona-toekomst van Mepmhis. In de zomer had José Maria Bartomeu de teugels in het Camp Nou-stadion nog in handen en de oud-voorzitter van FC Barcelona zag het zitten in het plan van Koeman om Memphis te contracteren. Met de voorzittershamer in de handen van Joan Laporta spelen er andere krachtvelden. De nieuwe voorzitter van Barcelona bombardeerde een nieuw contract voor Lionel Messi als hoogste prioriteit. Dat heeft mogelijke grote gevolgen voor de eventuele overgang van Memphis naar Barça. 

FC Barcelona

Sterker nog: op dit moment lijkt het erop dat Memphis derde keus is van Laporta als het gaat om een nieuwe spits. Memphis zal niet voor de bank naar een topclub vertrekken – die ervaring heeft de aanvaller inmiddels al gehad bij Manchester United – waardoor een andere spits die naar Barcelona trekt de mogelijkheden voor een Memphis-transfer verkleinen. Met het oog op een langer verblijf van Messi in het Camp Nou is Sergio Agüero op dit moment de topprioriteit van Laporta. De onderhandelingen met de 32-jarige aanvaller van Manchester City, die net als Memphis een aflopend contract heeft, zouden al gaande zijn. 


Naast Agüero is er nog een andere spits die Laporta liever lijkt te zien komen dan Memphis. Ondanks de schuld van ruim één miljard euro heeft FC Barcelona ambitieuze plannen op de transfermarkt aankomende zomer: Erling Haaland moet dé topaankoop worden om de nieuwe regeerperiode van Laporta mee in te luiden. Het is echter maar de vraag of een dergelijke overgang realistisch is: de financiële situatie lijkt er niet naar om meer dan honderd miljoen euro aan één speler te spenderen – los van het jaarsalaris van tussen de twintig en de dertig miljoen euro voor de spits zelf. Op dit moment moet Barcelona nog steeds twee keer zoveel geld verdienen dan dat het uitgeeft op de transfermarkt, waardoor Haaland alleen in beeld kán komen op het moment dat Barcelona één van zijn sterspelers verkoopt. 

Met andere woorden: wanneer Memphis een transfer naar FC Barcelona nog steeds wil afdwingen, dan heeft hij nog wat te bewijzen. De prestaties van de aanvaller bij Olympique Lyon zijn dit seizoen uitmuntend: in 32 wedstrijden scoorde de Nederlander tot nu toe vijftien keer. Daarnaast gaf hij negen keer de beslissende pass die tot een doelpunt leidde. Dat bleek dus nog niet genoeg om Laporta te overtuigen, al kan dat ook andere redenen hebben. 

Memphis’ minpunten

De Franse competitie staat dan wel in het lijstje met grootste competities van Europa. In het rijtje met de Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A staat de Ligue 1 onderaan de lijst. Daarnaast heeft Memphis dit seizoen zijn kunsten niet op een Europees toernooi kunnen etaleren: net als in Nederland werd de competitie in Frankrijk vroegtijdig beëindigd als gevolg van het corona-virus en op dat moment stond Lyon zevende, wat betekende dat Memphis en zijn ploegmaten zich niet wisten te plaatsen voor de Europa League. 


Doordat Lyon niet aanwezig is in een Europees toernooi dit seizoen, is het voor Memphis lastiger om zich in de kijker te spelen bij de Europese elite. Er is nog een mogelijkheid voor Memphis, maar bij het Nederlands elftal lijkt de aanvaller van Lyon sinds het vertrek van Koeman niet meer dezelfde speler. Maar ook mét de huidige trainer van FC Barcelona voor de groep kwamen vaak de details naar voren waardoor Europese topclubs hun geld liever besteden aan een andere speler. 

Memphis is aan de bal zo nu en dan een fenomeen. De Nederlander heeft de kwaliteiten om met één actie een wedstrijd te beslissen. Dat lijkt Memphis zelf ook als geen ander te weten en dat is misschien wel het grootste probleem dat de 27-jarige aanvaller op dit moment heeft. Het leidt er toe dat Memphis vaak op zoek gaat naar dat beslissende moment en daardoor niet altijd de juiste keuzes maakt in balbezit. Daardoor lijdt hij zelf veel balverlies en benadeelt hij het team soms net zo vaak als dat hij zijn teamgenoten helpt met een briljante actie. 

Aan de andere kant heeft Memphis ook niet echt een reden om een snelle beslissing te nemen over zijn toekomst. De international van Oranje heeft aankomende zomer een ideaal podium om de twijfels weg te nemen bij de Europese topclubs door te schitteren op het Europees Kampioenschap Voetbal. Als er historisch gezien op een toernooi transfers worden verdiend, dan is het wel een eindronde van een kampioenschap.

Memphis maakt zijn transfer bekend…

  • Vóór het EK
  • Na het EK
  • Tijdens het EK
  • Hij gaat verlengen bij Lyon
219+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
14+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
21+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
9+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
75+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
50+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
127+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
217+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
727+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
256+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
56+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
94+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
114+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
250+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
209+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
137+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
213+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
244+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
465+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
32+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
24+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie