PSV-uitblinker stelt basisplaats op EK veilig

Foto: PSV-uitblinker stelt basisplaats op EK veilig

PSV zette zondagmiddag in strijd om de tweede plaats een geweldig resultaat neer. De Eindhovenaren boekten een 3-0 overwinning op Heracles Almelo dat in het eerste half uur al twee tegendoelpunten moest incasseren. Aanvoerder Denzel Dumfries behoorde wederom tot een van de smaakmakers binnen het team. Hij gaf na een uitstekende interlandperiode met het Nederlands elftal zijn vorm een ijzersterk vervolg.



Frank de Boer verraste in de openingswedstrijd van de WK-kwalificatie tegen Turkije. Waar de hoofdcoach in het verleden steevast koos voor Dumfries als rechtsback, moest de verdediger van PSV op de bank plaatsnemen. Aangezien Owen Wijndal aan de linkerkant van het speelveld veel de diepte zoekt, leek het De Boer beter om Kenny Tete als rechtsback op te stellen. De beslissing verliep voor de bondscoach desastreus, want Oranje ging kansloos met 4-2 onderuit en Tete had gedurende de wedstrijd niets in te brengen.

De oefenmeester had ogenschijnlijk zelf eveneens door dat zijn beslissing niet goed uitviel, want twintig minuten voor tijd mocht Dumfries alsnog invallen voor Tete. Direct had het Nederlands elftal meer dreiging en diepgang aan de rechterkant, waardoor Turkije steeds meer het grip verloor op de aanvallers van het Nederlands elftal. Het lukte Dumfries uiteindelijk niet meer om een doelpunt te maken of assist af te leveren, maar de rechtervleugelverdediger toonde wél aan dat hij voorlopig de beste rechtsback is van het team.  


Het besluit van De Boer kon na de wedstrijd op weinig sympathie rekenen van Willem van Hanegem. Hij vertelde in gesprek met ESPN: “Dumfries had gewoon moeten spelen. Ik heb niets tegen De Boer, maar ik snapte er niets van dat hij voor Tete koos. Dat was gewoon geen goede keuze. Die Turken speelden alleen maar lange ballen. Dumfries is een jongen die erin kan kletsen. Ook Daley Blind verloor bijna al zijn duels.” Tijdens de twee wedstrijden daarna, Letland (thuis) en Gibraltar (uit), begon Dumfries wél weer in het basisteam.

Leidersrol

Dumfries ontwikkelde zich de laatste jaren in een razend tempo. De geboren Rotterdammer speelde sinds 2014 achtereenvolgens voor Barendrecht, Sparta Rotterdam en SC Heerenveen. In 2018 transfereerde hij naar Eindhoven, waar hoofdcoach Mark van Bommel hem direct tot een vaste basisspeler bombardeerde. Dumfries bleek niet alleen in staat om zijn directe tegenstander nauwelijks aan zich voorbij te laten gaan, ook zorgde hij voor onwijs veel diepgang en bleek hij een uitstekende voorzet op het hoofd van Luuk de Jong in huis te hebben.

Nadat Van Bommel zijn ontslag kreeg en Ernest Faber voor de groep kwam te staan, kreeg Dumfries zelfs de aanvoerdersband om zijn arm. Hij loste daarmee Pablo Rosario af die zich niet geheel lekker voelde met de druk van de aanvoerdersrol. Dumfries nam nog meer het voortouw in het Eindhovense spel en bleek eveneens de kwaliteiten te hebben om zijn medespelers op hun plaats te zetten. Bovendien nam hij het op voor zijn team, waardoor Roger Schmidt geen reden zag om zijn aanvoerderschap te betwisten.


Dit seizoen maakt PSV een teleurstellend jaar door zonder hoofdprijzen. Daarentegen mag Dumfries persoonlijk tevreden zijn, want de verdediger toonde zijn kwaliteiten ruimschoots aan. Tegen Ajax ging hij meermaals de strijd aan met Dusan Tadic, dat resulteerde in een vermakelijk gevecht tussen de twee kemphanen. Waar Nederlanders normaliter vooral bezig zijn met het aanvalsspel, liet Dumfries zien ook wat Italiaans bloed in zich te hebben door Tadic op andere manieren dwars te zitten. Het leverde hem echter uiteindelijk niet het gewenste resultaat op.

Transfer

Dumfries kwam tweeënhalf jaar geleden voor de prijzen naar Eindhoven, maar dat is voorlopig geenszins gelukt. PSV moest de afgelopen jaren Ajax vaak voorlaten, terwijl vorig seizoen ook AZ beter bleek te zijn. Ook dit seizoen moet de club zijn Amsterdamse concurrent vroegtijdig loslaten, waardoor het de vraag is wat Dumfries aan het einde van het seizoen gaat doen. De verdediger liet aan het begin van het seizoen weten dat hij eerst een hoofdprijs wil winnen met PSV, maar daarvoor moet hij minimaal nog een seizoen wachten.

PSV zal aan het einde van het seizoen niet onwelwillend tegenover een vertrek staan. Het bestuur zette in de zomer van 2020 vol in op een kampioenschap en daarmee Champions League-voetbal, maar met versterkingen als Eran Zahavi, Mario Götze en Ibrahim Sangaré bleek Schmidt niet in staat om in de buurt te komen. Om het verschil in de begroting te dichten, dat eveneens ontstond door het spelen zonder publiek, kan een miljoenentransfer van Dumfries over een paar maanden voor een oplossing zorgen.

Afgelopen transferwinter had Dumfries aan buitenlandse interesse al niets te klagen. De defensieve kracht had onder meer de mogelijkheid om naar Arsenal te vertrekken, maar wilde niet in de winterstop weggaan. De kans is groot dat de geïnteresseerde clubs in de zomer terugkeren om het dan nog tweejarige contract af te kopen. Een ijzersterk EK kan de clubs een definitief zetje in de rug geven om Dumfries in te lijven. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de transferwaarde van de Oranje-international verder toeneemt.

Europees kampioenschap

Dumfries hoeft zich geen zorgen meer te maken over dat toernooi. Het duel met Turkije bewees dat hij een onmisbare schakel is in het huidige Oranje, zeker als Steven Berghuis staat opgesteld. De linkspoot draait als rechtsbuiten regelmatig naar binnen om op doel te schieten, maar zonder afleiding van zijn medespelers is dit eenvoudig te verdedigen door de opponent. Een diepgaande loopactie van Dumfries laat de linksback van de tegenpartij echter twijfelen, waardoor Berghuis meer ruimte heeft om zijn passeeractie te maken. 


Ook in verdedigend opzicht maakt Dumfries zelden grote fouten, waarmee hij al jarenlang een zeer betrouwbare speler is voor in de achterhoede. De Boer, die vroeger eveneens verdediger was, is als behoudende trainer de komende maanden op zoek naar spelers die voor hem het grootste resultaat neerzetten. Dumfries moet daar onderdeel van uitmaken, zo liet hij eveneens merken in Rondo. De bondscoach stelde in het programma dat Dumfries vooral tegen de kleine landen voor een aanvallende impuls zorgt, een extra kracht van Oranje.

Hoewel Dumfries tegen Heracles een uitstekend doelpunt met het hoofd maakte, scouten clubs uit buitenlandse topcompetities uitsluitend in grote duels. Die wedstrijden speelde PSV dit seizoen nauwelijks, waardoor het toernooi van komende zomer het verschil maakt vanaf welke clubs interesse komt. De gehele uitstraling van Dumfries maakt duidelijk dat hij klaar is voor de volgende stap in zijn loopbaan, een transfer die hij na jaren keihard werken verdient. Aan hem is het om komende zomer een droomtransfer veilig te stellen.

Welke rechtsback is beter in Oranje?

  • Denzel Dumfries
  • Kenny Tete
  • Een andere speler
232+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:28
57+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
13+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
15+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
21+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
57+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
10+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
12+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
165+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
34+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
41+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
621+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
184+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
76+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
10:00
126+
Oud-Feyenoorders investeren in Mexico in carrière en portemonnee
09:56
49+
NEC-aanhang hoort Vitesse-tegenvaller
09:48
640+
‘Berghuis-transfer voor fooi’
09:41
28+
Jong PSV-trainer kondigt vertrek aan: “Tijd voor een volgende stap”
09:25
5035+
‘Van der Gijp op non-actief bij Vandaag Inside’
09:11
211+
Valentijn Driessen velt oordeel over Brenet-besluit FC Twente
08:55
358+
‘Mislintat-alarmbellen gaan af bij Ajax’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie