Tadic krijgt hoofdrol in Europa League-clash Ajax

Foto: Tadic krijgt hoofdrol in Europa League-clash Ajax

Ajax zal zijn geld inzetten op Dusan Tadic tijdens het Europa League-treffen met AS Roma. De kwartfinalestrijd van het tweede Europese voetbaltoernooi is voor de Amsterdammers dé kans om zich te meten met een Europese subtopper. Kansen liggen er genoeg voor de Amsterdammers, maar er ligt ook genoeg gevaar op de loer voor de mannen van Erik ten Hag. 

Ajax haalde Dusan Tadic met een belangrijke reden naar de Johan Cruijff ArenA. Met hulp van de ervaren Servische aanvaller moesten de Amsterdammers meer grip krijgen in grote, Europese wedstrijden. Dat Ajax met de oud-aanvaller van FC Groningen, FC Twente en Southampton in de gelederen de halve finale van de Champions League haalde en sinds zijn entree elk seizoen Europees overwinterde onderschrijven het succes van de aankoop uit 2018. Dat zal ongetwijfeld niet genoeg zijn voor de ambitieuze Serviër. In de aankomende tweestrijd in de kwartfinale van de Europa League, waar Ajax in twee wedstrijden moet afrekenen met AS Roma, ligt er een hoofdrol in het verschiet voor de aanvoerder van de Amsterdammers. 

Ajax en Dusan Tadic

Tadic vertolkt in de Europese campagnes van Ajax een andere rol dan dat hij in de Eredivisie doet. De Servische aanvaller wordt in de vaderlandse competitie over het algemeen alleen maar ingezet als linksbuiten. In een eerder stadium van zijn Ajax-loopbaan posteerde Ten Hag zijn aanvoerder nog wel eens in de punt van de aanval, maar dat is dit seizoen geen optie voor de 50-jarige oefenmeester. Dat heeft tegenwoordig te maken met de aanwezigheid van Sébastien Haller en de stormachtige ontwikkeling van Brian Brobbey, maar ook voor de winterstop koos Ten Hag eerder voor spitsen als Lassina Traoré en Klaas-Jan Huntelaar dan voor Tadic in de spits.

 

De reden daarachter is duidelijk: met Tadic in de punt zorg je voor een dynamische aanval. Maar op het moment dat je de bovenliggende partij bent en je tegenstander laat zich ver terugzakken, dan vervalt automatisch ook de ruimte die een dergelijke spits nodig heeft om rendabel te kunnen zijn. Vandaar dat Ten Hag in de Eredivisie liever kiest voor een sterk aanspeelpunt in de spits dan een bewegelijke puntspeler. In Europa gelden andere wetten – lees: krijgt Ajax over het algemeen tegenstanders die zelf ook voor een resultaat gaan – waardoor deze ruimtes in de Champions League en Europa League vaak wel ontstaan. 

De keuze voor Tadic als spits in Europese wedstrijden heeft de Amsterdammers geen windeieren gelegd. De Servische aanvaller was in de Champions League in zes wedstrijden goed voor twee doelpunten en drie assists, waarmee Tadic een belangrijk aandeel had in de derde plek in de groepsronde van het Miljardenbal. Daarmee werd na de winterstop Europa League-voetbal veiliggesteld. In dat toernooi is Tadic nóg beter op schot: in vier wedstrijden stond de Servische aanvaller garant voor drie doelpunten en twee assists. Daarmee had de aanvoerder van Ajax al een belangrijk aandeel in de tweestrijden tegen Lille en Young Boys. Voor het treffen tegen AS Roma zal de aanwezigheid van de Servisch international nóg groter zijn. 

AS Roma

In tegenstelling tot eerdere tegenstanders treft Ajax nu een team dat over het algemeen wél graag voetbalt. Waar Lille en Young Boys zich in de zestiende- en achtste finale van de Europa League ingroeven op eigen helft, hoef je dat niet van AS Roma te verwachten. De Romeinen hebben met Paulo Fonseca een trainer die zijn elftallen op een vergelijkbare manier met die van Ajax laat voetballen. De Portugese hoofdcoach, die het levenslicht in Mozambique zag, heeft een uitgebalanceerd elftal weten te maken. Desalniettemin levert dat nog niet per se grootse prestaties op: AS Roma staat op dit moment zevende in de Serie A en zal nog alle zeilen moeten bijzetten om Europa League-voetbal voor volgend seizoen af te dwingen. De mannen van Fonseca kijken op dit moment tegen een achterstand van vijf punten aan op Napoli, dat nu vijfde staat en ook nog een wedstrijd minder heeft gespeeld dan Roma. 


Ajax treft AS Roma op een zwak moment voor de Italiaanse club. De afgelopen weken draait het niet heel lekker bij de Romeinen, dat onder andere gelijkspeelden tegen Sassuolo (2-2) en verloren van Napoli (2-0). Dat heeft ongetwijfeld te maken met de afwezigheid van Henrikh Mkhitaryan. De Armeense aanvallende middenvelder is een belangrijke schakel voor de doorstroom van het middenveld naar de aanval. De voormalig speler van Arsenal en Manchester United is op dit moment geblesseerd en mist in ieder geval de eerste ontmoeting met Ajax. Dat geldt hetzelfde voor Rick Karsdorp: de rechtsback is helemaal opgeleefd bij AS Roma, maar moet in ieder geval de wedstrijd van donderdag aan zich voorbij laten gaan vanwege een schorsing. Een andere belangrijke afwezige is Nicolò Zaniolo. De 21-jarige aanvallende middenvelder raakte tijdens een wedstrijd tussen Italië en het Nederlands elftal geblesseerd en is nog steeds niet hersteld. 

Maar ook zonder dit trio heeft AS Roma nog altijd een gevaarlijk elftal. Zoals gezegd: Roma-trainer Fonseca laat zijn teams het liefst aanvallend en attractief voetbal spelen. De vleugelverdedigers Leonardo Spinazolla (inderdaad, de plaaggeest van Oranje) en Bruno Peres denderen over de vleugelspelers heen, het middenveld heeft ondanks de afwezigheid van Mkhitaryan en Zaniolo nog steeds veel creativiteit in zich en de vleugelaanvallers en spits Edin Dzeko hebben soms aan een halve kans genoeg om een doelpunt te maken. 

Sleutelrol Tadic

Daar liggen ook meteen de kansen voor de Amsterdammers. AS Roma is dus niet vies van het nemen van een risico tijdens wedstrijden waardoor er automatisch ook ruimtes ontstaan aan de andere kant van het veld. Daar komt nog eens bij dat Roma op dit moment kampt met een groot aantal centrumverdedigers dat in de lappenmand zit. Juan Jesus, Chris Smalling en Marash Kumbulla zijn alle drie geblesseerd. Roma kan echter wel teren op een brede selectie, waardoor spelers als Roger Ibañez en Gianluca Mancini wel beschikbaar zijn en waarschijnlijk ook zullen spelen in de confrontatie met de Amsterdammers. 


De laatste wedstrijden van Roma tegen Sassuolo en Napoli lieten echter wel zien dat er veel ruimte valt tussen het defensieve middenveld van de Romeinen en de centrale verdediging. Ook wanneer Roma balverlies lijdt op het moment dat het team in de aanvallende modus staat, ligt er veel ruimte op de flanken vanwege de opkomende backs. Dat zijn indicatoren dat er genoeg kansen in het verschiet liggen voor de Amsterdammers, helemaal wanneer Tadic in de punt staat. De Servische aanvaller is dan geen pure spits, maar kan door zijn bewegelijkheid, balvastheid en technische bagage ervoor zorgen dat zijn teamgenoten genoeg tijd hebben om aansluiting te vinden. Daarnaast weet Tadic als geen ander vrije ruimtes optimaal te benutten, waardoor de buitenspelers van Ajax achter de laatste linie kunnen kruipen en zo het Roma-doel onder vuur kunnen nemen.

Wie gaat deze wedstrijd winnen?

  • Ajax
  • AS Roma
  • Gelijkspel
360+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
92+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
209+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
71+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
21+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
636+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
72+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
258+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
544+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
297+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
450+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
141+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
101+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
470+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
293+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
236+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
582+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
67+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
98+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
40+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
115+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie