Ploegmaat bezorgt Berghuis droomtransfer

Foto: Ploegmaat bezorgt Berghuis droomtransfer

Berghuis was weer ouderwets in vorm voor Feyenoord. De aanvoerder van de Rotterdammers gaf zijn basisplaatsen bij het Nederlands elftal een passend vervolg in het Eredivisie-treffen met Fortuna Sittard. De timing kan niet beter zijn: Berghuis wil graag een transfer verdienen in de laatste weken van het seizoen en hoopt op een EK-plekje in de selectie van bondscoach De Boer. Als hij zo doorgaat, komen beide dromen uit. Al zal de perfecte Berghuis-transfer niet de overgang zijn waarover de Feyenoord-aanvoerder al jaren fantaseert.

Er valt dit seizoen geen pijl te trekken op Steven Berghuis. De aanvoerder van Feyenoord is zo wisselvallig als de rest van het elftal. Er werd wel eens gekscherend gesteld dat de vorm van Berghuis het spel van de Rotterdammers bepaalde. En alle gekheid op een stokkie: daar zit een zekere kern van waarheid in. Of ja: in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-0) was dit wel het geval. De aanvoerder van de Rotterdammers nam zijn team bij de hand met een schitterende assist in de eerste helft en een doelpunt in het tweede bedrijf, waarmee Feyenoord goede zaken deed in de strijd om Europa League-voetbal. Of Berghuis volgend seizoen zelf aanwezig is om die wedstrijden (eventueel) te kunnen spelen, is echter nog zeer de vraag. 

Steven Berghuis

Een transfer van Berghuis ligt al meerdere jaren in de lijn der verwachting. De 29-jarige buitenspeler is sinds zijn entree bij Feyenoord één van de meest waardevolle spelers binnen de selectie van de Rotterdammers. De financiële situatie waarin de Stadionclub zich bevindt maakte het ook een realistische mogelijkheid dat Berghuis één dezer jaren de deur van De Kuip achter zich dicht zou trekken. Sterker nog: bij de onderhandelingen over een definitieve overgang in 2017 werd er een bedrag afgesproken waarvoor Berghuis Feyenoord zou mogen verlaten voor een andere club. 


Ondanks dat die prijs (vijf miljoen euro dit seizoen, vier miljoen volgend seizoen) ruim een jaar onder de marktwaarde van Berghuis (12 miljoen euro) ligt, meldde zich nog geen geschikte club voor Berghuis. Eigenlijk was er de afgelopen maanden maar één vereniging die tot de verbeelding van Berghuis sprak: AS Roma had aan het einde van de zomer nadrukkelijke belangstelling voor de aanvoerder van Feyenoord, maar van een overgang kwam het om onbekende redenen niet. Aan Berghuis zou dat niet hebben gelegen: in tegenstelling tot een overgang naar Inter Miami FC, een plek die Berghuis omschreef als “een mooie vakantielocatie”, had de 29-jarige buitenspeler wel oren naar een overgang naar de Serie A. Van een akkoord kwam het echter niet, dus speelde Berghuis ook na afgelopen zomer in De Kuip. 

Het uitblijven van een transfer en de vaak gefrustreerde Berghuis in een Feyenoord-shirt hebben wellicht overeenkomsten met elkaar. De buitenspeler wil na zijn mislukte avontuur bij het Engelse Watford nu een buitenlands avontuur meemaken waar hij positieve gevoelens aan overhoudt. De clubs waar Berghuis op mikt, afgaande op AS Roma de subtop van een grote Europese competitie, hebben zich met uizondering van de Italianen (nog) niet gemeld. Dat Feyenoord alleen nog maar in de Eredivisie speelt, helpt in dat opzicht ook niet mee. De enige mogelijkheid om een grote transfer klaar te spelen, zal op het Europees Kampioenschap van aankomende zomer zijn. Maar ook dan zal Berghuis zijn opties zorgvuldig moeten overwegen om niet dezelfde fout te maken als bij zijn overgang naar Watford. 

Nederlands elftal

Dat Berghuis nu een serieuze kans kreeg om zich te bewijzen als basisspeler van het Nederlands elftal nam een aantal interessante overwegingen met zich mee. Allereerst kon je daardoor een indruk krijgen hoe Berghuis zich manifesteert op het moment dat hij niet dé beste speler is maar omringt is door spelers die beter zijn dan hijzelf. Tegen de Turken had Berghuis moeite om zijn stempel te drukken en oogde hij wat onwennig in de combinatie met zijn teamgenoten, maar tegen Letland en vooral tegen Gibraltar nam de aanvoerder van Feyenoord het Nederlands elftal bij de hand alsof het team in een rood-wit shirt in De Kuip speelde.


Met oog op de te verdienen droomovergang deze zomer had Berghuis misschien kunnen pieken tegen Turkije; de 29-jarige vleugelaanvaller liet in de afgelopen wedstrijden wel zien dat hij klaar lijkt te zijn voor een basisplek op het Europees Kampioenschap. Er kwam echter nog iets naar voren tijdens de interlandperiode: Berghuis was een stuk minder dominant aanwezig bij Oranje dan bij Feyenoord, waardoor hij ook minder aan de bal kwam. Op dat moment haal je toch een belangrijk onderdeel uit het spel van de vleugelaanvaller: naast een goede voorzet en een schitterend schot is Berghuis ook een speler die in de combinatie gemakkelijk uit de voeten kan. 

Nick Marsman

Met andere woorden: op het moment dat Berghuis het aanvalsspel van het team waarin hij speelt niet dan dirigeren, is hij een stuk minder waardevol voor een team dan wanneer hij dat wel kan. Daar komt ook meteen het grootste probleem bij een mogelijke overgang kijken: bij de teams waar Berghuis zichzelf graag ziet spelen, hebben spelers die een bepaalde vrijheid in het veld hebben ook meer kwaliteiten dan Berghuis, of in ieder geval meer status. Daardoor wordt het twee keer zo moeilijk om een dergelijke impact te hebben bij een nieuwe club. Aan de andere kant: Berghuis kan zijn keuze ook zo aanpassen dat hij deze positie wél heeft. 

Mocht dat zo zijn, dan verandert Miami mogelijk van een “mooie vakantiebestemming” naar de plek voor het laatste buitenlandse avontuur voor Berghuis. Als zijn mislukte avontuur in de Premier League één ding bewees, dan is het wel dat Berghuis in een team moet spelen dat overwegend aanvallend voetbal speelt en in het gros van de wedstrijden de dominerende partij is. In de topcompetities zijn die plekken vergeven aan andere spelers, maar voor clubs als Inter Miami kan Berghuis een vergelijkbare rol als bij Feyenoord krijgen. En als we het ergens over eens kunnen zijn na dit seizoen, is dat Berghuis vooral in de posities moet komen voor het doel van de tegenstander. 


Nick Marsman kan zijn ploeggenoot van Feyenoord daarom een mooie transfer bezorgen. De doelman van de Rotterdammers beschikt over een aflopend contract en kreeg door de blessure van Justin Bijlow de afgelopen maanden genoeg kansen om een nieuw contract bij een andere club in de wacht te slepen. Dat lijkt Inter Miami te worden. En aangezien het onwaarschijnlijk is dat de club van David Beckham de prestaties van Berghuis is vergeten, kan een goed woordje van Marsman het laatste zetje zijn om van “vakantiebestemming Miami” de locatie te maken waar Berghuis alsnog een succesvol buitenlands hoofdstuk van zijn voetballoopbaan afrond. Zo niet, dan is een langer verblijf in die havenstad nog niet eens zo’n gek idee.

Speelt Berghuis volgend seizoen nog bij Feyenoord?

  • Ja, hij gaat verlengen
  • Bij goed EK niet meer
  • Nee, hij gaat sowieso vertrekken
1077+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:50
1+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
11+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
34+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
353+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
75+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
29+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
183+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
428+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
110+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
141+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
43+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
270+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
299+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
170+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
17:50
32+
Opstellingen Heerenveen en PSV: Bosz wijst vervanger van Dest aan
17:37
30+
Kind van de club verlengt bij Feyenoord tot 2025
17:30
173+
‘Hij is zeker geschikt om Slot op te volgen bij Feyenoord’
17:10
99+
Slot nu al geconfronteerd met opdringerige Engelse journalisten
17:00
140+
Liverpool IDEAAL voor Geertruida | Stalen Snor #55
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie